Faze roditeljstva

Intervju: Moja privilegija - trudna a zaposlena u Bio Save kompaniji

Ana Macanović Petrović (28) je grafički dizajner i radi u marketingu kompanije Bio Save. Evo njene priče kako je biti zaposlena trudnica u firmi koja brine o trudnicama i mamama.

Intervju: Moja privilegija - trudna a zaposlena u Bio Save kompaniji

Ana će se uskoro ostvariti u ulozi majke po prvi put, a nas je zanimalo koliko joj znači što je zaposlena baš u kompaniji koja pruža podršku trudnicama i budućim roditeljima.

* Šta ste znali o firmi Bio Save kada ste došli na razgovor za posao?
- Na razgovor za posao sam došla prilično spremna i obaveštena o tome čim se bavi kompanija Bio Save. Oduvek sam se interesovala za genetiku zbog okolnosti u porodici, te sam prikupljala informacije kako bih bila spremna kada odlučim da stvaram svoju porodicu.

* Koliko ste naučili za dve godine rada u Bio Save kompaniji i šta je sada drugačije (ili nije)?
- Mnogo sam naučila! Ne mogu da pronađem prave reči za napredak na svim meni važnim poljima. Profesionalno sam naučila mnogo i srećna sam što imam prostora da se gradim još više a zbog svih stručnih dragih kolega sa kojima radim, osećam da sam spremna za porođaj i roditeljstvo. 

* Koliko Vam je pomoglo tokom trudnoće sve ono što ste naučili radeći okruženi stručnjacima za trudnice i bebe?
- Obzirom da mi je edukacija odgovor na sve, možete da zamislite kako se štreber u meni oseća! Svaki dan sa stručnjacima koji imaju odgovor na svako pitanje zaista nema mesta za paniku jer se sve nedoumice reše odmah i volela bih da svaka trudnica može da se oseća tako, sigurno i mirno sa svim potrebnim informacijama.


Suprug Marko je Anina najveća podrška 

* Da li ste koristili neke usluge koje nudi Vaša kompanija? 
- Da, uradili smo prenatalni test QUALIFIED. Česti su komentari da ranije takva ispitivanja nisu postojala, da je preskupo ili da statistički testovi pružaju iste informacije (ne, ovo nije tačno!) ali zar ne treba iskoristiti sve što nam nauka pruža? Od momenta kada su rezultati testa stigli, cela porodica mogla je da se raduje jer stiže jedna genetski zdrava devojčica, Nika!

* Odlučili ste se da sačuvate matične ćelije svoje bebe, da li biste takvu odluku doneli i pre nego što ste počeli da radite u Bio Save kompaniji i ako je odgovor ne, zašto? 
- Da, odlučili smo da sačuvamo njene matične ćelije. Nisam sigurna da li bih to uradila pre dve godine jer nisam razumela njihov potencijal ni u koje svrhe mogu biti korišćene. Sada, kada znam, nikako ne bih propustila tu priliku iako se potajno nadam da nam nikada neće biti potrebne.

* Da li ste radili sve vreme dok ste bili u drugom stanju ili…?
- Od trenutka kada sam saznala da sam ostala u drugom stanju, naišla sam na razumevanje mojih predpostavljenih i mogla sam, kad god se nisam osećala dobro (a bilo je dana kada je mučnina bila uporna) da ostanem i radim od kuće. Vrlo brzo sam, zbog epidemiološke situacije, prešla da radim samo od kuće. I do samog početka osmog meseca sam tako radila! Moj posao je takav da može da se radi odakle god, pa sam iz udobnosti svog doma (često kreveta) završavala radne zadatke uz potpuno razumevanje tima kada nešto zaboravim a često se dešavalo  ( jer ako nisam zapisala, onda to i ne postoji).

* Briga o trudnicama kompanije Bio Save se ne završava sa porođajem, da li ćete koristiti i druge usluge koje oni ovde nude?
- Da, Bio Save je mnogo više od prenatalnog testa i matičnih ćelija. U ovom trenutku kada se porođaj bliži, neizmerno mi znači podrška babice i patronažnih sestara iz servisa Babica&Bebica i činjenica da već imamo odabranog pedijatra iz Ordinacije Bebologija

* Kada očekujete porođaj?
-Termin je 17.12.2021. godine, ali verujem da će biti malo ranije jer ću se poroditi carskim rezom, po savetu ginekologa koja vodi moju trudnoću i anomalije koju imam od rođenja.

* Da li se nečega plašite?
- Teško mi je da odgovorim na ovo pitanje. Trenutno je stanje takvo da zbog hormona imam više strahova nego inače i da se često opteretim oko stvari koje su daleko ili na njih ne mogu da utičem. Često su te moje strahove “gasile” kolege i hvala svima još jednom za toliko razumevanja i strpljenja.

* Vaš savet drugim trudnicama 
 - Edukacija je ključ, ali samo ako dolazi iz pouzdanih izvora. Pratite Bebologija sajt, kolege stvaraju sadržaj sa puno ljubavi a kvalitet  informacija koje možete dobiti preko Bebologija OnLine predavanja je neprocenljiv!

* I na kraju vaš životni moto…
-“I want it all” – kaže Ana uz osmeh, i dodaje “samo što se svačije all razlikuje, kao i put kako do njega stižemo.” 

Zahvaljujemo se Ani što je podelila svoju priču s nama.

Tekst: Vesna Stanimirović Foto: @mama_ana_photography

By Bebologija