Faze roditeljstva

Saveti za uspešno dojenje

Šta je potrebno da jede dojilja, a šta nikako ne bi trebala? Odgovore na ovo i neka druga pitanja daje Snežana Malešev...

Saveti za uspešno dojenje

Snežana Malešev, patronažna sestra i supervizor servisa  Babica i Bebica odgovara na vaša pitanja koja se tiču dojenja. Sa velikim iskustvom koje ima, ali i sa puno razumevanja, ona je dala odgovore na pitanja koji će vam jako puno značiti kada krenete sa dojenjem.

Koju hranu dojilja treba da jede, a koju da izbegava?

Dojilja treba da izbegava ljutu hranu, svež crni i beli luk, kao i hranu koja je jako začinjena i previše masna. Takođe je potrebno ograničiti i unos kafe na jednu do dve šoljice dnevno. U toku dana potpuno je u redu popiti čašu kisele vode, a što se tiče alkoholnih pića, ponekad, odnosno vrlo retko je dozvoljena čaša vina ili piva. Važno je da se hrani raznovrsno i da se redovno hidrira. Sveže voće i povrće i lagana hrana će  sigurno prijati.

Da li se količina mleka menja?

Količina mleka se stalno menja. Od početka kada se pojavljuje u kapima, pa do pune laktacije kada beba svakoga dana sebi napravi dovoljnu količinu mleka za taj dan.

Na koji način se neguju bradavice?

Nakon završenog podaja važno je da mlakom vodom operete bradavite, potapkate pelenom i na taj način je osušite i za kraj je premažete sa malo vašeg mleka koje će da regeneriše bradavicu.

Snežana Malešev, patronažna sestra i supervizor servisa Babica i Bebica

Uzimanje antibiotika tokom dojenja- da ili ne?

Ukoliko budete u situaciji da je neophodno korišćenje antibiotika, to ćete, naravno uz preporuku lekara i uraditi. Jedino je važno i to je takođe preporuka da kad god uzimate neki lek, prvo podojite bebu, pa nakon toga popijete antibiotik.

Zašto se dešava da beba plače tokom podoja?

Beba najčešće plače ako se krene sa dojenjem kada ona "pregladni". Zato mi savetujemo da se sa dojenjem krene onda kada krenu rani znaci gladi. Može da se desi da beba plače tokom podaja i kada halapljivo jede, pa se nagutaju vazduha i onda krene stomak da ih boli. I ne zaboravite, bebe vole mamu samo za sebe, pa se plač može desiti i jer je još neko tu u prostoriji u kojoj dojite bebu i to remeti njen ritam. Ukoliko isključite ove najčešće razloge, potrebno je da konsultujete izabranog pedijatra.

Iako je dojenje potpuno prirodna stvar, mame, posebno one koje se po prvi put susreću sa dojenjem imaju bezbroj pitanja. Vrlo je važno da se o dojenju informišete i pre rođenja bebe i tako sa adekvatnim informacijama spremnije krenete u sam proces dojenja. Ukoliko imate bilo kakvih poteškoća, konsultujte se sa stručnim licem koje će vam sigurno ukazati potrebnu pomoć. 

Pripremila: Brankica Bjelić