Faze roditeljstva

Ovih 5 pitanja ne postavljajte trudnici

Pogledajte koje neprijatne teme bi trebalo izbegavati pri razgovoru s budućim majkama.

Ovih 5 pitanja ne postavljajte trudnici

Dok su žene u drugom stanju, susreću se s velikim brojem pitanja o privatnosti. Odjednom, svako oseća da ima pravo da zapitkuje buduću mamu o najsitnijim detaljima koji se tiču začeća, trudnoće i procesa kroz koje njeno telo prolazi.

Ešli Pejdž, mama i blogerka, primetila je da je za trideset i dve nedelje, dosta vremena provela odgovarajući na neprijatna i nepristojna pitanja koja su postavljali njeni prijatelji, ali i neznanci. Zahvaljujući takvom iskustvu, uspela je da izdvoji pet pitanja za koje savetuje da ih nikada ne postavite ženama u drugom stanju, mada ističe da ih je sigurno daleko više. 

1. Kako to da si trudna?

Ovo pitanje je dovoljno neprijatno i kada vam ga ne postavi neko koga dugo niste videli. Međutim, kada vam neko koga ne poznajete dovoljno ili viđate veoma retko postavi pitanje s očiglednim odgovorom o biologiji, neizbežno je da osetite neprijatnost. 


Foto: Designed by Freepik

2. Da li ste dugo pokušavali?

Ešli je primetila da je ovo pitanje često i da predstavlja odraz nekulture. Smatra da ne postoji situacija u kojoj je prikladno pitati nekoga koliko dugo je pokušavao da zatrudni, odnosno koliko često stupa u seksualne odnose sa svojim partnerom. 

3. Brineš li da li ćeš smršati posle porođaja?

Budući da je trudnoća proces nošenja i formiranja jednog ljudskog bića u svom telu, potpuno je normalno da se telo širi. Ešli Pejdž podseća da je toga svesna svaka buduća majka i da nije neophodno pominjati to koliko su krupne. To bi bilo isto kao da kažem nekome ko nije trudan: “Ne brini, čim prestaneš da jedeš sve te krofne, pantalone će ti lepše stajati,” ističe Ešli.

4. Znaš li koliko ćeš sada imati posla?

Pejdžova naglašava da je ova rečenica među najiritantnijima koje žene u drugom stanju imaju (ne)priliku da čuju, a naročito ako je reč o trudnicama koje su već majke. Onim ženama koje tokom trudnoće brinu svoji mališanima i koje znaju da će se jednog dana vratiti na posao i, pri tome, brinuti o domaćinstvu, nije neophodno saopštiti da će biti naporno. 

5. Jesi li sigurna da nisu blizanci?

Zahvaljujući savremenim medicinskim aparatima, bebe koje se iznenada pojave na porođaju su prava retkost. Ešli ističe da je njen ginekolog završio Harvard i da, ako on smatra da je u njenom stomaku samo jedna beba, nema razloga da sumnja da nosi blizance. Konstantno podsećanje budućih majki na to da izgledaju ogromno nije kompliment, smatra Ešli i predlaže da trudnicama u svojoj blizini govorite da prosto sijaju, da se otpozadi ni ne vidi da su u drugom stanju i da izgledaju predivno!

Pripremila: Vesna S. Izvor: yumama.com