Faze roditeljstva

Putujte bezbedno tokom trudnoće

Leto nam se bliži i potpuno je prirodno da većina razmišlja o odmoru. A da li se, i kada, trudnicama preporučuje putovanje, ili ga ipak treba izbeći i koje destinacije su pravi izbor za buduće roditelje? Odgovore smo potražili od Prim. dr Biljane Živaljević, specijaliste ginekologije i akušerstva.

Putujte bezbedno tokom trudnoće

Najsigurnije vreme za putovanje je, uglavnom, drugo tromesečje, pod uslovom da trudnoća protiče uredno. Obavezno se konsultujte sa svojim ginekologom i saznajte sve o mogućnostima zdravstvene nege u mesto gde putujete.

- Prvi trimestar je najnepovoljniji za putovanje, jer ovaj period prate česte mučnine, povraćanje i javlja se povećana osetljivost na mirise... Takođe, u ovom periodu trudnice se osećaju veoma umorno i pospano. Zato je moguće putovati samo ako trudnica nema izražene gorenavedene tegobe. Pre svakog napornijeg ili dužeg puta neophodan je pregled ginekologa i dozvola da trudnica može da putuje.
U drugom trimestru situacija je mnogo bolja. Mučnine i povraćanje prestaju ili su drastično smanjeni, trudnica je vitalnija, još uvek nije prekrupna i troma pa u ovom  periodu putovanje može da bude veoma ugodno za nju. Naravno, u svakom periodu trudnici se savetuje da bude aktivna onoliko koliko joj prija. Ako ide na letovanje, strogo je zabanjeno izlaganje suncu u periodu od 11h do 16 h (iako iskustveno znam da većina trudnica to ne poštuje). Kupanje je dozvoljeno samo u čistim i higijenski ispravnim bazenima ili u moru. Savet je da posle svakog kupanja trudnica promeni kupaći kostim i da bude aktivna samo do granice prijatnosti.
Želim da naglasim da je pre polaska na put neophodna konsultacija i pregled ginekologa da bi se dobile smernice i upustva za eventualnu terapiju koju trudnica treba da ima kod sebe u slučaju bolova, krvarenje ili pojave kontrakcija.

Prim. dr Biljana Živaljević

Let avionom tokom trudnoće

Posle 20. nedelje trudnoće većina avio-kompanija traži potvrdu od strane ginekologa, da trudnica sme da leti avionom (potvrda ne sme da bude starija od 7 dana).
- Putovanje je najmanje ugodno za trudnicu u trećem trimestru. Ako ipak morate da krenete na put, preporuka je da to bude avionom i da let ne traje duže od 2 sata. Međutim, treba znati da većina avio kompanija ne dozvoljava putovanje trudnicama posle 33. nedelje trudnoće i u tom slučaju je takođe, neophodna potvrda za let izdata od strane ginekologa.

Putna apoteka

Na put obavezno ponesite:
* Lek za smanjenje kontrakcija koji propisuje ginekolog
* Probiotika u dovoljnoj količini
* Antibiotik i analgetik, jer je u stranoj zemlji teško kupiti antibiotik bez recepta
* Po preporuci lekara poneti i odgovarajuće vaginalete
* Sredstva za sunčanje sa visokim faktorom zaštite
* Ličnu terapiju (ukoliko već koristi te lekove) i
* Zdravstvenu dokumentaciju i poslednji izveštaj od ginekologa.

Najbolje destinacije

- U Srbiji i zemljama u okruženju ima toliko mesta koja treba obići, tako da se ne preporučuje da tokom trudnoće putujete na Karibe, Maldive ili druge egzotične destinacije. To ostavite za drugi put – predlaže Prim. dr Biljana Živaljević.

Putovanje u doba korone

Uvek imajte na umu da čak i ako se razbolite tokom letovanja, sve je mnogo lakše ako ste u svojoj zemlji.
- Ako se ovog leta odlučite za letovanje, neka to budu domaće destinacije. Toliko lepih planinskih predela, jezera, banja ili istorijskih znamenitosti možeti obići a opet ste tu nadomak kuće.
Gde god odlučite da putujete pridržavajte se svih mera predostrožnosti i zaštite o kojima smo tokom epidemije govorili (pranje ruku, nošenje zaštitinih maski, izbegavanje grljenja i ljubljenja, izbegavanje mesta gde ima puno ljudi ili se ne poštuje predložena distanca) – predlog je dr Biljane Živaljević.

Savet plus

Kada otputujete negde, pijte samo flaširanu vodu i jedite dobro kuvanu hranu. Izbegavajte nepasterizovane mlečne proizvode, sirovo ili nekuvano meso ili ribu. Ako se pojavi dijareja ili povraćanje, javite se lekaru što pre.

Autor: Vesna Stanimirović
By Bebologija