Faze roditeljstva

Proširene vene u trudnoći - saveti i preporuke

Mnoge trudnice se susreću sa ovim problemom. U trudnoći materica raste i pritiska krvne sudove karlice, što dovodi do povećanja pritiska u venama na nogama. Bebologija je za Vas istražila nekoliko načina da se ublaži ova nelagodnost.

Proširene vene u trudnoći - saveti i preporuke

Zašto se javljaju proširene vene?

U trudnoći se dešava da materica raste. Usled toga dolazi do pritiska na krvne sudove karlice, a to dovodi do povećanja pritiska u venama na nogama. Trudnoća povećava šanse da dobijanje proširenih vena iz sledećih razloga:

  • tokom trudnoće proizvodite više krvi kako bi vaš organizam pomogao bebi da raste
  • kako beba raste, vaša materica pritiska i delimično blokira vene koje vraćaju krv iz vaših nogu u srce
  • hormoni trudnoće omekšavaju zidove vaših vena, što im otežava pravilan rad
  • krv se skuplja u vašim nogama i one otiču, a potom i dolazi do proširenja vena

Kako možemo da sprečimo ovu pojavu?

Hodanje ili plivanje mogu znatno da pomognu vašoj cirkulaciji. Ne postoji jedan sasvim siguran i oproban metod za sprečavanje proširenih vena u trudnoći, ali ukoliko vam hodanje prija, to je uvek dobra opcija. Ono što već verovatno mnoge trudnice znaju, a to je da visoke potpetice bi trebale da se izbegavaju kao i bilo šta što steže struk i kukove.

Ako se dogodi da ipak dobijete proširene vene tokom trudnoće, ne treba se brinuti. Jedan od načina jeste da vam bude prepisano nošenje čarapa koje su pravljene specifikovano za proširene vene trudnica.

U većini slučajeva nakon porođaja ovaj se problem znatno smanji ili potpuno nestane.

Jedan od metoda koji bi mogao da pomogne jeste korišćenje krema na biljnoj bazi koje mogu da pomognu ako se pojave proširene vene, ali se svakako ukoliko bude bilo potrebno za njihovu primenu treba konsultovati sa izabranim lekarom.

Pripremila: Milovanović Jovana Izvor:http://pregnancybirthbaby.org.au