Faze roditeljstva

Zašto čuvati matične ćelije – medicina objašnjava

Poenta nije gde i ko čuva matične ćelije iz pupčanike, već mogućnost njihove upotrebe u datom momentu. O tome i o realnoj primeni matičnih ćelija saznajemo od dr Antovića.

Zašto čuvati matične ćelije – medicina objašnjava

U javnosti je puno polemike u vezi sa čuvanjem matičnih ćelija. Poenta međutim nije gde i ko ih čuva, već mogućnost njihove upotrebe u datom momentu: “Ima mnogo banaka koje ih čuvaju, ali malo banaka ili medicinskih instituta koje ih koriste” - u gostovanju na N1 skreće pažnju dr Antović.

“Postoji nekoliko banaka u svetu koje koriste matične ćelije, odnosno imaju tim koji dete koje je tu ostavilo matične ćelije, može i da leči”, navodi i dodaje da i o tome treba voditi računa pri izboru banke matičnih ćelija.

Poznavajući taj ceo proces, u Srbiji je osnovana Fondacija koja se baš time bavi - kako da porodice iz Srbije započnu proces lečenja matičnim ćelijama, kako da dođu do relevantnih ustanova i najboljih stručnjaka u inostranstvu, kako da stupe u kontakt sa njima i organizuju lečenje.

Pogledajte VIDEO


Matične ćelije zaista mogu da pomognu detetu, mogu da spasu život ako je teška bolest krvi u pitanju, kao što je leukemija, ili da pomognu kod stanja koja se danas smatraju neizlečivim, kao što su autizam i cerebralna paraliza, kaže gost Novog dana doktor Aleksandar Antović.

Kada je reč o matičnim ćelijama iz pupčanika bebe, doktor Antović ističe da je od izuzetne važnosti kako su matične ćelije zamrznute, kakva je njihova vitalnost i koliki je broj zamrznutih matičnih ćelija. Ukoliko postoji dovoljan broj matičnih ćelija, uzorak se deli u više kesa za čuvanje što omogućava da se leči više bolesti. Danas se u svetu intenzivno razvija tehnologija koja omogućava umnožavanje matičnih ćelija. Time će u skorijoj budućnosti manje biti važan broj a mnogo važnija će biti vitalnost matičnih ćelija iz uzorka.

Na pitanje kakva je razlika između matičnih ćelija uzetih iz pupčanika bebe na porođaju i matičnih ćelija uzetih iz koštane srži, doktor Antović odgovara, da se matične ćelije iz pupčanika lakše primenjuju, procedura uzimanja uzorka je sigurna i bezbolna i ćelije iz pupčanika imaju širu primenu u odnosu na matične ćelije iz koštane srži.


Kada je reč o ceni, doktor navodi da u javnosti još uvek vlada mišljenje da je čuvanje matičnih ćelija skupo. Poslednjih godina uvedene su mnoge pogodnosti plaćanja uključujući i kredite bez učešća sa 0% kamate, tako da je čuvanje matičnih ćelija sada dostupno gotovo svima.

Primena matičnih ćelija je u ekspanziji tek zadnjih pet, šest godina, a trenutno su matične ćelije najistraživaniji pojam u medicini. To pokazuje gde je budućnost, objašnjava doktor.

Gostovanje dr Antovića na N1: https://youtu.be/kl1MCs3HzaE
Izvor: N1 Adaptacija: Bebologija