Faze roditeljstva

Šta se događa s bebom u stomaku kad spavate na leđima?

Nedavno je sprovedeno istraživanje na Univerzitetu u Oklandu koje je pratilo što se događa kada trudnica spava na leđima tokom noći.

Šta se događa s bebom u stomaku kad spavate na leđima?

Sigurno već znate da se u poodmakloj trudnoći preporučuje spavanje na stranu. U tom period nemoguće je spavati na stomaku a treba izbegavati ležanje na leđima. Ovaj položaj se ne preporučuje jer može izazvati probleme sa disanjem, sistemom za varenje, niskim krvnim pritiskom i izazvati smanjenje cirkulacije do srca i bebe. Kada spavate na leđima, vaša materica vrši pritisak na vene koje vraćaju krv u srce. Ležanje na leđima duže vreme, može ograničiti količinu krvi i hranljivih materija koje dolaze do bebe i posteljice. Međutim, tek je skoro sprovedeno istraživanje koje je pratilo šta se događa bebi kad žena spava na leđima tokom noći.

Naučnici sa Univerziteta u Oklandu koristili su infracrvene videokamere kako bi snimali trudnice tokom spavanja, uz to su pratili broj otkucaja srca mama i beba. Svaka od 30 trudnica, koje su učestvovale u istraživanju bila je između 34. i 38. nedelje trudnoće, a svaka trudnoća je bila bez komplikacija.

Beba se odamah smiri

Na osnovu onoga što se već zna o ograničenom protoku krvi dok se spava na leđima, nije iznenađujuće da je fetus manje aktivan kada je mama u tom položaju. Iznenađujuće je to koliko mamin okret na leđa brzo utiče na bebu. Čim mama promeni položaj s boka na leđa, njena beba odmah postaje manje aktivna.

Sve ovo zvuči strašnije nego što jeste. Sasvim je normalno menjati položaj tokom spavanja i ako se probudite na leđima, nemojte paničiti. Spavanje na stranu se vežba, a možete kao pomoć koristiti i jastuk za trudnice.

“Dovoljno je samo malo da se pomerite na stranu kako biste smaniji pritisak. Jastuk ispod kuka i ramena na jednoj strani je sasvim dovoljan. Ovako postavljen jastuk će vam dati osećaj kao da ležite na leđima, udubno namešteni, a ipak dovoljno nagnuti, da vaša materica ne vrši pritisak”, objasnila je Heather A. Smiti za Bump.  

Najbolji položaj za spavanje u trudnoći

Najbolja pozicija spavanja tokom trudnoće je spavanje na stranu i to na levoj strani. Upravo taj položaj će povećati količinu krvi i hranljivih materija koje “hrane” vašu bebu. Držite noge blago savijene i stavite jastučić između kolena, kako biste rasteretili karlicu i umanjili bol u leđima. Ako vam prija, stavite i jedno manje jastuće ispod stomaka. Još bolje je zaspati u suprugovom zagraljaju. 

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.hr