Faze roditeljstva

Problematična koža u trudnoći - kako je negovati

Trudnoća jeste prirodno i najlepše stanje, ipak neke od trudnica iskuse i različite izazove kada je u pitanju njihova koža. Jeste li upoznati sa time kako treba negovati problematičnu kožu u trudnoći?

Problematična koža u trudnoći - kako je negovati

Bebologija je pisala o tome kako prevenirati strije i na koji način negovati kožu, ukoliko se iste pojave. Ovoga puta adresiramo se na problem koji naravno ne pogađa sve trudnice, ali se dešava i postoje koraci na koje se treba osloniti pri negovanju svoje kože.

Ukoliko ste se i pre trudnoće borili sa problematičnom kožom, postoje indikacije da i u trudnoći iskusite ovo stanje. U tom slučaju treba se obratiti dermatologu kako bi Vam prepisao određenu terapiju, tačnije one proizvode koje smete koristiti u trudnoći. Čest je slučaj da preparati koji su dostupi na tržištu imaju neki od aktivnih sastojaka koje ne biste trebali da koristite u trudnoći. Tu spadaju: retinol, ali i salicilna kiselina. Oba ova sastojka najčešće se prepisuju u borbi protiv problematične kože. Treći sastojak koga treba izbegavati jeste benzoil peroksid, on spada u najagresivnije sintetičke supstance koji prodiru najdublje u kožu.

U trudnoći za negu kože treba izbegavati proizvode sa: retinolom, salicilnom kiselinom i benzoil peroksidom

Iako ovo jesu vrlo aktivne i jedne od najefikasnijih supstanci za negu problematične kože, oni u trudnoći mogu da izazovu suprotni efekat. Zato je konsultacija sa dermatologom od presudnog značaja.

Nega kože u trudnoći

Preporučljivo je okrenuti se prirodnim sredstvima za čišćenje lica. Proizvodi na bazi prirodnih sastojaka poput žalfije, lavande, ulja čajevca ili aloe vere mogu efikasno očistiti kožu lica, dati joj blagu dezinfekciju, a da se pritom ne ošteti njena prirodna barijera. Drugi korak koji u trudnoći ne smete izostaviti kada je održavanje problematične kože u pitanju jeste nanošenje kreme za zaštitnim faktorom jer za vreme trudnoće je pojačana proizvodnja pigmenta melanina, što dovodi do hiperpigmentacija, odnosno sitnih tamnijih fleka. Od velikog je značaja i izbegavanje tečnih pudera, koji bi mogli da zatvore pore i naprave još veću štetu.

Fokusirajte se na prirodne sastojke: žalfija, lavanda, ulje čajevca za negu kože

Pravilna ishrana takođe nije zanemarljiva. Namirnice koje sadrže vitamin C i vitamin A obezbediće vašoj koži ono što joj je potrebno. Hidrirajte se, jer i to utiče na blistavost kože i njenu punoću.

Sve agresivne preparate ostavite i posvetite se negovanju kože na što prirodniji način. Diverzitet proizvoda koji je sada na tržištu vam dozvoljava da osmislite, u saradnji sa dermatologom, pravilnu rutinu za negu kože sklone aknama u trudnoći.

Pripremila: Milovanović Jovana

Izvor: http://www.theindependentpharmacy.co.uk