Faze roditeljstva

ODGOVORI NA PITANJA: Razgovor o trudnoći sa dr Miladinom Gugletom

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

ODGOVORI NA PITANJA: Razgovor o trudnoći sa dr Miladinom Gugletom

Na vaša, više nego zanimljiva pitanja koja ste postavljali tokom vebinara pod nazivom Razgovor o trudnoći odgovorio je dr Miladin Gugleta.

PITANJA I ODGOVORI

P:  U 27. nedelji trudnoće sam i pojavili su mi se unutrašnji kondilomi koje nikada ranije nisam imala. Da li je bezbedno njihovo uklanjanjanje da li je to indikacija za carski rez? (Aleksandra)
O: Uklanjanje kondiloma radio-talasima ili laserom je bezbedna procedura u trudnoći. Prisustvo kondiloma u vagini jeste indikacija za carski rez ukoliko se pre toga ne uklone.

P:  Nisam u drugom stanju, ali radimo na tome. Nakon dva spontana pobačaja, otkriveno mi je da imam trombofiliju, faktor Laiden i Pai geni. Da li ginekolog ili neki drugi lekar specijalista određuje neku terapiju pre i za vreme trudnoće? (Suzana)
O:  Budite sigurni da će se adekvatnom terapijom to stanje razrešiti na način da možete da ostanete trudni i da tu trudnoću iznesete do kraja. Kod mene u bolnici terapiju određuju transfuziolozi iz ambulante za hemostazu. Terapija se primenjuje i u periodu pre trudnoće a kontroliše se putem nalaza krvi tokom cele trudnoće.

P:  U 32.nedelji sam trudnoće. Pre par dana vadila sam krv gde mi je konstatovana niska glukoza 3,60 mmol/L Koliko to može uticati na bebu? (Ada)
O:  Nivo glukoze u krvi svih nas varira tokom dana u zavisnosti od ritma unošenja i vrste hrane. Ukoliko se krv za analizu uzme posle višečasovnog gladovanja nisu retki nalazi kakav ste dobili. Te vrednosti ni na jedan način ne deluju loše na vaše dete.

P:  Ja sam u 12 nedelji trudnoće, koristim Fragmin 2500 zbog Pai trombofilije, D-dimer kontrolišem i dobar je. Da li treba da pripazim na neke namirnice, tj. da li nesto ne smem da jedem od voća i povrća? (Milica)
O: Milice, sve preporuke za zdravu ishranu trudnica važe i za Vas. Ne postoji ništa što bi za Vas predstavljalo dodatno ograničenje.

P:  Čula sam da ribu i tunjevinu treba jesti samo jednom nedeljno zbog toksina i žive koju mogu sadržati, da li je to istina? I šta trudnica ne bi trebala da jede? Koje prenatalne vitamine preporučujete? Da li smem da pijem Osteo Prevent i Peptan kolagen plus C vitamin u trudnoći? (Ivana).
O: Ivana istina je da se ne preporučuje često konzumiranje tune zbog većeg sadržaja žive. Na našem tržištu ne postoji loš vitaminsko mineralni kompleks za trudnice. Mišljenja sam da uz brigu o ishrani i suplementaciju trudničkim kompleksima nema potrebe za preparatima koje ste naveli.

P:  Zbog bolesti mog ginekologa nisam imala ultrazvuk u periodu od 20 do 24 nedelje. I na privatnim klinikama je zbog situacije velika gužva. Uspela sam da zakažem ultrazvuk koji će biti tek kad uđem u 27.nedelju. Da li će tada moći da se vidi sve ono sto je trebalo u periodu između 20. i 24. nedelje? (Zorica)
O: Da, Vaš doktor će u tom periodu videti još bolje i jasnije.

P:  Šta mislite o čaju od lista maline da se pije par dana pre termina, da li zaista pomaže i olakšava porođaj kao i urme? Smeju li tokom trudnoće da se piju vitamin u obliku šumećih tableta? (Sandra)
O: Sigurna sam da bilo koji čaj ne može da doprinese toku porođaja. Nisam za primenu bilo kog preparata koji nije registrovan za upotrebu u trudnoći.

P:  Gvožđe mi je u granicama normale ali hemoglobin pada i ispod granice je. Šta to znači i kako da podignem vrednosti hemoglobina? (Jelena)
O: Najbolje bi bilo da to učinite promenom u načinu ishrane. Najbrže se to čini većom upotrebom crvenog mesa i to posebno preživara. Ukoliko to ne želite onda suplementacijom sa preparatima gvožđa.

P:  Pred kraj 8-og meseca trudnoće sam, koristim redovnu, raznovrsnu, uobročenu ishranu (tako se hranim već par godina) i do sada sam na težini dobila 8kg i beba super napreduje. Međutim desilo mi se da sam pre neki dan otkrila da su mi sve masnoće otišle na gore, holesterol mi je 10,59 mmol/L. Zašto se to dešava i koliko je zabrinjavajuće? (Dušica)
O: To je uobičajeno u trudnoći i nije vezano za Vašu ishranu. Nakon porođaja će se stanje stabilizovati.

P:  Ukupan bilirubin mi je 24,7 a treba biti manji od 20.5. Prva mi je zdrava trudnoća bez bilo kakvih lekova pre i za vreme trudnoće, Nemam bolesnu jetru, zdravo se hranim, a prvi put se povišenje bilirubina javilo krajem drugog meseca trudnoće. Koju ishranu savetujete kod povišenog bilirubina? Termin mi je za par dana. (Bojana)
O: Bojana, bilirubin može da bude povišen i zbog problema koji nisu vezani za ishranu. To povišenje koje postoji kod vas me ne zabrinjava.

P: Da li 4d može da se radi u 35-oj nedelji trudnoće i da se dobije slika bebe, bez obzira što ne postoje konkretne indikacije za to? (Sandra)
O: 4D ultrazvuk može da se radi u svim periodima trudnoće i nema kontraindikacija.

P:  Što se tiče prenatalnih testova koji je dovoljan (najbolji) da se uradi? Da li je standardan dovoljan ili da se pak odlučimo za bolji paket? (Aleksandra)
O: O izboru prenatalnog testa najbolje je da se konsultujete sa Vašim doktorom koji je upućen u Vaš slučaj.

P:Radila sam Nifty prenatalni test dva puta,dobila sam odgovor da nije moguće uraditi rezultate, jer nema dovoljno fetalne DNA. Šta to znači i šta dalje? Ekspertni ultrazvuk je bio u redu, sada sam 15.nedelja. (Jelena)
O: Što je trudnoća veća dobija se veća frakcija fetalne DNK. Moj savet je da ponovite taj ili možda uradite neki drugi prenatalni test.

P:  Da li raditi dabl i tripl test, ako je ekspertni UZ u redu? (Sandra)
O: Obavezno. Ultrazvuk je test koji je uglavnom morfološki odnosno lako otkriva promene u građi, ali ne i u funkciji.

P:  Da li je potrebno i koje analize raditi posle prvog spontanog pobačaja? (Slađana)
O: Osnovne analize kao što su brisevi vagine i cerviksa, brisevi na hlamidiju, mikoplazmu i ureoplazmu, kao i TORCH analize iz krvi.

P:  Zanima me da li se posle carskog reza moze desiti prirodan porođjaj. Prvo dete ima 4 I po god i planiramo drugu trudnoću. Prvi porođaj je bio carskim rezom jer se beba nije dovoljno spustila u kanal. (Saška)
O: Jednom carski uvek carski je stav koji svim srcem podržavam. Mada ima i drugih stavova.

P:  Prošla sam kroz gubitak bebe u 30oj nedelji bez prethodnih znakova za alarmantnost. Šta može biti uzrok? Na koje parametre iz krvi treba da se obrati pažnja i kakvim analizama treba da se žena podvrgne pre sledeće trudnoće? (Aleksandra)
O: Iz mog iskustva najčešce je uzrok u poremećajima koagulacije. To nisu zahtevna ispitivanja jer se sva obavljaju preko krvi. Obavezno PRE naredne trudnoće.

P:  Da li nakon urednog prenatalnog testa može nesto da se očekuje nešto drugačije na ekspertnom ultrazvuku? (Kristina)
O: Da, jer pored naslednih bolesti o kojim govore prenatalni testovi postoje i stečene anomalije i razvojni poremećaji.

P: Šta je najbolje koristiti protiv vaginalne kandide? (Sandra)
O: Candida je saprofit vagine i ukoliko ne stvara velike tegobe ne leči se . Ona je tu od rođenja .

P: U 7 nedelji sam trudnoće. Ostala sam u drugom stanju sa viškom kilograma iz predhodne trudnoće. Da li mogu na neki nacin da drzim dijetu, a da nema negativnih uticaja na bebu? U kojoj nedelji se radi 3d i 4d ultrazvuk? (Milica)
O: Ne savetujem restriktivne dijete u trudnoći. Samo pazite na to da ne dodajete više od jednog kilograma mesečno. Mojim pacijentkinja i 3d i 4d radim na svakom pregledu. Naprosto, dostupan mi je a žene vole tu vrstu vizualizacije.

Pripremila: Vesna S.