Faze roditeljstva

Porođaj: Znaci koji ukazuju da beba uskoro stiže

Mnoge trudnice se pitaju kako će znati da se porođaj približava, koliko će trajati, kako da bude sigurna da je to to ili samo lažna uzbuna…

Porođaj: Znaci koji ukazuju da beba uskoro stiže

Teško je dati odgovore na sva pitanja, jer je svaki porođaj drugačiji, postoje neki jasni znaci koji otkrivaju da beba stiže.

1- 4 nedelje do porođaja

Beba se "spušta"

Nekoliko nedelja pre početka porođaja, vaša beba će početi da se spušta u karlicu (ovo se obično dešava kod trudnica koje prvi put nose bebu, kod kasnijih trudnoća beba će se spustiti pred sam porođaj). Beba naime traži pravi položaj za "izlazak" - glava na dole i što niže. Verovatno ćete se više gegati i trčkati stalno u toalet, s obzirom da beba vrši veći pritisak na vašu bešiku. Ali, dobra vest je da ćete imati više prostora za disanje, jer se beba udaljava od pluća.

Grlić materice je otvoren

Vaš grlić se takođe priprema za porođaj - počinje da se širi (otvara) i da se stanjuje u danima ili nedeljama pre porođaja. Na nedeljnim pregledima, vaš ginekolog će verovatno proveravati koliko ste se otvorili. Ono što treba da znate jeste da je to sve individualno, tako da nema potrebe da se obeshrabrite ako sve sporo napreduje.

Bol u zglobovima

Bolovi u zglobovima su uglavnom posledica pripreme tela za porođaj - pod uticajem hormona relaksina koji, pre svega, razmekšava zglobove karlice kako bi beba mogla da prođe kroz karlični kanal. Nažalost, njegov efekat se oseća i na svim ostalim zglobovima, tako da se dešava da neki od njih počne da boli "iz čista mira".

Dijareja

Baš kao što se mišići materice opuštaju pri pripremi za porođaj, isto se dešava i sa drugim mišićima, uključujući i mišiće rektuma. To može dovesti do sitnih pokreta creva. Iako ovo može biti izluđujuće, to su sve normalne pojave i znaci da ćete se uskoro poroditi.

Prestajete da dobijate na težini

Kilogrami prestaju da se gomilaju na samom kraju trudnoće. Neke buduće mame čak mogu i da izgube koji kilogram! To je normalno i neće uticati na bebinu težinu. Zapravo, beba i dalje raste, ali vi ćete biti lakši zbog manje količine plodove vode.

Osećate se "super umorno"

Čekajte malo, da li je ovo treći trimestar ili prvi? Iako je umor karakterističan za prvi trimestar, sada ćete zbog čestih odlazaka u toalet i veličine stomaka, lošeg sna, osećati i goru iscrpljenost nego u prvom trimestru. Iskoristite slobodno vreme preko dana da se naspavate kad god možete. Neke mame, sa druge strane, imaju višak energije, pa dobiju želju za sređivanjem stana pred sam porođaj.

Nekoliko dana pred porođaj

Vaginalni sekret menja boju

Nekoliko dana pred sam porođaj primetićete pojačan vaginalni sekret. Takođe, možda ćete primetiti i ispadanje krvavo-sluzavog čepa iz grlića materice koji takođe najavljuje porođaj. Čep se sastoji od sekreta koji je prožet končićima krvi i obično je rozikaste ili braonkaste boje.

Osećate jače i češće kontrakcije

Kontrakcije ili trudovi predstavljaju bezvoljno stezanje mišića materice sa, na početku dužim, a kasnije sve kraćim pauzama. One uzrokuju otpočinjanje i završavanje porođaja.

Međutim, mnoge buduće mame mogu da osete kontrakcije i mesecima pre porođaja, a u pitanju su lažne kontrakcije. Evo kako da razlikujete prave od lažnih:
* kada ste aktivni, kontrakcije se pojačavaju
* ukoliko promenite položaj, kontrakcije neće nestati
bol pri kontrakcijama nastaje u donjem delu leđa i širi se ka abdomenu i nogama.

Pucanje vodenjaka

Siguran znak da je porođaj počeo jeste pucanje vodenjaka. Međutim, pucanje vodenjaka događa se kod manje od 15 odsto porođaja, pa to i nije neki znak na koji se možete osloniti. Ukoliko vam se dogodi, treba da znate da ćete kod prskanja vodenjaka osetiti kako manja ili veća količina tečnosti nekontrolisano otiče iz vagine. Tečnost je bistra ili lako zamućena, mlečna ili bezbojna, nema nikakav miris i ne možete je zadržati kao mokraću.

Bez obzira ne sve, ne brinite, vaša beba će vas obavestiti kad bude spremna da vas upozna. Zato pokušajte samo da uživate, odmarate i spavate tokom ovih poslednjih dana ili nedelja, pre nego što vaša porodica dobije još jednog (ili dva) punopravna člana.

Pripremila: Vesna S. Izvor: whattoexpect.com; yumama.com