Faze roditeljstva

Trudnice i vakcina protiv virusa korona

Prof. dr Ana Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK „Narodni front“, gostujući na TV Prvoj objasnila je koje smernice oko vakcinacije protiv Covida-19 su važile do sada za trudnice i žene koje planiraju trudnoću i kakve su promene u preporukama svetskih stručnjaka.

Trudnice i vakcina protiv virusa korona

Od kada su se pojavile vakcine protiv virusa korona, to je glavna tema među trudnicama i svim ženama koje planiraju trudnoću. Ovo je i pitanje s kojim se prof. dr Ana Jovanović, ginekolog-akušer, skoro svakodnevno susreće.

Došlo je do promena u preporukama od strane naših kolega na svetskom nivou. Preporuka je da pacijentkinjama treba predočiti da vakcinacija protiv kovida 19 nije zabranjena u trudnoći i u periodu u kome planiraju trudnoću. Izbor i odluka je i dalje isključivo individualna“, kazala je prof. dr Ana Jovanović.

Profesorka je istakla da je dobila pitanje pacijentkinje koja je primila prvu dozu vakcine pre dve nedelje i saznala da je trudna pre dva dana, treba li da primi i drugu dozu vakcine.

„Odgovor je da. Treba da primi revakcinu. Što se tiče planiranja trudnoće, možda je najbolje da se vakcinišu i revakcinišu, pa posle dva meseca uđu u proceduru, mada nije zabranjeno i u toku same procedure obaviti kompletnu vakcinaciju. To znači, lični stav je ono na osnovu čega se donosi odluka. Ono što su preporuke nisu i obaveza. Do pre par dana smo mi pričali da je u redu da se vakcinišete i revakcinišeta pa posle dva meseca udjete u proceduru vantelesne oplodnje, to je i moj lični stav za dalje, a ovo nas je iznanadilo, da smo dobili jednu podršku od kolega ginekologa na svetskom nivou da čak treba i da ohrabrimo trudnice da budu vakcinisane tokom trudnoće, nevezano za gestacijsku starost trudnoće.“, kaže prof. dr Jovanović.

Prof. dr Ana Jovanović, napominje da mi, još uvek ne znamo dovoljno, o konkretnom uticaju vakcine na tok trudnoće.

„Za sada još uvek imamo samo pretpostavke i nemamo završene studije, ali imamo dobre povratne informacije iz Amerike i Izraela koji afirmišu vakcinaciju u toku same trudnoće“ – objašnjava prof. dr Ana Jovanović.

By Bebologija/V.S.