Faze roditeljstva

Trudnice, obavezno vežite pojas

Trudnica u automobilu obavezno treba da veže sigurnosni pojas, ali na drugačiji način od drugih vozača i suvozača. Nalepite upozorenje da je trudnica u kolima i dodatno povećajte bezbednost.

Trudnice, obavezno vežite pojas

Dame u drugom stanju ne treba da se ustručavaju da upravljaju automobilom tokom trudnoće. Naravno, najvažniji uslov je da se osećaju dobro. Ukoliko imate česte mučnine, vrtoglavice ili neke druge tegobe koje mogu da poremete koncentraciju, izbegavajte da vozite. Ove tegobe česte su u prvim mesecima trudnoće, te je bolje odabrati drugi oblik prevoza. Ukoliko nemate tegobe i odlučite da vozite obavezno vežite pojas.

Naime, trudnice treba da podvuku donji deo pojasa ispod stomaka, a gornji iznad.

Stavljanje pojasa ispod miške nije dozvoljeno, jer u slučaju čeonog sudara može doći do ozbiljnih povreda, pa čak i smrti.

S ponosom zalepite “Trudnica u kolima”

Za povećanju bezbednost trudnice u autu korisno je staviti do znanja drugim učesnicima u saobraćaju da vozilom upravlja trudnica koja moguće ima usporenije reflekse ili je na mestu suvozača, te se zbog toga mora voziti s posebnom pažnjom. Tako da, sad kad ste trudni, s ponosom možete zalepit nalepnicu “Trudnica u kolima”!

Buduće majke mogu da budu i izuzetno oprezne i da koriste posebne pojaseve tokom vožnje

Sigurnosni pojas koji se vezuje u tri tačke mora biti dobro pričvršćen i treba da prolazi ispod stomaka (čak i kada trudnica sedi na mestu suvozača). Jedino tako u slučaju nezgode može da se izbegne pritisak na stomak.

trudnice i vezivanje pojasaSpecijalo dizajnirano za trudnice 

Posebni dodaci za vezivanje pojaseva koji fiksiraju ispod stomaka i na grudima. 

Specijalo dizajnirano za trudnice 

Pored toga što imaju odgovornost prema sebi, buduće mame moraju biti na većem oprezu jer brinu i o životu bebe. Malo muke oko vezivanje moraju da prođu sve trudnice pre nego što započnu vožnju. Jer ipak, bezbednost nema cenu, a sav trud i te kako vredi.

Ukoliko dođe do sudara, nevezane trudnice mogu zadobiti povrede poput pucanja materice koja je kod trudnica veća nego inače i do povrede ploda. Zbog uvećane materice u trudnoći, žena je tada više izložena udarcima. To može biti opasno, pre svega, po majku, a može doći i do gubitka ploda.

U poslednjem tromesečju trudnoće, žena treba da vozi samo kratke relacije.

Razlog je taj što je beba svakim danom sve veća i ima sve manje prostora u stomaku i njoj se ne sviđa kad majka sedi zgrčena i pritisnuta pojasevima, pa često uzvraća nežnim ritanjem. Iako blagi, ovi udarci mogu zaboleti majku, i tako joj skrenuti pažnju sa puta.

Sumorna statistika kaže da čak 60 odsto poginulih putnika nije koristilo pojas u automobile.

Šest nedelja pre porođaja trudnice ne bi trebalo da voze same, a idealno bi bilo da budu suvozači.

Inače, prema novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima koji je počeo da se primenjuje od 3. aprila 2018. godine, kazna za nevezivanje pojasa je sa 5.000 povećana na 10.000 dinara.