Faze roditeljstva

Putovanje u trudnoći

Najudobnije je putovati vozom u trudnoći, a znate li kada Vas neće pustiti u avion?

Putovanje u trudnoći

Trudnice do 28. nedelje, koje nemaju komplikacije, mogu da putuju avionom, autobusom, automobilom ili vozom bez bojazni da će to škoditi bebi.

Vreme je za letovanje i nema razloga da ne otputujete negde zbog straha da ne narušite bebino zdravlje.

Putovanje avionom je najbrže, ali ga se mnoge trudnice i najviše plaše – bez razloga.

Glavni argument protiv letenja za vreme trudnoće je smanjeni deo kiseonika u vazduhu u avionu. Istraživanja su pokazala da čak i kod letova na veće udaljenosti srce embriona kuca podjednako brzo kao i na zemlji - bez obzira da li avion poleće, sleće ili je na punoj visini leta. Za stručnjake je to siguran pokazatelj da je dete optimalno opskrbljeno kiseonikom. Buka, vibracije i ubrzanje takođe nisu opasni za fetus. Ne morate da se brinete da će moguće turbulencije podstaći prevremene trudove - za sada nije utvrđena nikakva povezanost između mehaničkih uticaja i prevremenih trudova.

U prva tri meseca se ne preporučuje putovanje avionom zbog čestih mučnina i povraćanja, dok je nakon toga, sve do šestog meseca potpuno u redu.

Nakon 28. nedelje trudnoće trebaće Vam potvrda lekara da smete da putujete, ali ako se odlučite za let avionom u 36. nedelji retko koja avio kompanija će Vam to dozvoliti, bez obzira na termin porođaja.

Za razliku od aviona, nije baš najbolje putovati autobusom na udaljena mesta zbog uskog prostora. Tokom dužih vožnji trudnicama se savetuje da na svakih sat vremena ustanu i prošetaju malo. U autobusu to nije baš moguće.

Upravo zbog toga vožnja vozom smatra se najudobnijom – a truckanje ne može da naškodi bebi.

Tokom vožnje vozom na svakih sat vremena ustanite I prošetajte malo, a olakšavajuća okolnost je to što ćete imati dovoljno mesta da ispružite noge dok budete sedele. Ukoliko ste u mogućnosti da birate mesto u vozu birajte spavaća kola.

Automobil je prevozno sredstvo koje se najčešće koristi, mnoge buduće mame ga smatraju najpraktičnijim zbog mogućnosti da se zaustavite kada Vama odgovara i odmorite koliko god želite. Prilikom vožnje slobodno vežite pojas, jer on neće nauditi Vašoj bebi.

Bebologija