Faze roditeljstva

Magnezijum u trudnoći

Poznato je da za vreme trudnoće, a u drugoj polovini naročito, dolazi do promena u koncentraciji elektrolita, pa se samim tim smanjuje nivo ćelijskog magnezijuma.

Magnezijum u trudnoći

Za decu i trudnice mineral magnezijum ima neprocenjivu važnost, a kako istraživanja pokazuju, nedostatak ovog minerala može da dovode do poremećaja više od 300 ćelijskih reakcija.

Poznato je da za vreme trudnoće, a u drugoj polovini naročito, dolazi do promena u koncentraciji elektrolita, pa se samim tim smanjuje nivo ćelijskog magnezijuma, čiji nedostatak može da dovede do značajnih zdravstvenih problema, kao i do pojave hipertenzije. Moguće je, takođe, da zbog manjka ovog minerala dođe do porasta razdražljivosti glatkog mišića materice i pojave prevremenih kontrakcija, što je u trudnoći najmanje poželjno. Prevremeni porođaj uzrokuje mnogo faktora, a jedan od njih je i poremećaj elektrolita magnezijuma i kalcijuma, upozoravaju stručnjaci.

Zato svaka trudnica treba da obezbedi optimalni balans minerala, oligoelemenata i vitamina. Održavajući intraćelijske procese u optimalnom odnosu, stvaraju se uslovi za bezbednu trudnoću do kraja i pripremu ploda za kvalitetan život posle porođaja.

Dokazano je da tek novorođena deca koja imaju probleme sa konstitucijom, krvarenjem u mozgu, kao i probleme sa promenama u tonusu mišića, zapravo nemaju optimalni fiziološki odnos magnezijuma i kalcijuma u krvi. Neželjene pojave mogu da se spreče dobro izbalansiranom ishranom trudnice, odnosno unosom preporučenih količina mlečnih proizvoda bogatih kalcijumom, koje treba da odredi lekar. Savetuje se i uzimanje blagomineralnih voda.

 

Izvor: Novosti.rs