Faze roditeljstva

Bezbednost dece u automobilu - odgovornost roditelja

U okviru mesečnog programa za trudnice Mlečni put, jedno predavanje je posvećeno bezbednosti u saobraćaju. U prostorijama centa Hyundai Srbija našim polaznicima programa Mlečni put, Biljana Koridić održala je i ovog meseca edukativno predavanje o pravilnoj upotrebi dečjih auto sedišta.

Bezbednost dece u automobilu - odgovornost roditelja

Ovo predavanje je pobudilo veliku pažnju i budući roditelji su saznali mnoge korisne informacije, od toga koliko je važna pravila upotreba auto sedišta, preko detalja koji se tiču zakonske regulative pa sve do odabira i pravilne postavke ovih sedišta.

- Deca su jedna od najranjivijih kategorija, od čega deca putnici čine skoro 60% ukupnog broja dece poginulih u saobraćajnim nezgodama. To su deca koja su najčešće prevozili roditelji  ili vrlo bliske osobe i sigurno u najvećem broju slučajeva nisu bila adekvatno obezbeđena u vozilu - istakla je Biljana Kordić

 Zašto je sigurnije da dete bude u auto sedištu nego u naručju?

- Naručje je apsolutno nebezbedno za dete za vreme vožnje u automobilu pre svega zbog I Njutnovog zakona. Naime, kada dođe do sudara, putnici nastavljaju da se kreću istom brzinom koju je vozilo imalo u trenutku sudara, sve dok ih nešto ne zaustavi (volan, prednje staklo ili sedište, neki drugi deo u unutrašnjosti automobile ili sigurnosni pojas ukoliko su vezani). Sile u sudaru su izuzetno velike. Pri saobraćajnoj nezgodi zbog dejstva jakih sila nevezana osoba postaje obična krpena lutka ili bolje rečeno projektil jer telo nema tu snagu da se zadrži na mestu.
Primera radi, prilikom udarca u nepokretnu prepreku pri brzini od 60 kilometara na sat, na telo deluje ubrzanje 20 puta veće od gravitacionog ubrzanja što znači da postajemo 20 puta teži. Prema tome, u takvom sudaru majka koja je, recimo, teška 50 kilograma dobija težinu od čak tone, kojom pritiska svoje dete u slučaju čeonog sudara - objasnila je Biljana Koridić, i važno je da to uvek imate na umu.

Tri para su na poklon dobila po dečje auto sedište od našeg partnera Hyundai Srbija a svi roditelji su dobili knjigu priča autorke Biljane Koridić, pod nazivom “Čarobne priče o saobraćaju."

By Bebologija Foto: Hyundai