Faze roditeljstva

Braxton Hicks kontrakcije

Braxton Hicks kontrakcije su sporadične kontrakcije koje se mogu javljati i u vrlo ranoj trudnoći, ali se najčešće javljaju tek u drugom, odnosno trećem trimestru trudnoće. Takve kontrakcije nisu redovne, traju oko jedan minut i obično nisu bolne, već uzrokuju blažu nelagodnost.

Braxton Hicks kontrakcije

Da li trudnica treba da bude zabrinuta zbog ranih kontrakcija?

Braxton Hicks kontrakcije, takođe poznate i kao tzv. "lažni" ili "pripremni" trudovi, su sporadične kontrakcije materice koje se mogu javljati i u vrlo ranoj trudnoći, ali ih trudnice obično počnu osećati tek u drugom, i posebno trećem tromesečju trudnoće, oko 27. nedelje. 

Dobile su naziv po engleskom lekaru Johnu Braxtonu Hicksu koji je 1872. primetio da puno žena oseća kontrakcije materice pre samog početka porođaja. Takve kontrakcije nisu redovne, znači ne javljaju se u pravilnim razmacima, traju oko jedan minut i obično nisu bolne već uzrokuju blažu nelagodnost.

S obzirom na to da je materica jedan veliki mišić, normalno je da se povremeno potpuno stisne što trudnica može osetiti kao izrazito tvrd stomak, pravilnog okruglog oblika. Smatra se da one pomažu telu u pripremi za porođaj, ali ne moraju uticati na skraćenje vrata materice. Ne osećaju ih sve trudnice tokom trudnoće, dok ih neke osećaju svakodnevno kroz više nedelja.

Kako sprečiti stezanje stomaka?

Budućim majkama, pogotovo trudnicama koje očekuju svoje prvo dete, ponekad je teško razlikovati Braxton Hicks kontrakcije od pravih trudova i početka porođaja. Ako su kontrakcije materice nepravilne i javljaju se samo nekoliko puta dnevno bez povećanja intenziteta i uzrokuju samo stezanje stomaka bez bolova u leđima, obično se radi o tzv. "lažnim trudovima".

Načini na koji se one mogu umanjiti je uzimanje dovoljno tečnosti (dehidracija može uzrokovati stezanja), promena položaja tela,mirovanje, redovno mokrenje (puna bešika može pojačati osećaj pritiska) ili relaksirano duboko disanje. Ako uprkos tim postupcima kontrakcije povećavaju frekvenciju i intenzitet i  javljaju se više od 4 puta u sat vremena (čak ako i nisu bolne), ako sekret iz vagine postaje sluzav i vodenast, i ako postoji i najmanji znak krvarenja, trudnice pre 37. nedelje trudnoće se svakako trebaju što pre javiti svom lekaru da se isključi opasnost od pretećeg prevremenog porođaja.

Ako se radi o terminskoj trudnoći, obično savetujemo trudnicama da se jave u porodilište kad postanu sigurne da se radi o pravim, a ne o Braxton Hicks kontrakcijama, što znači da su kontrakcije bolne, a osim stomaka, uzrokuju i bolnost donjeg dela leđa i karlice i traju najmanje 60 sekundi, i ponavljaju se redovno svakih 10 do 5 minuta kroz barem sat vremena.