Faze roditeljstva

O čemu razmišljate dok čekate drugo dete

Dobra fizička kondicija i emotivna spremnost - glavni su preduslovi za uspešnu novu trudnoću. Naravno, pored vaše, neophodna su i spremnost i podrška vaše porodice, ali i finansijska sigurnost. Pred vama su odgovori na najčešća pitanja roditelja koji očekuju drugo dete

O čemu razmišljate dok čekate drugo dete

Može li ljubav da se potroši?

Osim finansijskih i ostalih realnih briga sa kojima se suočavaju majke koje očekuju drugo dete, prisutan je i strah od toga da li će moći da vole drugo dete onoliko koliko vole prvenče. Psiholozi tvrde da se mnoge žene pribojavaju toga da neće dovoljno voleti drugo dete, ali kada se beba rodi - ljubav se odjednom pojavi. Jednostavno, rađa se sa rođenjem deteta. Na kraju se mnoge žene upitaju zašto su uopšte brinule oko toga.

Kako će da reaguje starije dete?

Vaše dete može da bude u nedoumici ako ga na vreme ne pripremite za dolazak bebe. Mališani mogu različito da reaguju u takvim situacijama - od radovanja što će dobiti batu ili seku do zabrinutosti i ljubomore zbog moguće konkurencije. Tokom prve trudnoće imali ste mnogo vremena da razmišljate o svom budućem detetu, da planirate kako ćete ga vaspitavati, čemu ćete ga učiti i slično. Ali, sada kada imate dete i trudni ste drugi put situacija je promenjena, jer ne možete da mislite samo o sebi, svojim osećanjima i planovima, već i o detetovim. Veoma je važno da ono zna da će i dalje biti isto voljeno. Iako možda vama njegova sumnja izgleda potpuno besmisleno (jer se podrazumeva da ćete ga isto voleti), njemu je potrebno da od vas to i čuje. Neka se i tata što više uključi u svakodnevne obaveze oko deteta. Kada stigne nova beba stariji mališan će se osetiti manje odbačenim što mama nije stalno pored njega, jer će se navići da i tata može da ga nahrani ili uspava. Velika je greška udaljavati starijeg mališana od bebe i stalno ga ućutkivati kako bi beba imala mir. To može da izazove potpuno suprotan efekat - da dete namerno galami kada ona spava. Takođe, nemojte ga pošto-poto primoravati da se bavi bebom ako ono to ne želi.

Photo by Silvia Trigo from Pexels

Da li će vas drugo dete udaljiti od partnera?

Prilično je normalno da se partneri „udalje“ nakon rođenja deteta. Vaš partner je mogao da se oseti zapostavljenim kada se rodilo prvo dete, jer ste vaše vreme, energiju i ljubav neuporedivo više usmeravali ka novorođenčetu. Sa druge strane, možda je vama smetalo to što vam partner nije dovoljno pomagao oko bebe, što vam nije pružao podršku... Sve to dovodi do osećanja ozlojeđenosti i ljutnje i neminovno vodi u svađe. Ali, dolazak na svet druge bebe ne mora da znači da ćete se ponovo udaljiti od svog partnera. Zajedno ste već prošli rođenje prvog deteta, pa bi drugo dete trebalo da ojača vaš odnos i uzajamno poverenje.

Da li ćemo imati dovoljno novca?

Iskustva parova koji su sponatno (neplanski) „ušli“ u novu trudnoću govore da je planiranje nove bebe tek kada se ostvare finansijski planovi pogrešna taktika. Većina parova nikad nije zadovoljna finansijskom situacijom.

Pobrinite se da pored deteta dok ste u porodilištu bude neko ko ga izuzetno voli i sa kim dete voli da bude. Obavezno mu objasnite da ćete biti odsutni neko vreme zbog bebe, ali da ćete misliti na njega i da ćete se brzo vratiti

Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?

1. Kada se budete vraćali iz porodilišta sa bebicom, bilo bi dobro da  starijem detetu donesete neku igračku koju je oduvek želelo, a koja će posebno da mu znači. Možda će vas iznenaditi što će se više obradovati poklonu nego bratu ili sestri, ali to ne treba da vas brine. Time što ćete mu pokloniti nešto lepo, za njega je znak da ćete i dalje isto da ga volite i da obraćate pažnju na njegove potrebe.

2. Aktivnosti oko bebe organizujte tako da se uklope u dnevni raspored starijeg deteta. Bebi neće smetati što je njen ritam usklađen sa ritmom brata ili sestre, a starijem detetu će mnogo značiti to što promene nisu velike i što i dalje može da obavlja uobičajene aktivnosti kao i ranije.

3. Uključite starije dete u aktivnosti koje imate oko bebe. Deca vole da budu korisna pa će, verovatno, vaš mališan rado prihvatiti da - npr. zajedno sa vama kupa i presvlači bebu. Recite detetu da je on vaš glavni pomoćnik i zadajte mu zadatak da npr. uvek donese čistu pelenu kada presvlačite bebu. Starija deca vole da pomažu oko bebe, pa tu prednost iskoristite

V. S.