Faze roditeljstva

Kako razlikovati prave od lažnih kontrakcija?

Kako se približava termin porođaja, mnoge trudnice su u nedoumici da li će prepoznati prave kontrakcije i vreme kada se treba javiti lekaru.

Kako razlikovati prave od lažnih kontrakcija?

Znamo da ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje jer se iskustvo o kontrakcijama razlikuje od žene do žene, od trudnoće do trudnoće i od faza porođaja do drugih faza porođaja.

Na šta posebno treba obratiti pažnju da bismo razlikovali prave od lažnih kontrakcija i u kojoj nedelji trudnoće se javljaju, pitali smo dr Mariju Kotarčević, specijalistu ginekologije i akušerstva u DZ “Dr Milutin Ivković” na Paliluli.


Dr Marija Kotarčević, specijalista ginekologije i akušerstva

Telo se priprema

Povremene kontrakcije koje trudnice osećaju neko duže vreme (uglavnom nakon 30. nedelje trudnoće, mada se mogu javiti i ranije) mogu postati intenzivnije i javljati se u kraćim razmacima. Međutim, za razliku od pravih, ove kontrakcije su i dalje pripremne jer ne postoji značajno širenje grlića materice. Njihova osnovna uloga je da pripreme telo za sam čin porođaja.

Lažne kontrakcije (Braxton Hicks) se ne mogu predvideti jer ne postoji šablon po kojem se javljaju. Potpuno su iregularne i u intenzitetu i u dužini trajanja. Mogu se javljati na dva ili pet minuta, a zatim na pola ili dva sata. Bol koji se javlja prilikom lažnih kontrakcija najčešće je po tipu menstrualnog, lokalizovan u donjem delu stomaka. Prestaje spontano, nakon odmora, šetnje ili promene položaja tela.

Možda vas zanima:  Znaci koji ukazuju da beba uskoro stiže


Kada je vreme za porođaj?

Ukoliko se kontrakcije javljaju češće, na 10-15 minuta, jačeg su intenziteta i duže traju (kao i u slučajevima vaginalnog krvavljenja ili oticanja plodove vode) a bol kreće od slabinskog i krsnog dela leđa i kružnom putanjom se širi napred ka donjem delu stomaka, to je vreme da se trudnica javi u porodilište.

Čak i da se akušerskim pregledom utvrdi da trudnica nije ušla u aktivnu fazu porođaja, ove PRAVE kontrakcije nikako ne treba ignorisati. 

Kontrakcije kada im nije vreme

Nakon 37. nedelje trudnoće potrebno je da se trudnica opusti i prati neko vreme kako bi razlikovala da li se radi o pripremnim ili pravim kontrakcijama. Kako bi ublažila nelagodu, može primeniti toplo tuširanje, odmor na levom boku ili šetanje, zavisno od toga šta joj prija. Do 37. nedelje trudnoće povremeno stezanje stomaka ne treba da zabrinjava jer se verovatno radi o lažnim kontrakcijama.

Međutim, ukoliko su tegobe intenzivne, česte, a plod menja svoje „ponašanje“ (majka oseća burnije pokrete ploda ili su oni dosta ređi, ili ih ne oseća), potrebno je da se trudnica obavezno javi svom lekaru kako bi se isključila mogućnost prevremenog porođaja i utvrdio uzrok takvog stanja.

Možda vas zanima:  Braxton Hicks kontrakcije


Intenzitet, prag i doživljaj bola individualan je parameter pa je ponekad trudnici teško subjektivno da proceni o kakvim kontrakcijama je reč. Najvažnije je napomenuti da se trudnica uvek treba javiti izabranom ginekologu kada god oseti nesigurnost, jer je potrebno da neko smireno i sa sigurnošću potvrdi da nema razloga za brigu – kaže za naš portal dr Marija Kotarčević.

Nemojte previše brinuti oko toga da li ćete uspeti da prepoznate prave kontrakcije jer smo sigurni da hoćete, jer žena to najbolje zna! Uživajte i radujte se trenutku kada ćete uzeti u naručje vašu bebu. 

Tekst: Vesna Stanimirović by Bebologija