Faze roditeljstva

Iskustvo jedne trudnice: Ove stvari ne bi trebalo da radiš kad si trudna

Postoje mnoge stvari za koje vam ljudi kažu da ih ne radite u trudnoći. Elizabete Broadbent, na zabavan i potpuno iskren način preporučuje koje stvari bi trebalo izbegavati dok očekujete bebu, jer ih je ona sve isprobala i na osnovu ličnog iskustva došla do sledećeg zaključka...

Iskustvo jedne trudnice: Ove stvari ne bi trebalo da radiš kad si trudna

Trudnoća je čarobno vreme. Mali stomačić koji kasnije poraste u dete koje se pomera, okreće i rita. Imate dobar razlog da volite svoj stomak. Možete jesti krofnu i šargarepu istovremeno jer, eto, to je trudnoća. Vaš partner će ići u grad u potražnju bilo čega samo da vas zadovolji. Imate priliku kupiti novu garderobu. Stranci vam se smeškaju i svuda gde idete prev vam ide prvo veliki i lep stomak.

Mama troje dece, blogerka Elizabeth Broadbent, ističe kako postoje stvari koje ne biste trebali raditi dok ste u drugom stanju kako ne bi pokvarili ceo doživljaj i uživali u trudnoći: "Postoje određene stvari koje ne bi trebalo da radite kad ste trudni. Ne mislim na ispijanje vina ili jedenje sušija, nego mislim na one svakodnevne stvari, koje bi trebalo izbegavati za dobrobit sopstvenog zdravlja i razuma. Ja sam ih sve isprobala. Priznajem, bila sam tvrdoglava. Nemojte ponavljati moje greške.”

Ovo su stvari koje vam Elizabeth preporučuje da ih izbegavate dok očekujete bebu:

1. Pomeranje nameštaja

Moj muž nije bio kod kuće. Htela sam premestiti sto za presvlačenje iz hodnika (gde je smetao) u dečju sobu (gde je i dalje smetao). Bila sam u šestom mesecu trudnoće. Logično, trebala sam sačekati. Međutim, moj trudni um rekao je da se ovo mora uraditi, odmah.

Zato sam povlačila i gurala. Podigla sam jedan kraj da bi kasnije ispustila ceo sto na svoj nožni prst. Ostala sam bez nokta. Zamotala sam prst papirnim ubrosom i nastavila da guram. 30 minuta kasnije, sto za presvlačenje bio baš tamo gde sam želela. Moj suprug je bio ljut. Ja sam bila iscrpljena. Plus, moj prst bio je povređen. Lekcija naučena! Na teži način.

2. Nošenje jednodelnog kupaćeg

S mojim prvim sinom bila sam opterećena zbog debljine od prvog tromesečja do samog porođaja. Kad smo išli na bazen, skrivala sam svoj stomak iza jednodelnog kupaćeg kostima, jedinog u koji je stao. Bila sam pametnija u trudnoći sa svojim drugim sinom. Kad inače, osim za vreme trudnoće, imate tako velik i lep stomak? Zamenila sam jednodelni kupaći za bikini u koji su stale moje grudi. Izgledala sam izvrsno. Vi ćete takođe.

3. Brinuti oko strija

Verojatno ćete ih dobiti. Zbog prvih ćete se i rasplakati. Ja sam ih dobila na dojkama i potrčala na gornji sprat u suzama svekrvi kako bi joj pokazala. Ona mi se samo nasmejala. Mislila sam da je bezobzirna, a sad znam da je sasvim u pravu.Vaše telo se proteže tako da ih je nemoguće izbeći, ali one će nestati. Ili će izgledati poput pruga moćne tigrice. Zaradile ste ih u svojoj bitci. Nemojte ih se lako odricati.

4. Putovati

Jednostavno nemojte. Prvo se morate pakirati, a onda se morate pakirati još malo, a onda morate prikupljati sve što ste zaboravile prva dva puta. Nakon toga ste zaglavljene u avionu ili automobilu, I savet je da ustajetee svakih 10 minuta, što će ići na živce svakome ko nije trudan. Kad stignete na svoje odredište, tamo neće biti dovoljno jastuka, a od mirisa restorana vam neće biti dobro. 
Samo ostanite kod kuće u svom vlastitom gnezdu jastuka što je duže moguće. To je bilo dobro za mene. Ne znam kako će biti vama.

Verovatno se mnogo trudnice neće složiti sa ovom preporukom, da izbegavaju putovanje. Ne zaboravite, ovo je iskustvo jedne trudnice, a svaka je trudnica i trudnoća različita. Zato ako želite da putujete, putujte, naravno uz prethodnu konsultaciju sa svojim ginekologom.

5. Štedeti na jastucima

Meni je bilo potrebno šest- dva za glavu, po jedan na svakoj strani tela kako bih se ugnezdila i po još jedan sa svake strane za stomak butine. Ovo je bilo vrlo glupo. Umesto toga sam trebala da nabavim jedan od onih ludih trudničkih jastuka u obliku slova U koji nudi krajnju udobnost. Trudna si. Vjruj mi, ti to zaslužuješ koliko god koštao.

6. Oklevati u korišćenju "trudna sam" aduta

U vama raste ljudsko biće. Ovo je jedan od najtežih poslova, evolucijski. Zato zaslužujete da dobijete ono što želite. Želiš li jesti? Trudna sam. Želiš li ostati kod kuće? Trudna sam. Želiš kupovati odeću? Trudna sam, trudna sam, trudna sam!

7. Ulaziti u svaku prodavnicu koji prodaje stvari za bebu

Ušla sam u prodavnicu za bebe, pogledala uokolo i rasplakala se. Mojoj beba treba tačno koliko ovih divnih stvari da bi preživela?! Plakala sam tokom povratka kući, jer sam bila sigurna da joj ne mogu obezbediti sve. A onda sam sela i sastavila sipak onoga što je stvarno trebalo da kupim i što je nepohodno za moju bebu. Tu su se našle odeća, pelen, nosiljka, kadica…Dok sam pravila spisak nisu me toliko prepravile emocije i kada sam ušla sledeći put u prodavnicu bebi opreme, bilo mi je mnogo lakše.

8. Previše se oslanjati na vaš plan porođaja

Imala sam plan koji se išao otprilike ovako - ja bih otišla u bolnicu tek onda kad bih apsolutno morala, a onda bih ležala tamo u toploj vodi. Trudovi mi ne bi bili previše jaki, uz zvukove moje omiljene muzike, sve dok moj sin tiho ne dođe na svet i zagleda se u mene iz vode pre nego što ga ja izvadim kako bi on udahnuo svoj prvi dah kao da je Simba. Ja bih jela i pila. Odmah bih dojila i otišla kući za četiri sata, a oko mene bi bila čarobna prašina i samo dobre vibracije.
Umesto toga sam prebačena u bolnicu sa strašnim bolovimadehidriranaograničena na krevet, a porođaj je trajao beskrajno dugo. Ovo nije bio porođaj kakav sam želela. Ali mogla sam to izbeći da sam bila fleksibilnija u vezi svojih očekivanja od početka. Nemojte biti poput mene. Planirajte porođaj, ali se prilagodite svemu što se desi. Jednostavno je, beba je unutra i mora napolje, vi ste tu samo da joj taj dolazak olakšate.

9. Nabavljati novog ljubimca

Ti si trudna. Nemaš vremena da treniraš štence. Udomili smo nemačkog ovčara dok sam bila trudna sa svojim trećim sinom i, premda se na kraju sve dobro završilo, prvih nekoliko meseci u kući bilo je puno preokreta. Nije fer prema psu i nije fer prema vama. Zato strogo pravilo trudnoće - minimizirajte broj života za koje ste odgovorni. Verujte mi.

Izvor: miss7mama.24sata.hr Foto: Freepik, Pixels