Faze roditeljstva

Minimalno tri ultrazvučna pregleda u trudnoći

Ultrazvučni pregledi tokom trudnoće, posebno oni koji se izvode s ciljem skrininga za fetalne anomalije, ubrajaju se među najvažnije preglede tokom celog našeg života.

Minimalno tri ultrazvučna pregleda u trudnoći

Prema uputstvima društva za perinatalnu medicinu, ultrazvučni pregledi nužni su barem jednom u svakom tromesečju, odnosno pri postavljanju dijagnoze trudnoće i između 16. i 20. nedelje, kao i između 35. i 38. nedelje trudnoće.

Uvođenje ultrazvuka u svakodnevnu praksu ginekologa poslednjih 40-tak godina, uz dinamičan tehnološki napredak posebno u poslednje tri decenije, omogućilo je intenzivno praćenje svih zbivanja unutar maternice tokom trudnoće i time se otvorio novi svet bogat burnim promenama.

Ovo nadasve intrigantno i nepoznato poglavlje ljudskog razvoja bilo je donedavno rezervisano za patologe i embriologe, a sada je prisutno u svakodnevnom radu akušera i dostupno budućim roditeljima, koji mogu pratiti dinamične promene u razvoju svoga deteta.

Ultrazvučni pregledi tokom trudnoće, posebno oni koji se izvode s ciljem skrininga za fetalne anomalije, ubrajaju se među najvažnije preglede tokom celog našeg života. Njima odvajamo normalno od abnormalnog i ujedno saznajemo o uslovima rasta i razvoja ploda te možemo uočavati moguće probleme. Stoga je osnovni minimum - tri ultrazvučna pregleda tokom cele trudnoće.

Kako izgleda pregled?

Ultrazvučni pregledi su lagani i relativno jednostavni za ženu. Trudnica je ispružena na krevetu, a na otkriveni stomak joj se nanese gel koji pospešuje prolaz ultrazvučnog snopa. Ovalnom ultrazvučnom sondom ginekolog nežnim pokretima klizi po površini stomaka trudnice. Ultrazvučne slike se jasno prikazuju na monitoru ultrazvučnog aparata, i tako postaju dostupne ginekologu koji raspoznaje dobro od lošeg, ali i ženi i njenom partneru.