Faze roditeljstva

Da li je umor normalna pojava u trudnoći?

Normalno je da se osećate umorno i čak iscrpljeno tokom prvih meseci trudnoće. Umor, čak i ekstremni umor, rani je znak trudnoće koji gotovo sve žene imaju u prvom tromesečju. Takođe je sasvim normalan pratilac trećeg trimestra i s njim se suoči oko 60 procenata svih trudnica.

Da li je umor normalna pojava u trudnoći?

Umor se zvanično smatra stalnim nedostatkom energije. Tokom trudnoće možda ćete se osećati kao da ne možete ustati ujutro ili da jedva čekate da se uvučete u krevet čim pređete kućni prag. I to je sasvim normalno.

Kada se javlja trudnički umor?

Umor može početi već u prvim nedeljama trudnoće. Neke žene primećuju iscrpljenost već nedelju dana nakon začeća.
Iako umor postepeno nestaje tokom drugog, često se vraća u trećem trimestru, mada je kao i svaki drugi simptom različit kod svake trudnice.

Šta može biti uzrok?

Trudnoća je nekako poput trčanja maratona dok nosite ranac koji je svakog dana pomalo teži. Drugim rečima, to je naporan “posao”! Iako niste svesni šta se sve dešava u vašem telu, znajte da ono sada “radi” napornije nego ikad do sada, čak i kada ste u stanju mirovanja.

Uzroci umora tokom rane trudnoće

U prvom trimestru, brojni faktori mogu izazvati trudnički umor, uključujući:

Formiranje posteljice. Tokom prvog trimestra trudnoće, vaše telo stvara placentu (posteljicu), organ koji se formira posebno za ovaj period, a zadatak je da bebu snabdeva hranjivim sastojcima i kiseonikom neophodnim za rast i razvoj. To je ogroman zadatak koji od vašeg tela zahteva više energije.

Hormoni. Umor u trudnoći uglavnom je posledica pojačane proizvodnje hormona progesterona, koji podržava vašu trudnoću i povećava proizvodnju mlečnih žlezda potrebnih za dojenje kasnije. Promene hormona takođe mogu izazvati preokret raspoloženja, a vožnja emocionalnim toboganom u trudnoći može biti zamorna.

Povećano snabdevanje krvlju. Zahtevi stvaranja i “pumpanja” dodatne krvi za snabdevanje vaše bebe hranjljivim sastojcima i kiseonikom mogu takođe izazvati umor.  

Ostale fizičke promene. Vaš metabolizam je ubrzan, ubrzani su vam otkucaji srca, šećer i krvni pritisak su u padu, a koristite više hranljivih sastojaka i vode - što sve može da vas pomalo umori.

Do kraja prvog trimestra, vaše telo će završiti “herkulovski zadatak” formiranja placente (koja preuzima funkcije koje beba ne može sama da obavlja) i malo ćete se navići na hormonske i emocionalne promene koje su se dogodile, što znači da je drugi trimestar obično vreme za dobar nivo energije.

Uzroci umora u trećem trimestru

Umor na početku trudnoće bi mogao da se vrati pred kraj trudnoće, ali njegovi uzroci su drugačiji.

Trudnički stomak. Vaša beba brzo raste, a vi imate više kilograma nego što ste ranije imali.

Nesanica i drugi simptomi. Vaš poveći stomak, zajedno sa nekim simptomima trudnoće, poput gorušice, bola u leđima, sindroma nemirnih nogu, mogu učiniti vaš san isprekidanim.

Stres. Preopterećeni pripremama za dolazak bebe, prepuni spiskova za kupovinu, obaveza koje treba završiti, izbor imena deteta i drugih odluka koje treba doneti, takođe bi moglo da vas košta sna i energije.

Više zadataka. Mešavini dodajte odgovornosti kao što su posao i briga oko druge dece, pa se samim tim i umor umnožava.

Može li umor naškoditi mojoj bebi?

Za većinu žena, osećaj umora tokom trudnoće je potpuno normalan i neće naškoditi ni vama ni vašoj bebi. Napokon, vaše telo preuzima ozbiljan zadatak da stvori drugo ljudsko biće, pa je sasvim normalno da se osećate malo umorniji.

Međutim, ako se osećate konstantno veoma umorno obavezno porazgovarajte sa svojim ginekologom.  

Kako ukloniti umor?

Nigde ne žurite

Ovo je prilika da se u potpunosti usredsredite na brigu o sebi.

Ako već imate decu, nije vreme da baš sada budete “Supermama”. Neka neoprano posuđe pričeka i potrudite se da ne usisavate i brišete kuću svaki čas. Umesto da se previše umarate hodajući po supermarketima, pokušajte da poručite stvari putem interneta.

Ako vam je pomoć potrebna, potražite je!

Ako partner, prijatelji ili porodica nude pomoć, recite da! Ako neko drugi preuzme nabavku namirnica, to znači da ćete vi moći da odete u neobaveznu šetnju ili radite onlajn jogu za trudnice.

Osluškujte svoje telo

Ako ste umorni, potrudite se da zadovoljite tu svoju potrebu. Provedite veče u opuštanju sa podignutim nogama. Nemojte osećati obavezu da se pridružite večeri sa prijateljima ili piću (naravno bezalkoholnom) posle posla sa kolegama. Osluškujte svoje telo i ponašajte se u skladu s tim!

Birajte zdravu hranu

Unosite dovoljno kalorija (što je možda lakše reći nego učiniti ako imate jutarnje mučnine - ali svakako vredi truda). Dobro uravnotežena, zdrava ishrana, ključna je za zdravu trudnoću.

Smanjite količinu kafe i slatkiša. Ako obično posegnete za kofeinom ili šećerom tokom podneva, imajte na umu da će to kratkotrajno zadovoljstvo kao rezultat, par sati kasnije dovesti do pada energije.

Jedite često

Oduprite se preskakanju obroka. Ako pojedete šest manjih obroka umesto tri obimna, možete održati nivo šećera i energije, a pomoći u smanjenju drugih uobičajenih simptoma trudnoće, poput jutarnjih mučnina i zatvora.

Koji je vaš “recept” za opuštanje i otklanjanje umora?

Pripemila: Vesna Stanimirović Izvor: whattoexpect.com