Faze roditeljstva

Muške priče: Trudnoća iz ugla budućih očeva

Nekoliko očeva je podelilo svoje priče o tome kroz šta su u trudnoći zajedno sa svojim partnerkama prošli i šta bi voleli da su znali pre nego što se njihova beba rodila.

Muške priče: Trudnoća iz ugla budućih očeva

Trudnoća je neverovatno, predivno i uzbudljivo devetomesečno putovanje - za buduće mame, ali i za buduće tate. Kad bismo samo znali šta nas očekuje! Zato je nekoliko očeva podelilo priče o tome šta su naučili o trudnoći i sve ono što bi bilo korisno da su znali pre rođenja bebe:

Spremniji ste nego što mislite

"Možete biti prestravljeni kad saznate da ćete postati otac, u sumnju ćete dovoditi sve što radite. Kad je moja supruga bila trudna s našim prvim sinom, odlučili smo da se porodi kod kuće. Složio sam se s tom odlukom jer znam da su ljudi to stotinama godina unazad radili. Ali, od krečenja kuće, izbora nameštaja, hrane, sedišta za auto  i slično – stalno sam se preispitivao i bio zabrinut, sve dok moja supruga po četvrti put nije bila trudna. Verujte mi, biće sve dobro. Znam da zvuči poput klišea, ali na kraju će sve biti u redu.“ – Trave H.

Svaka trudnoća je posebna

"U filmovima, par saznaje da očekuje dete i zatim slede jutarnje mučnine. Žena jede maslac od kikirikija i kisele krastavce, njezin trbuh postaje sve veći i zatim dolazi do pucanja vodenjaka i beba je rođena sat vremena kasnije. Moja supruga nije ima jutarnje mučnine, odbila je moju ponudu da proba maslac od kikirikija i kisele krastavce i rađala je 24 sata nakon što joj je vodenjak pukao. Sada imamo dvoje dece i tek sada sam shvatio kako je svaka trudnoća drugačija, od početka do kraja. S našim prvim detetom, cilj moje supruge bio je da bude otvorenog uma i pokuša da se porodi prirodno i bez epidurala. Sve to je palo u vodu kad su joj dali indukciju. Zato savetujem budućim roditeljima da čitaju knjige i idu u školice za trudnice, ali da svejedno očekuju neočekivano. Kao i sve drugo, i u trudnoći i prilikom porođaja retko kad sve ide po našem planu.“ - James A.

Postoje trenuci kad ne možete pomoći

"Oženjen sam snažnom ženom, ali znam da postoje trenuci kad sam joj potreban. Međutim, tokom obe trudnoće, postojali su trenuci neprijatnosti i bola koje nikako nisam mogao popraviti. To što ste prisutni fizički je od pomoći, ali ponekad vaše partnerke jednostavno žele da ih ostavite na miru. Ne uzimajte to previše k srcu, ako vas pita da joj date malo prostora pustite je - verovatno samo želi da neke stvari reši sama." - Stuart C.

Očinstvo podrazumeva i razgovor o osećajima

"Kada je moja supruga bila trudna, fokusirao sam se na fizičke stvari koje ću morati da radim za svoje dete. Nikad nisam zamišljao da tu postoje i neke emocije s kojim ću morati da se suočim (postporođajna depresija, dečje bolesti, problemi na poslu...). Većina muškaraca ne voli da razgovara o svojim osećanjima, ali očinstvo podrazumeva osećanja i razgovor o njima. U suprotnom, moglo bi postati dosta teško.“ – Patrick K.

Naučite da pričate jezikom trudnice

"Postoji mnogo trenutaka tokom trudnoće u kojima ćete želeti da pomognete svojoj ženi i ona će prihvatiti vašu pomoć, ali može doći do problema u komunikaciji tj. razumevanju. Ona neće uvek moći da opiše šta je tačno mući niti ćete vi uvek razumeti. Ali, ključ uspeha je biti pažljiv i osluškivati pa u pravom trenutku uraditi ono što vam se čini da je najbolje.  U mom slučaju, kada mi žena nije mogla tačno reći šta želi i zašto je tako neraspoložena,  kupio bih čokoladu, keks, ostavio mobilni u drugoj sobi i masirao joj leđa i stopala. Uspešna neverbalna komunikacija!" - Raz S.

Ne zaboravite na romantične izlaske tokom trudnoće

"Za sebe nikako ne bih rekao da sam veliki romantičar, ali sam svakako dao sve od sebe kako bih svoju sadašnju suprugu, a tadašnju devojku izvodio negde, bar tri puta mesečno. Kada je ostala u drugom stanju, priznajem napravio sam grešku. Znao sam da ne može uživati uz čašu vina, koju je uvek naručivala uz većeru i nekako sam pretpostavio da joj je udobnije da bude kod kuće. E pa nisam bio u pravu, priznajem. Sada kada imamo dvogodišnje dete, shvatio sam koliko smo slobodnog vremena mogli bolje iskoristiti tokom njene trudnoće." - Trevor K.

Vaša partnerka je takođe zabrinuta (ako ne i više) od vas

"Sećam se da sam bio jako nervozan i brinuo oko svega kad je moja supruga bila trudna. Nisam mislio da ću uspešno moći da savladam menjanje pelena, a kamoli da ću biti dobar tata. Laknulo mi je kad smo dobili prvu bebu jer su stvari nekako same od sebe počele da funkcionišu i počeo sam se osećati odlično u novoj ulozi tate. Kada razmišljam o tome sada, želeo bih da sam se više brinuo o stvarima koje su mučile mogu suprugu tokom trudnoće, a manje o sebi, jer ona je bila takođe nervozna i zabrinuta kao i ja, ako ne i više!" - Dan H.

Izvor: miss7mama.24sata.hr