Faze roditeljstva

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI: O trudnoći i matičnim ćelijama za vreme coronavirusa

Da li trudnica može preneti coronavirus na bebu? Mogu li antitela majke zaštiti bebu od virusa? Da li banke krvi iz pupčanika proveravaju majke na Covid-19? Na ova i ostala pitanja, odgovore ćete pronaći u sledećem tekstu...

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI: O trudnoći i matičnim ćelijama za vreme coronavirusa

Mnoge trudnice su kontaktirale Parent’s Guide to Cord Blood Foundation sa pitanjima o novom koronavirusu Covid-19. U ovom tekstu skupili smo najčešća pitanja roditelja i lekara:

P: Da li su trudnice pod uvećanim rizikom za infekciju coronavirusom?
O: Udruženje ginekologa i akušera u SAD (ACOG) navodi da dostupni podaci do sada, ne ukazuju da su trudnice pod povećanim rizikom za dobijanje Covid-19. Ipak, zna se da se kod trudnica kada dobiju infekciju, javljaju teži oblici respiratornih infekcija. Zbog toga bi trudnice trebalo svrstati u populaciju sa povećanim rizikom za Covid-19. Ako ste trudni za vreme pandemije coronavirusom treba da pratite stroge preventivne mere kako bi izbegli izlaganje coronavirusu. Ako ste trudni i sumnjate da imate Covid-19, treba odmah da se obratite lekaru. Važno je naglasiti da novi coronavirus nije poput virusa gripa. I pored toga simptomi Covid-19 su slični gripu i način na koji se širi je sličan gripu tako da se u ovom tekstu deo preporuka zasniva na prethodnim ispitivanjima o trudnoći i virusu gripa.
Tokom trudnoće dolazi do promena u imunom sistemu majke kako bi se sprečilo prepoznavanje bebe kao stranog tela i napada imunog sistema. Ove promene takođe znače da trudnica ima slabiji imunitet na bolesti.
Trudnice pored toga imaju i povećano opterećenje srca i pluća. Zdrava žena ima povećan rizik od hospitalizacije koji raste sa svakim trimestrom trudnoće – u prvom je on povećan za 1,7, u drugom za 2,1, a u trećem za 5,13 puta. Kada trudnica ima prateće bolesti poput dijabetesa ili astme taj rizik po trimestrima je 2,9, 3,4 i 7,9 puta.

P: Da li infekcija respiratornog trakta tokom trudnoće utiče na ishod trudnoće?
O: Ako trudnica dobije tešku infekciju respiratornog trakta postoji povećan rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja. Mala studija sprovedena u Kini je pronašla da je upala pluća izazvana coronavirusom dovodila do ugrožavanja fetusa i prevremenog porođaja. Zbog toga, morate reći svom doktoru odmah ako sumnjate da imate coronavirus, a trudni ste.

P: Da li trudnica može preneti coronavirus na bebu?
O: Dok je beba još u stomaku, posteljica štiti bebu protiv virusa. Posteljica je fantastičan organ koji dozvoljava antitelima da prođu od majke ka bebi, ali u većini slučajeva sprečava da virusi pređu sa majke na bebu. U velikoj kliničkoj studiji sa gripom, dokazano je da se grip ne prenosi putem placente sa majke na bebu. U slučaju coronavirusa početne studije iz Vuhana u Kini pokazuju da u retkim slučajevima coronavirus može da se prenese sa majke na bebu, ali su potrebne veće studije da bi se to dokazalo. Za sada najveća studija u Kini je pokazala da je od 33 bebe koje su rođene od majki sa Covid-19, samo su tri bile zaražene. Iako su sve tri bebe imale povišenu temperature i upalu pluća sve su se oporavile i bile negativne na coronavirus već nakon jedne nedelje posle rođenja.
Posle porođaja, majka koja ima aktivnu bolest Covid-19 može preneti virus na bebu putem bliskog kontakta. U tim slučajevima preporučuje se da majka koristi pumpicu za mleko, a da druga osoba hrani bebu i brine se o njoj dok se majka ne oporavi.

P: Da li antitela majke štite bebu od virusa?
O: Da ponovimo, placenta je sjajan organ: u isto vreme ona štiti bebu od bolesti, a dozvoljava antitelima majke da prođu u bebinu krv. Beba nasleđuje imuni sistem majke i otporna je na većinu bolesti na koje je majka otporna a taj imunitet traje do 6. meseca života. Ako je majka imuna na Covid-19 najverovatnije će biti imuna i novorođena beba. Svaka žena koja imala coronavirus i oporavila se ima zaštitna antitela. Mala studija u Kini je pokazala da je šest majki koje su imale Covid-19 u vreme porođaja rodilo bebe koje su imale antitela na coronavirus u svojoj krvi. Nadamo se da će uskoro pronaći vakcinu za Covid-19 i tada bi svaka majka koja se vakciniše trebala da prenese taj imunitet na novorođenče. Studije su pokazale da su vakcine protiv sezonskog gripa koje su primenjene na trudnicama znatno smanjile pojavu gripa kod novorođenčadi i da je vakcina uspešna ako se primeni bar dve nedelje pre porođaja.

P: Da li krv iz pučanika može da ima coronavirus?
O: Po svim raspoloživim podacima, krv iz pupčanika ne sadrži coronavirus kod majki koje su bolesne od Covid-19 u vreme porođaja. Potrebno je razjasniti da postoji razlika između studija koje ispituju prenos virusa sa majke na bebu i studija koje ispituju prisustvo coronavirusa u krvi pupčanika jer su to dva različita pojma. Kada je osoba bolesna od bilo kog respiratornog virusa veoma se retko dešava da se virus pojavi u krvi. U pacijentovoj krvi će se pojaviti antitela na virus, ali ne i sam virus. Zbog toga FDA (Američka uprava za hranu i lekove) ne preporučuje da se proveravaju donori krvi koji nemaju simptome Covid-19. Veoma malo je verovatno da će se coronavirus pojavi u krvi pupčanika. Mala studija u Kini sa 9 trudnica govori u prilog tome. Sve majke su imale Covid-19 i sve su porođene carskim rezom. Dok su bebe još bile u sterilnoj sobi i pre bebinog kontakta sa majkom uzeti su uzorci amnionske tečnosti, krvi iz pupčanika i brisa grla bebe. Kasnije je uzet i uzorak majčinog mleka. Svi ovi uzorci su bili negativni na coronavirus. Zbog toga tvrdimo da majka ne treba da brine da će coronavirus biti prisutan u krvi ili tkivu pupčanika ukoliko je majka bolesna od Covid-19 tokom trudnoće ili porođaja.

P: Da li banke krvi iz pupčanika proveravaju majke na Covid-19?
O: Da, banke pupčane krvi su izmenile svoje upitnike o ličnoj i porodičnoj anamnezi majke kako bi proverile moguću izloženost coronavirusu iako se ne očekuje da bi virus mogao da se pojavi u krvi iz pupčanika. To se radi sada kako bi se dobila informacija koja bi mogla biti važna kasnije. Anamneza se zbog predostrožnosti uzima telefonskim putem.

P: Kako su banke pupčane krvi promenile svoje procedure zbog pandemije coronavirusom?
O: Banke pupčane krvi su jedan od esencijalnih servisa koji nastavljaju sa radom i u vreme karantina. Covid-19 kao bolest ne zahteva dodatne promene u laboratorijskom radu banaka pupčane krvi jer se one već pridržavaju svih pravila prevencije i u regularnom radu, ali su bila potrebna prilagođavanja oko logistike i rasporeda osoblja. Kada krv dođe u banku na obradu, obrađuje se u skladu sa standardnim procedurama protiv infekcija kao što su zaštitne maske, rukavice i skafanderi u sterilnim uslovima tako da nisu potrebne dodatne mere predostrožnosti. Jedino prilagođavanje može biti tokom slanja uzorka iz porodilišta u laboratoriju pogotovo ako uzorak putuje internacionalno preko više granica.
Većina bolnica zabranjuje ulazak u bolnicu bilo kome osim pacijentima i osoblju bolnice tako da kuriri u ovom trenutku ne ulaze u bolnicu po setove sa matičnim ćelijama većih neko od osoblja iznese napolje i preda kuriru. Kada set sa krvlju stigne u laboratoriju on se smešta u posebnu zonu za prijem, odvojenu od zona za obradu krvi za slučaj da je set kontaminiran spolja. Posebno obučeno osoblje otvara set i prenosi krv u laboratoriju na obradu. Najveća briga banaka je da se neko od osoblja ne zarazi coronavirusom. Najgora opcija je da neko od osoblja prenese virus na ostale kolege na poslu. Da bi se to sprečilo, laboratorijsko osoblje radi u timovima koji nemaju kontakt jedni sa drugima. I u slučaju da je ceo jedan tim zaražen i da mora u karantin, ostali timovi mogu da nastave sa radom. Zajedničke prostorije poput svlačionica ili soba za pauzu se svakodnevno čiste sa medicinskim dezinficijensima. Osoblje koje može radi od kuće ili se drže na distance od ostalih kolega.

P: Da li je coronavirus razlog da sačuvam krv iz pupčanika?
O: Tokom pandemija coronavirusom mnogi roditelji više razmišljaju o načinima zaštite zdravlja njihove bebe i kao rezultat vidimo porast upita za pohranjivanje krvi iz pupčanika. Ipak, dugoročni izgledi za upotrebu tog uzorka nisu porasli zbog pandemije coronavirusom. Osnovna motivacija za čuvanje krvi iz pupčanika je ta da ta krv može da bude vid zdravstvenog osiguranja za Vašu porodicu.

Za više informacija o pohranjivanju krvi iz pupčanika posetite www.biosave.rs

Izvor:parentsguidecordblood.org 
Prevod: dr Aleksandar Antović