Faze roditeljstva

Šta sve vidi ekspertski ultrazvuk

Ultrazvuk u trudnoći je nezaobilazan deo pregleda koje prođu sve trudnice. Mnoštvo je razloga zbog kojih se kod trudnica radi ultrazvučni pregled, a oni se smenjuju prema periodima trudnoće. A da li predlog za odlazak na ekspertski ultrazvuk treba da vas zabrine?

Šta sve vidi ekspertski ultrazvuk

O tome kad je potrebno uraditi prvi ultrazvučni pregled, kad se radi i kome se preporučuje ekspertski ultrazvuk, objasnila nam je prim. dr Radenka Mijailović Borlja, specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista perinatologije u ordinaciji Guernica.

Dr Radenka Mijailović Borlja

- Prvi ultrazvučni pregled u suštini možete zakazati kod svog ginekologa odmah nakon izostanka menstruacije. Ipak, preporučuje se da sačekate berem dve nedelje kako bi doktor sa sigurnošću mogao da ustanovi trudnoću.

Ako se desi da vam menstruacija izostane, a da je još uvek rano za ultrazvučni pregled, pogodno rešenje je test beta HCG u krvi. Imajte na umu da, čak i ako trudnoću ustanovite putem ostalih testova, opet treba da odete na pregled do kraja drugog meseca trudnoće. Može se desiti da je test pozitivan, ali da je reč o ektopičnoj (vanmateričnoj) trudnoći, koja može biti veoma opasna.

Jedina potpuno sigurna i pouzdana dijagnoza trudnoće može se postaviti ultrazvučnim pregledom

Kad je vreme za prvi UZ pregled

- Prvi pregled u trudnoći potrebno je uraditi između šeste i osme nedelje trudnoće. Prvim ultrazvukom potvrđuje se prisustvo trudnoće u materici, utvrđujemo da li je reč o jednoplodnoj ili višeplodnoj trudnoći, procenjuje se vitalnost, i to na osnovu otkucaja srca fetusa, koji se čuju već od šeste nedelje trudnoće, a merenjem rastojanja teme-trtica embriona (CRL) određujemo starost trudnoće i verovatni termin porođaja, što je veoma značajno, naročito kod trudnica s neredovnim mesečnim ciklusima.

Skrinig, UZ pregled

Od 11. do 14. gestacijske nedelje obavlja se specijalistički ultrazvučni pregled za ranu dijagnostiku fetalnih anomalija i hromozomopatija (poremećaji u razvoju hromozoma, od koji je Daunov sindrom jedan od najčešćih).

Dužina ploda CRL (teme-trtica) kreće se od 45 do 84 milimetra, a optimalna dužina je 60 milimetara.

Ovim pregledom analiziraju se starost, anatomija, vitalnost ploda, položaj posteljice, izgled pupčanika, količina plodove vode, srčana frekvencija ploda i sagledavaju se UZ markeri značajni za hromozomopatije (povećan nuhani nabor NN, odsustvo nosne kosti, tup facijalni ugao, patološki protok kroz ductus arteriosus, trikuspidnu valvulu...).

Jedan od najčešćih pokazatelja suspektne hromozomopatije jeste povećan NN (nakupljanje tečnosti u vratnom delu kičme ploda). Osim što ukazuje na eventualnu hromozomopatiju, kod plodova s povećanim NN postoji 30% veća šansa da imaju srčani defekt, što predstavlja indikaciju za fetalnu ehokardiografiju.

Ako su određeni markeri pozitivni, predlaže se ekspertski UZ pregled u 16. nedelji trudnoće, biohemijski skrining ili rana amniocenteza.

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj metodi, Harmony Test je veoma tačan i u isto vreme veoma povoljan. Stopa detekcije za trizomiju hromozoma 21 iznosi 99,5%, dok je lažno pozitivna stopa samo 0,06%.

Sve o ekspertskom UZ pregledu

- Po protokolu vođenja fizioloških (normalnih) trudnoća, period od 22. do 26. nedelje trudnoće (kad je najbolji period za analizu izgleda svih glavnih organskih sistema i spoljašnjeg izgleda bebe) pogodan je za anatomsko-morfološki pregled s fetalnom ehokardiografijom, tzv. ekspertski ultrazvučni pregled.

Tokom pregleda analiziraju se: spoljašnji izgled ploda (deformiteti lica, ekstremiteta, kičmenog stuba, prednjeg trbušnog zida), razvoj moždanih struktura (mali mozak, komorni sistem, corpus calosum, krvni sudovi baze lobanje) i unutrašnjih organa i sistema (prisustvo želuca, integritet dijafragme, uočavanje mokraćne bešike, prisustvo i izgled oba bubrega), uz detaljno sagledavanje anatomije i strukture srca (orijentacija, četvorošupljinski presek, izlaz aorte i plućne arterije, srčana pregrada, protoci kroz srce), količina plodove vode, položaj (udaljenost od grlića) i struktura posteljice, dopler pregled fetoplacentne cirkulacije i merenje dužine grlića.

Sam pregled trebalo bi da se izvodi na aparatu novije generacije, s boljom rezolucijom slike i kod adekvatno obučenog, licenciranog stručnjaka za ovu oblast ginekologije i akušerstva.

Ekspertski ultrazvučni pregled uvek ima određena ograničenja, koja mogu zavisiti i od karakteristika majke i ploda ili same prirode potencijalnog oboljenja.

Ipak, obavljanje navedenog pregleda s velikom pouzdanošću može da nam odagna brige i uveri nas u pravilan rast i razvoj ploda.

Dalje praćenje trudnoće

-Svakoj trudnici sa urednim ekspertskim pregledom preporučuju se redovne ultrazvučne kontrole na četiri nedelje do 28. nedelje trudnoće, a potom na tri nedelje do 40. nedelje, kad se prate rast ploda, položaj i struktura posteljice, količina plodove vode i meri se dužina grlica radi predikcije prevremenog porođaja.

Ukoliko je reč o trudnoćama koje su komplikovane poremećajem regulacije šećera, povećanim krvnim pritiskom, trombofilijom, zastojem u rastu ploda ili nekim drugim patološkim stanjem, savetuju se češće ultrazvučne kontrole, pri kojima se, osim standardnog ultrazvučnog pregleda, prati i protok kroz krvne sudove materice, ploda i posteljice i biofizički profil ploda (BFP), koji podrazumeva određivanje i ocenjivanje pokreta tela ploda, disajne pokrete, srčanu radnju i količinu plodove vode.


Foto: Troy T Unsplash

Priča iz ordinacije

Vratite me tamo odakle sam došao

- Stariju decu roditelji često dovode na ultrazvučne preglede, što lično veoma podržavam. Pri jednoj takvoj poseti jedan mali dasa, stariji brat, videvši svoju sestru u maminom stomaku, povikao je: „Hoću i ja u čamac!“ - kroz osmeh nam je ispričala dr Mijailović Borlja.

Tekst: Vesna Stanimirović