Faze roditeljstva

Kafa u trudnoći - da li je treba izbegavati ili ne

Bebologija Vam donosi zanimljiv tekst o tome da li je kafu dobro piti u trudnoći ili treba redukovati njen unos.

Kafa u trudnoći - da li je treba izbegavati ili ne

Kada govorimo o najpoznatijem napitku - kafi i trudnoći često se zapitamo da li je zaista dobro unositi u organizam kofein.

Prema pisanjima Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije i Američkog koledža ginekologa i akušera, date su preporuke u vezi dnevnog unosa kofeina. On je prema njihovom stanovištu ograničen na 200 mg dnevno.

Problem nije samo u kafi, već i u ostalim pićima koja mogu da sadrže kofein. Ne treba zaboraviti da šoljica čaja, pogotovu crnog sadrži čak 75 mg kofeina. Stoga, preporučena doza kofeina za trudnice bi bila dve šoljice kafe dnevno.

Šta se dešava kada konzumirate kofein?

On prolazi kroz placentu sve do Vaše bebe. Treba pripaziti na to da li zajedno sa kofeinom uzimate još neke namirnice, koji mogu da imaju ostatke kofeina. Jedna od glavnih stavki jeste da je kofein i diuretik kao i stimulant. On povećava krvni pritisak i povećava brzinu otkucaja srca, baš zato dozirana konzumacija je od važnog značaja.

Mitovi ili istine o uzimanju kofeina u trudnoći

Istraživanja Svetske agencije za standarde u ishrani (FSA - Food Standard Agency) su pokazala da da su rizici po trudnoću prisutni tek u slučajevima konzumiranja više od 300 miligrama kofeina dnevno. Naučnici se slažu u jednom: sve je u redu dokle god poznajete granicu unošenja kofeina u svoj organizam. Ako konzumirate do dve šoljice dnevno to neće dovesti Vas ili Vašu bebu u bilo kakav rizik.

Pripremila: Milovanović Jovana  Izvor: http://www.nhs.uk