Faze roditeljstva

Sve što treba znati o gestacijskom dijabetesu

Gestacijskim dijabetesom se naziva onaj dijabetes koji se otkrije prvi put tokom trudnoće. Ovaj, privremeni oblik šećerne bolesti nastaje u slučajevima kad organizam trudnice nije u stanju da proizvede i iskoristi insulin koji mu je potreban.

Sve što treba znati o gestacijskom dijabetesu

Iako su bilo kakve komplikacije u trudnoći zabrinjavajuće, postoje i dobre vesti. Buduće majke mogu pomoći u kontroli gestacijskog dijabetesa hraneći se zdravo, vežbajući i, ako je potrebno, uzimajući lekove. Kontrola šećera u krvi može vas i vašu bebu održati zdravim i sprečiti težak porođaj.

Kod žena sa gestacijskim dijabetesom, šećer se obično normalizuje ubrzo nakon porođaja. Ali ako ste imali gestacijski dijabetes, veći je rizik da kasnijete dobijete dijabetes tipa 2 kasnije u životu. Zato je važno da češće proveravate nivo šećera u krvi.

Simptomi

Za većinu žena gestacijski dijabetes ne uzrokuje primetne znake ili simptome. Povećana žeđ i češće mokrenje su mogući simptomi.

Kada kod lekara?

Ako je moguće, idite kod lekara čim počnete da razmišljate o tome da žečite da zatrudnite. Vaš lekar već tada može da proveri da li imate povećan rizik od dobijanja gestacijskog dijabetesa. Kada ostanete u drugom stanju, lekar će u okviru redovnog pregleda uraditi i proveru šećera u krvi.
Ako se utvrdi da imate gestacijski dijabetes, možda će vam trebati češći pregledi, naročito tokom poslednja tri meseca trudnoće.

Uzroci

Istraživači još uvek ne znaju zašto neke žene obolevaju od gestacionog dijabetesa, a druge ne. Prekomerna težina pre trudnoće često igra značajnu ulogu.

Obično različiti hormoni rade na održavanju nivoa šećera u krvi. Ali tokom trudnoće, nivo hormona se menja, što otežava vašem telu da efikasno obrađuje šećer u krvi. Upravo to utiče na povećanje šećer u krvi.

Faktori rizika

Faktori rizika koji mogu uticati na dobijanje gestacijski dijabetes uključuju sledeće:

* Prekomerna težina i gojaznost.

* Nedostatak fizičke aktivnosti.

* Prethodni gestacijski dijabetes ili predijabetes.

* Sindrom policističnih jajnika.

* Dijabetes kod člana uže porodice.

* Prethodni porođaj na kome je beba imala preko 4.100 kg.

Komplikacije

Gestacijski dijabetes koji se ne vodi pažljivo može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi. Visok šećer u krvi može da stvori probleme vama i vašoj bebi.

Komplikacije koje mogu uticati na vašu bebu

Ako imate gestacijski dijabetes, vaša beba može biti izložena povećanom riziku od:

Prekomerne porođajne težine. Viši nivo šećera u krvi majki može prouzrokovati da njihove bebe budu prevelike, pa se porođaj uvek mora završiti carskim rezom.

Prevremeno rođenje. Visok šećer u krvi može povećati rizik od prevremenog porođaja.

Poteškoće sa disanjem. Prevremeno rođene bebe od majki sa gestacijskim dijabetesom mogu doživeti respiratorni distres sindrom - stanje koje otežava disanje.

Nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija). Ponekad bebe majki sa gestacionim dijabetesom imaju nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemiju) ubrzo nakon rođenja. Pravovremeno hranjenje i ponekad intravenski rastvor glukoze mogu vratiti bebin nivo šećera u normalu.

Gojaznost i dijabetes tipa 2 kasnije u životu. Bebe majki koje sui male gestacijski dijabetes imaju veći rizik od razvoja gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Komplikacije koje mogu uticati na vas

Gestacijski dijabetes takođe može povećati rizik od:

Visok krvni pritisak i preeklampsija. Gestacijski dijabetes povećava rizik od visokog krvnog pritiska, kao i preeklampsije - ozbiljne komplikacije trudnoće koja uzrokuje povišen krvni pritisak i druge simptome koji mogu ugroziti živote majke i bebe.

Porođaj carskim rezom. Veća je verovatnoća da ćete se poroditi carskim rezom ako imate gestacijski dijabetes.

Budući dijabetes. Ako imate gestacijski dijabetes, veća je verovatnoća da ćete ga ponovo dobiti tokom sledeće trudnoće. Takođe imate veći rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2.

Prevencija

Ne postoje garancije kada je u pitanju sprečavanje gestacijskog dijabetesa - ali što više zdravih navika usvojite pre trudnoće, to bolje. Ako ste imali gestacijski dijabetes, ovi zdravi izbori mogu takođe smanjiti rizik od ponovnog pojave u budućim trudnoćama ili razvoja dijabetesa tipa 2 u budućnosti.

Hranite se zdravo. Izaberite hranu bogatu vlaknima, a malo masti i kalorija. Fokusirajte se na voće, povrće i integralne žitarice. Trudite se da vam raznolikost pomogne da postignete svoje ciljeve bez ugrožavanja ukusa ili ishrane. Gledajte veličine porcija.

Budite aktivni. Vežbanje pre i tokom trudnoće može vam pomoći da se zaštitite od razvoja gestacionog dijabetesa. Cilj je 30 minuta umerene aktivnosti u većini dana u nedelji. Krenite u brzu dnevnu šetnju. Vozi svoj bocikl. Plivajte u krugovima. Kratki naleti aktivnosti - poput parkiranja dalje od prodavnice kada obavljate neke poslove ili pravite kratku pauzu - sve se takođe zbrajaju.

Započnite trudnoću sa zdravom težinom. Ako planirate da zatrudnite, gubitak viška kilograma unapred može vam pomoći da imate zdraviju trudnoću. Usredsredite se na trajne promene u prehrambenim navikama koje vam mogu pomoći tokom trudnoće, kao što je jedenje više povrća i voća.

Razumno dobijanje kilograma tokom trudnoće. Dobijanje kilograma tokom trudnoće je normalno i zdravo. Ali previše brzo povećanje težine povećava i rizik od gestacijskog dijabetesa. Dogovorite se sa svojim ginekologom i nutricionistom koja je razumna granica povećanja kilograma tokom trudnoće, za vas.

 Koje namirnice izbegavati?

* Rafinisani šećeri, poput čokolada i slatkiša. Ove namirnice veoma brzo podižu nivo šećera u krvi.

* Svi sokovi s dodatkom šećera. Kad pijete zaslađena pića, šećeri odlaze direktno u krvotok, a ne odigrava se proces varenja, u kojem bi se ti šećeri razložili, što je uobičejeno kad jedete celo voće. Čak i kad pijete sveže ceđene sokove, ili one napravljene u sokovniku, pazite da odnos povrća i voća uvek bude 2 : 1, kako biste umanjili količinu fruktoze koja direktno prodire u krvotok.

* Transmasnoće – nalaze se u brzoj hrani, margarinu i bilo kojoj masti koja je veštačkim putem pretvorena u čvrst oblik. Koristite kokosovo ulje, ulje semenki grožđa ili puter.

* Prerađevine, to jest namirnice s aditivima i konzervansima, koje imaju neobično dug rok upotrebe. Njih svakako izbegavajte, bilo da ste trudni ili ne. Umesto njih, jedite svežu hranu koja ne može dugo stajati u frižideru.

Hrana koju treba da jedete

* Zdrave masti, koje se postepeno i efikasno koriste kao energija. Tako pomažu da se nivo šećera u krvi održava stabilnim, što ih čini boljim izvorom goriva za organizam od ugljenih hidrata.

* Proteini sadržani u nemasnom mesu (piletina, ćuretina riba). Ovakva ishrana podstičete promenu glukogeneze u organizmu, pa se telo navikava da crpi energiju iz proteina i zdravih masti, a ne iz ugljenih hidrata.

Šareno i raznovrsno povrće. Bogato je vitaminima, mineralima, vodom, dijetalnim vlaknima, fitohemikalijama i antioksidansima, to jest svim onim što je neophodno za zdravu ishranu. Zbog niske kalorijske vrednosti i malog udela ugljenih hidrata, povrće je idealna hrana za sve žene kojima preti opasnost od gestacijskog dijabetesa.

* Hrana bogata vlaknima. Ishrana zasnovana na namirnicama bogatim vlaknima dokazano poboljšava glikemiju i osetljivost na insulin, a ujedno pozitivno utiče na lučenje leptina (hormona koji signalizira glad). U namirnice bogate dijetalnim vlaknima spadaju čija semenke, karfiol, brokoli, prokelj, korenasto povrće, artičoke i sveže mlevene semenke lana.

* Voće, koje je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Za bolji glikemijski balans – treba ga jesti u kombinaciji s orašastim plodovima ili puterom od badema, lešnika, oraha… Uzimajte plodove s nižim glikemijskim indeksom, ali budite oprezni s količinama.

Ne zaboravite, kontrola je većim delom u vašim rukama i mnogo je toga što možete učiniti da biste izbegli pojavu gestacijskog dijabetesa. Istraživanja pokazuju da se kod žena koje su najmanje četiri sata provodile baveći se nekom vrstom fizičke aktivnosti pre trudnoće i tokom nje – rizik od gestacijskog dijabetesa smanjuje za više od 70%.

Pripremila: Vesna S. Izvor: mayoclinic.orgdijabetesmagazin.rs