Faze roditeljstva

Kratak Bebologijin pojmovnik - Da li znate koliko godina ima najstarija trudnica u Srbiji?

Starosna granica u kojoj žene rađaju se dosta promenila u odnosu na period naših mama ili baka.
Ukoliko Vas zanima koliko godina ima najstarija trudnica u našoj zemlji, nastavite sa čitanjem...

Kratak Bebologijin pojmovnik - Da li znate koliko godina ima najstarija trudnica u Srbiji?

Vrlo je zahtevno govoriti o tome kada žena treba da razmatra o trudnoći, jer je to zaista individualan proces. Bebologija svoje mame podržava u svakom smislu, a ovog ponedeljka pišemo o najstarijoj trudnici u Srbiji, zavirite u tekst koji će vam sigurno biti zanimljiv.

Prema pisanjima jednog od domaćih medija, najstarija trudnica u Srbiji je iz Novog Pazara i ima 63 godine. Njen porođaj je bio medijski ispraćen, jer je i sama priča vrlo zanimljiva.

Atifa iz Novog Pazara je vantelesnom oplodnjom tek u 63-oj godini života postala mama. Njena trudnoća vodila se kao visokorizična, ali prema tadašnjim izjavama nadležnih u Višegradskoj, koji su čuvali privatnost svoje pacijentkinje, navedeni domaći medij nije uspeo da sazna puno o samoj proceduri.

IVF procedura vrlo je kompleksna. Do sada je na svetu putem vantelesne oplodnje rođeno više od osam miliona beba, pokazuju podaci Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju i Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

Pravilnik o vantelesnoj oplodnji (VTO) navodi da je za podizanje starosne granice za ulazak u VTO potrebno imati 45 godina najviše, u gradovima kao što je Novi Sad, Kraljevo, Kragujevac... ovo ograničenje odavno je pomereno, a u pojedinim lokalnim samoupravama nije na 45, već na 47, pa čak i 50 godina.

Pripremila: Milovanović Jovana

Izvor: http://nova.rs, http://yumama.mondo.rs