Faze roditeljstva

Nekoliko zanimljivosti o blizanačkoj trudnoći

Da li ste znali da su šanse da dobijete jednojajčane blizance 3 do 5 : 1.000 a ako ste imali dvojajčane blizance, šanse da ih ponovo imate su oko 1: 3.000?

Nekoliko zanimljivosti o blizanačkoj trudnoći

Neki izvori navode da od 1980. godine imamo 75% više blizanačkih trudnoća. Brojni su razlozi pojave višeplodne trudnoće danas, a jedan od njih je da mnoge žene odgađaju majčinstvo do kasne reproduktivne dobi te pomoć traže u postupcima medicinski potpomognute oplodnje, a takvi postupci češće rezultiraju višeplodnom trudnoćom.

Izdvojili smo nekoliko zanimljivih činjenica o blizanačkoj trudnoći.

 • Istraživanja pokazuju da 10 do 15% svih jednoplodnih porođaja započinju kao višeplodne trudnoće, no često se jedan plod izgubi rano u trudnoći te je taj fenomen poznat kao "sindrom iščezavajućeg blizanca" (engl. vanishing twin syndrome).
 • Osnovne činjenice vezane za blizance govore da su blizanci različitog pola uvek dvojajčani, a jednojajčani blizanci su uvek istog pola. Smatra se da je rađanje jednojajčanih blizanaca slučajan fenomen, a dvojajčanih - rezultat većeg broja ovulacija, i da se oni češće rađaju u porodicama u kojima je, naročito sa majčine strane, već bilo blizanačkih trudnoća.
 • Šanse da dobijete jednojajčane blizance (nastaju oplođenjem jedne jajne ćelije jednim spermatozoidom, a neposredno poslije oplodnje dolazi do podele oplođenog jajeta na dva jednaka dijela) jednake su 3 do 5 : 1000.
 • Ako ste imali dvojajčane blizance (razvijaju se iz dvije jajne ćelije od kojih je svaka oplođena drugim spermatozoidom), šanse da ih ponovno imate su oko 1 : 3000.
 • Više od polovine blizanaca rođeni su pre 37. nedelje. Zato ako nosite blizance, planirajte svoje porodiljsko bolovanje u skladu s tim.
 • Blizanci začeti prirodno (tj. bez lečenja neplodnosti) najčešći su među afro-američkom populacijom, a zatim kod belaca, Latinoamerikanaca i Azijata. Takođe, neka istraživanja tvrde, da više žene imaju veće šanse da postanu mame blizanaca.
 • U svetu ima više blizanaca nego bliznakinja, ali se ova statistika menja u korist devojčica kada su u pitanju trojke.
 • Skoro 22 odsto blizanaca je levoruko, za razliku od ostalog dela populacije, u okviru koje samo 10 odsto ljudi daje prednost levoj ruci
 • Za većinu žena koje su trudne s blizancima, preporučivo je dobiti 10 kg do 24.nedelje trudnoće, a tokom cele trudnoće od 15 do 20 kilograma.
 • Dete koje se razvija bliže otvoru materice zove se beba A. U 75% slučajeva, glava bebe A okrenuta je prema dole pri porođaju. Beba B može biti okrenuta prema dole ili okrenuta guzom. 
 • Iako je vaginalni porođaj obično prva opcija, ponekad se dešava da se završi carskim rezom.
 • Ponekad je beba A rođena vaginalno, a zatim beba B carskim rezom. To je često slučaj ako je beba B okrenuta guzom ili pokazuje znakove stresa zbog toga što je prošla više kontrakcija materice. U svakom slučaju nema razloga za brigu, jer će ginekolog-akušer u svakom trenutku znati šta je potrebno preduzeti.
 • Prosečna porođajna težina blizanaca ponaosob je oko 2,5 kg, iako je jedna beba često teža od druge. 
 • Nova istraživanja su pokazala da mame koje su prirodnim putem rodile blizanace žive duže od drugih mama zato što su generalno telesno jače, zdravije i izdržljivije. One, takođe, imaju duži reproduktivni životni vek, potrebno im je manje vremena za oporavak između trudnoća i u proseku imaju više dece, tvrde istraživači sa Univerziteta u Juti.

Izvor: miss7mama.24.sata.hr