Faze roditeljstva

Kako odabrati kolica za bebu?

Jedna od 3 najbitnije odluke koju treba doneti u poslednjim mesecima trudnoće je kupovina kolica. Pogrešan izbor može da vam zakomplikuje i oteža jedan od najlepših perioda u životu svake žene. Izdvojte malo vremena i posvetite posebnu pažnju njihovom izboru.

Kako odabrati kolica za bebu?

Jedna od 3 najbitnije odluke koju treba doneti u poslednjim mesecima trudnoće je kupovina kolica. Kao što je vrlo važno da znate ko će vas i gde poroditi, kao što morate biti odlučni da li ćete na porođaju ostaviti matične ćelije za budućnost vašeg deteta - ta prilika pruža samo jednom, tako je važna odluka u čemu ćete prvih dana i narednih par godina voziti bebu. Pogrešan izbor može da vam zakomplikuje i oteža jedan od najlepših perioda u životu svake žene. Izdvojte malo vremena i posvetite posebnu pažnju njihovom izboru.

stokke-quinny-mutsy

Proizvođači nude mnogo različitih opcija, i često je teško napraviti izbor.

Najvažnije je da kolica podržavaju vaš način i stil života i teren na kojem ćete ih najčešće koristiti, da u svakom momentu budu funkcionalna i praktična. 

Osnovni test za kolica:

Napravite razliku između težih i lakših kolica. Uzmite u obzir vaš način života, simuliranjem vožnje s opterećenjem isprobajte kretanje kolica prvoliniski i postavite par prepreka kako biste vidjeli kako se točkovi ponašaju, osetite razliku i ustanovite da li vam više odgovaraju kolica sa četiri ili tri točka. Proverite koliko su, za vas, lako sklopiva i možete li to učiniti jednom rukom, u jednom potezu. Pristupačnost i kvalitet kočnica, ručke i sigurnosnih pojaseva jedne su od važnijih stavki svakog dobrog modela dječjih kolica.

Kakva su vam kolica potrebna?

Prvo dobro razmislite o sopstvenim potrebama i navikama:

 • Koliko često ćete izlaziti sa bebom napolje?
 • Da li planirate da kupujete samo jedna kolica ili planirate da kasnije kupite i lagana kolica?
 • Da li ćete kolica koristiti i kao pomoćno sredstvo za uspavljivanje, možda i za hranjenje, u prvo vreme?
 • Kakvo je okruženje u kom živite?
 • Da li ćete se kretati samo po asfaltu ili i po pesku, travi, kaldrmi, snegu?

"Kod odabira kolica treba razmisliti o tome gdje ćeš ih voziti - ako misliš da ih voziš samo po gradu, odnosno asfaltu, dobra su ona lakša, s četiri manja točka, a ako planiraš da voziš bebu po neravnim terenima, neophodna su kolica s većim točkovima”

 • Da li imate lift ili stepenice?
 • Da li planirate da ista kolica koristite i za drugo dete?

stokke-tockovi-uotside

Težina kolica

Težina kolica na našem tržištu varira od 6 do oko 20 kilograma za blizanačka. Svakako vam ne savetujemo da kolica nosite, već kada morate da koristite stepenice, kolica spuštate i dižete na dva točka, stepenik po stepenik. Verujte, koliko god da su kolica lagana, nije pametno da ih mama podiže. Posebno jer u početku nije potpuno oporavljena, a kasnije jer beba postane preteška za nošenje sa kolicima.  Težina kolica je jedan od najbitnijih faktora pri odabiru kolica.

Ako živite na spratu, bez lifta, svakako ćete da birate lakša kolica. 

Čak iako ste uvereni da tačno znate gde ćete ih odlagati u prizemlju, češće nego što mislite će se pojaviti potreba da kolica popnete u stan, sa bebom ili bez.

kolica-pesak

Takođe, lakša kolica imaju da budu nestabilnija, a često su lošeg kvaliteta, ako se radi o jeftinoj opciji. S druge strane, laka su za manevrisanje dok je beba mala.

Dimenzije, sklapanje i težina kolica

Dimenzije kolica
Možda će vam zvučati smešno, ali bilo bi dobro da pre polaska u kupovinu izmerite:

 • dimenzije gepeka (ukoliko imate automobil),
 • širinu ulaznik vrata u dom,
 • širinu ulaza u zgradu i/ili kapije,
 • veličinu lifta,
 • obratite pažnju i na prodavnice koje planirate da posećujete (osim ukoliko ne planirate da kolica ostavljate na ulici).
 • Kada dođete u prodavnicu uporedite dimenzije raskopljenih kolica sa dimenzijama vrata, kao i dimenzije sklopljenih u odnosu na dimenzije gepeka.

stokke-gepek

Sklapanje/rasklapanje kolica
Obratite pažnju na način na koji se kolica sklapaju. Nekada je to moguće izvesti jednom rukom, nekada je neohodno da upotrebite obe ruke. Nemojte da vas zaplaši činjenica da to u radnji malo teže ide nego što biste vi želeli. Naprosto, treba vremena da se uhodate, a i mehanizmu je potrebno vreme da se ’’razradi’’.

Sistemi sklapanja
Takođe postoje kolica koja se sklapaju po ’’kišobran’’ sistemu, kao i ona koja obrazuju kockasti oblik, vi ćete se opet orijentisati prvenstveno prema vašem automobilu što se ove stavke tiče. 

Upravljanje kolicima

Drške ili ručke
Drške ili ručke mogu biti rastavljene ili izjedna. Postoji i opcija da se mogu spajati i razdvajati, koja je možda estetski najneprihvatljivija, ali najpraktičnija.

stokke-drske-rucke

Spojene drške - Prednost spojene ručke je mogućnost da upravljate jednom rukom, dok u drugoj, recimo, držite bebu ili obavljate telefonski razgovor. Sa razdvojenim ručkama, kolica ce ići ukoso (osim ako zakočite točkove da se ne rotiraju).

Razdvojene drške - Mnogi se odlučuju za kolica sa razdvojenom drškom da bi mogli na njih da kače kese. Ovo može biti opasno za bebu, jer će prevelika težina može prevrnuti kolica. Kolica sa razdvojenim ručkama mogu ići iako koristite sam jednu ruku pod uslovom da zakočite rotaciju točkova.

kolica-razdvojene-rucke

Imajte na umu da se gotovo svi modeli kolica sa razdvojenim ručkama sklapaju kao kišobran, a ona sa spojenom drškom u kvadrat. 

Okretanje sedišta

Dečji psiholozi preporučuju da dete u kolicima držite okrenuto tako da gleda u vas, do godinu dana starosti. U ovom položaju beba ostvaruje kontakt sa majkom i oseća se sigurno i zaštićeno. 
Na pojedinim modelima kolica, sedište se ne može okretati prema vama, na nekim modelima se okreće celo sedište (ovo vam neće biti zgodno da uradite sa bebom u njemu, ako na ulici bude potrebno). 

stoke-polozaji

Najpraktičnija opcija je kada se drška pritiskom na dugme, u jednom potezu prebacuje na drugu stranu. U ovom slučaju, moći ćete da okrenete dršku i gledate u bebu, ako se uznemirila i uplašila. Značiće vam i da okrenete bebu suprotno od sunca (u ovom slučaju vam suncobran nije potreban).

Najčešći slučaj je da ćete do nekog uzrasta uvek gledati u bebu i ona u vas, a kasnije će beba želeti da posmatra svet oko sebe i stalno će biti okrenuta od vas.

Točkovi

Točkovi mogu biti gumeni, na naduvavanje ili plastični. 

Plastični točkovi su najneudobniji za bebu, obratite pažnju na bebe koje se ulicom voze u takvim kolicima, kako odskaču na svaku rupu na putu. Pored toga, mogu se zagrcnuti, ako im date da nešto jedu u vožnji. Takođe, ova kolica su jako nepraktična, ako izlazite napolje po snegu, kiši ili mokrom asfaltu, jer se klizaju. Prilagođena su za ravne terene. Njihova prednost samo u tome što su kolica drastično lakša u odnosu na druga.

stokke-tockovi

Za točkove od gume važi sve suprotno od onog što važi za plastične. Što se tiče kolica sa točkovima na naduvavanje, ona su sigurno najudobnija, ali često vrlo teška. Odlična su ukoliko planirate da idete po svim terenima.

Veličina točkova takođe utiče na komfor vaše bebe. Mali točkovi će zapadati u rupe, dok je sa velikim udobnija vožnja. Međutim, i veličina točkova takođe utiče na ukupnu težinu kolica.

Tri ili četiri točka

U principu, ovo je više stvar estetike i ličnih afiniteta. Neko će reći da trotočkaši ne mogu da voze pravo, napred-nazad, ali se zapravo ponašaju isto kao sva kolica koja imaju prednje rotirajuće točkove, ako želite pravo, napred-nazad, morate zakočiti prednji tpčak.

Trotočkaši su prilagođeni za sve terene.

Savetujemo vam da svakako kupite kolica sa rotirajućim prednjim točkovima da biste mogli da konforno vozite bebu, sa fiksiranim točkovima, prikom skretanja, podižete cela kolica.

kolica-3 tocka

Sigurnost - Vezivanje

Najčešći propust koji roditelji prave je nevezivanje deteta u kolicima.

Bebu je neophodno vezivati u svim situacijama i uzrastima, osim ako se vozi u dubokoj prilagođenoj korpi.

Postoje kolica koja imaju 5 tačaka zaključavanja. To znači da imaju klasičan kaiš za zakopčavanje, zatim između nogu i preko ramena. Ovo zakopčavanje je najbezbednije za vaše dete u svim uzrastima. 
Mnogi roditelji greše, i vezuju samo klasičan kaiš. Takvo vezivanje može biti vrlo opasno ukoliko dođe do prevrtanja kolica, jer će beba ’’iskliznuti’’ iz kolica.

Estetska strana i cena kolica

Na tržištu postoje najrazličitiji modeli kolica od futurističkih kolica, neobičnog dizajna, preko uobičajenih, opšterihvaćenih modela, do retro dizajniranih kolica. Stvar je ukusa i ličnog izbora za koja ćete se odlučiti.

Boja kolica je takodje lični izbor. Ukoliko planirate da ih koristite i za drugo dete, savetujemo da razmislite o nekoj neutalnoj boji. Posebno ako je prva beba ženskog pola. U trendu su crna, crvena, siva... kolica, pa pojedini proizvođači futurističke modele nude upravo u samo ove dve boje. Možda je to i pravi izbor neutralne boje kolica.

Ukoliko želite da kolica koristite za najmanje dvoje dece. Savetujemo vas da ipak izdvojite nešto više novca i kupite model renomiranog proizvođača. Cena zavisi od izdrživljosti rama i kvaliteta platna i ostalih materijala. Ne bežite od viskih cena, danas je sasvim realno prodati korišćena kolica, tržište polovnih kolica se širi iz godine u godinu. 

Da li se isplati kupiti 3 u1 kolica? 

Na tržištu, kod većine proizvođača, postoji mogućnost da odaberete komplet kolica sa autosedištem i korpom ili samo jednim od ta dva dodatka. Obično je cena za ceo kompet oko 20% povoljnija, nego da sve kupujete odvojeno.

stokke-3u1

Pored toga, kada kupujete ovakav paket, gratis obično dobijate većinu dodatne opreme (torbu, muf, zaštitu od kiše). Svaki deo ima svoju nezamenljivu ulogu u određenom periodu razvoja vašeg deteta, i vama će pojednostaviti kretanje.

Uobičajeno sedište

3 u 1 kolica su oni modeli na koje se osim uobičajenog sedišta i nadstrešnice koja čine klasična kolica, može postaviti autosedište za bebu ili korpa. Kod sedišta postoji razlika u tome da li se sedište i koliko spušta u položaj za spavanje.

Autosedište

Autosedište se može koristiti i za prevoz bebe u kolicima ali ne duže od dva sata u kontinuitetu. Mala je verovatnoća da će beba i biti čak i toliko mirna u kolicima da je nećete vaditi iz kolica. Takođe povedite računa o izboru modela, pojedini imaju dodatno jastuče te će beba ležati u sedištu pod manjim uglom, takođe postoji razlika u načinu postavljenju sedišta u auto - sa podlogom i bez. Odlična je opcija, kada beba zaspi u automobilu, da ne morate da je budite da biste je prebacili u kolica već samo autosedište prebacite na kolica. Mnogim bebama je prijatnije u tom malom prostoru jer se osećaju ušuškanije. Autosedište se kućnim uslovima, zbog sigurnosnih pojaseva, na kratko, može koristi kao sigurno mesto za malu bebu, a veoma lako je prenosivno.

Korpa

Korišćenjem korpe bićete sigurni da je beba u ispravnom ležećem položaju na adekvatnoj podlozi. Pored toga biće zaštićena od hladnoće, vetra ili sunca. Najčešće se koristi za donošenje bebe kući, posle rođenje, za prve šetnje i prve posete pedijatru, vođenje za prvu vakcinu. Kasnije e več polako aktivnost prebacuje na autosedište. Postoje modeli kolica kod kojih korpa ima dva plastična polukruga na dnu, pa se postavljanjem na pod korpa ljulja kao kolevka. Korpu možete koristiti i za bebino spavanje u prvo vreme. Mnogim roditeljima je zgodnije da bebu drže upravo u korpi pored svog kreveta.

kolica-korpa

’’Kišobran’’ kolica

Takozvana kišobran ili letnja kolica su tanko postavljena, lagana kolica obično sa malim točkovima. Prilagođena su za decu posle šestog meseca, mada pedijatri preporučuju da dete u ova kolica na duže stavljate tek posle osmog meseca, kada počne stabilno da sedi. Zimi ova kolica nije preporučljivo koristiti jer je beba blizu zemlji, a kolica su tanka, pa nije dovoljno zaštićena u njima.

kisobran-kolica

Dodatna oprema za kolica

Uz određene modele kolica gratis ćete dobiti nešto od dodatne opreme, dok je u nekim opcijama potrebno dokupiti dodatnu opremu.

MUF za bebine noge je pogodan zimi, jer je pravljen po meri kolica i čuva noge vaše bebe od hladnoće.
MUF za mamine ruke
SUNCOBRAN je koristan dodatak
ZAŠTITA OD KIŠE
ZAŠTITA OD KOMARACA
DRŽAC ZA FLAŠU – mrežica
KORPA (TZV. SHOPPING BAG)
TORBA ZA BEBINE STVARI
POSTOLJE ZA DRUGO DETE

Postoje modeli kolica u čijem paketu dobijate sve navedeno, od istog proizvođača bez bojazni da li je nesto po meri, a nešto ne, što jeste najpraktičnije rešenje. 

Kolica za više dece

Dupla
Pre nego što odaberete model ovih kolica, proverite koje su širine. Sve se obično svodi na dve opcije, uža kolica sa uskim mestima za bebe, koja će im odgovarati u početku, a vama će odgovarati jer svuda možete da prođete sa njima. Sa druge strane, u ovakvim kolicima, bebama, kako budu rasle, vrlo brzo može postat tesno u svojim sedištima. Šira kolica vama mogu pretstavljati problem, jer možete imati problema sa prolaskom na vrata, kretanjem trotoarima, pa čak i po svom domu.

kolica-blizanci

Jedno preko puta drugog ili jedno iza drugog
Ova opcija je potpuno suprotna od modela duplih kolica, ali i prilično skuplja. Uz to izbor ovog modela je ograničen u Srbiji. Kolica su širine standardnih za jedno dete, samo duža za prostor još jednog sedišta. Postoji opcija da oba deteta gledaju ispred sebe, ili u vas, ili opcija da gledaju jedno u drugo.

kolica-blizanci-bebe

Spojnice
Kolica sa spojnicama su mnogo šira opcija od bilo koje opcije duplih kolica. Pozitivna strana je da će roditelji ili dve osobe koje voze bebe moći lakše da se kreću. Međutim, kada jedna osoba krene sa bebama u šetnju, biće joj ograničene mogućnosti kretanja.

Kolica za decu različitog uzrasta

Ako ste dobili drugo dete, a prvo je još za kolica, onda su za vas mogu biti kolica prilagođena za dvoje dece - drugo sedište je iza ili ispod drugog, to sedište je više priručno i često ne deluje udobno. Ako je razlika baš minmalna možda je ipak bolja opcija kupiti blizanačka kolica, kako bi vašoj deci bilo podjednako udobno.

Postoje i kolica kod kojih se naknadno može dodavati i skidati drugo sedište, što je zgodno kod kupovine kolica, kada je mala razlika u godinama među decom.

Za neke modele kolica, moguće je kupiti nastavak sa točkićem, koji je postolje za veće dete. Dete može stati na postolje između vas  i kolica. Tada su kolica dosta teža za upravljanje i bitno je da sama konstrukcija kolica bude kvalitetna, da ne bi došlo do krivljenja osovine.

kolica-2deteta

Na pojedinim kolicima je vec postavljena plastika, postolje na koje dete može da zakorači, kako biste mogli da ih oboje vozite.

kolica-turizam

Kao što ste videli, a verovatno već i znali, izbor kolica nisu samo izbor boje i estetike. Bilo kako bilo, kako nijedna kolica nisu savršena, a i mogućnosti su često ograničene, postavite svoje lične ciljeve i prioritete, i uživajte u kupovini svega za vaše čedo.

Izvor: Klokanica, Demetra  Adaptacija: Bebologija