Faze roditeljstva

Pucanje vodenjaka - sve što niste do sada znali

Puno je pitanja koja muče buduće mame, a koja se tiču čuvenog pokazatelja da je porođaj počeo.

Pucanje vodenjaka - sve što niste do sada znali

1. Ne postoji upozorenje da će doći do pucanja

Iako se ne može tačno reći kada će vodenjak pući, do njegovog pucanja najčešće dolazi u toku porođaja - kada već neko vreme imate kontrakcije. Ukoliko vaš vodenjak pukne dok porođaj još uvek nije krenuo, obično ćete imati neke upozoravajuće znake kao što su blage kontrakcije koje liče na malo jače menstrualne bolove, a nekada čak i bol u leđima. Ipak, nijedna trudnoća ni porođaj nisu isti i ne mogu se uporediti jedni sa drugim.

2. Osetićete kada vodenjak pukne

Možda ćete osetiti, a možda i ne. Možda ćete osetiti nalet tečnosti, curenje ili imati osećaj da ste se upiškili. Možete doživeti sve od navedenog, a možda i ništa. Zapravo, može biti teže i nego što ste zamislili otkriti da je vodenjak pukao. Vaginalni sekret se pojačava pred kraj trudnoće, a krvavo sluzavi čep može da ispadne kako grlić materice počne da sazreva. Sve to se može lako pomešati sa plodovom vodom, odnosno sa pucanjem vodenjaka.

3. Porođaj počinje istog trenutka

Ukoliko vam je pukao vodenjak, ne znači da je i porođaj počeo. Kontrakcije mogu početi tek za nekoliko sati i trajti i po više od 12 časova. Jedna od 10 žena doživi pucanje vodenjaka nekoliko sati pre porođaja. Koliko ćete čekati zavisi od nekoliko faktora, kao što su bebina pozicija, kao i kakva je procedura u vašem porodilištu. Mnoge žene nemaju strpljenja i žele da ubrzaju kontrakcije, ali trudite se da ne preduzimate ništa riskantno i čuvajte energiju za ono što tek dolazi.


4. Vodenjak ne može pući prerano

Nažalost, ovo nije istina. Oko 10 odsto žena iskusi nešto što se naziva prevremena ruptura fetalne membrane (PROM). Prevremena ruptura fetalne membrane (PROM) je ruptura fetalne membrane koja se događa pre nego što počne porođaj. U većini slučajeva se događa blizu samog termina porođaja, međutim ukoliko se dogodi pre 37. nedelje trudnoće onda je reč o preuranjenoj prevremenoj rupturi fetalne membrane (PPROM). Simptomi prevremene rupture su naglo izlivanje tečnosti i nastavak curenja tečnosti. Lekar tada proverava da li pacijentkinja oseća kontrakcije, da li ima vaginalno krvarenje, da li je imala seksualni odnos u zadnje vreme ili ima li povišenu temperaturu.

5. Vi možete podstaći pucanje vodenjaka

Pred sam kraj trudnoće, trudnice postaju nervozne i nestrpljive da se što pre porode. Na internetu se mogu pronaći razne prirodne metode pomoću kojih se porođaj može ubrzati, ali ipak ni naučnici nisu sasvim sigurni šta je to što natera bebu da baš u određenom trenutku poželi da izađe napolje, tako da ukoliko ste imali seksualne odnose ili jele ljutu hranu malo pre nego što ste počele da se porađate, ne znači da su upravo te stvari krivci. Verovatno je u pitanju slučajnost, tako da je ovo samo još jedan mit.

Pripremila: Milovanović Jovana

Izvor: www.yumama.com