Faze roditeljstva

Epilepsija u trudnoći – šta treba da znate

Na prvi pogled dve nespojive stvari – epilepsija kao jedno od težih oboljenja i trudnoća kao prirodan proces naša su današnja tema. Pročitajte u narednim redovima šta smo saznali od stručnjaka.

Epilepsija u trudnoći – šta treba da znate

Ginekolog dr Ivana Anđić iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine (Betanije) čitateljkama je najpre želela da objasni šta je to epilepsija.

- To je poremećaj centralnog nervnog sistema, odnosno tzv. elektronska pražnjenja koja dovode do gubitka svesti, tzv. tonično-kloničnih grčeva, nevoljnog mokrenja, ali i gubitka veze s realnošću tj. s okolinom. Manifestacija su epileptički napadi koji se mogu javiti u vidu konvulzija (trzavice, prim. aut.) koje predstavljaju poremećaj izmenjenog stanja svesti, zatim nadražajnih fenomena od pojedinih delova mozga, te u zavisnosti od toga koji deo mozga je zahvaćen razlikuje se i klinička manifestacija – ispričala je doktorka Anđić.

Na pitanje kakav je tok ove bolesti u trudnoći, doktorka je rekla sledeće:

- Klinički tok epilepsije u trudnoći prevashodno zavisi od same težine oboljenja. U pet do 25 odsto slučajeva dolazi do povećanja učestalosti napada i može biti udružena sa porastom stope pojave preeklampsije i nekih drugih poremećaja– objašnjava doktorka Anđić.

Jedno od ključnih pitanja je - šta je neophodno utvrditi pre trudnoće ukoliko neko ima dijagnostikovanu epilepsiju. Odgovor nam je dala doktorka, pomenuvši da je pre trudnoće potrebno  utvrditi realnu potrebu za antikonvulzivnom terapijom, koja se daje zbog epilepsije.

Dalje, potreban je intenzivan fetalni nadzor, ekspertski sonografski pregledi, kao i fetalna ehokardiografija.

- Terapija kod bebe može da uzrokuje deficit određenih faktora koagulacije pa, kako bi se sprečili neželjeni efekti, ovaj poremećaj, tzv. hemoragijski sindrom, sprečava se primenom vitamina K - navodi dr Anđić i dodaje:

- Odabir načina porođaja je prema akušerskim indikacijama, te znači da se u zavisnosti od same epilepsije ne bira i način porođaja. Ali epilepsija može da utiče svojim pogoršanjem eventualno na raniji porođaj, pa samim tim, u zavisnosti od samog nalaza stepena epilepsije, bira se kako u datom momentu i okolnostima poroditi trudnicu – zaključuje doktorka.

Pripremila: Milovanović Jovana Izvor: http://www.kurir.rs