Faze roditeljstva

Farbanje kose u trudnoći – bezbedno ili ne?

Da li sastojci boje za kosu utiču na zdravlje trudnice i razvoj ploda, pitanje je koje se u javnosti provlači već godinama unazad. Odogovor nije jednostavan, a šta o tome govore najnovija istraživanja, pročitajte ovde.

Farbanje kose u trudnoći – bezbedno ili ne?

Odgovor na pitanje da li treba odsutati od bojenja kose ako ste trudni ili sumnjate da biste mogli biti, zapravo nije nimalo jednostavan. Ono u vezi s čim se svi slažu je kako treba ipak biti oprezan pa bojenje kose izbegavati u prvom tromesečju trudnoće kada se fetus formira. Razlog takvome razmišljanju o bojenju kose u trudnoći je činjenica da se tokom postupka bojenja u organizam ipak unosi određena količina potencijalno štetnih sastojaka.

Ako ste ipak zabrinuti da bi klasična farba mogla da naškodi vašoj bebi, možete da potražite farbe za kosu na biljnoj bazi ili da ofarbate takozvani balajaž, koji ne podrazumeva nanošenje farbe do korena i kože glave

Kako i u tom posebnom, devetomesečnom periodu možete da doskočite problemu bojenja kose, a ipak imate lepu i negovanu frizuru uz omiljenu boju? Tokom trudnoće pod uticajem hormona kosa često nabuja i pojača rast što vas može dovesti u iskušenje da uradite nešto novo i drugačije sa svojom frizurom.

Sa što manje hemije

Ako ste ipak zabrinuti da bi klasična farba mogla da naškodi vašoj bebi, možete da potražite farbe za kosu na biljnoj bazi ili da ofarbate takozvani balajaž, koji ne podrazumeva nanošenje farbe do korena i kože glave. Pojedini stručnjaci sa sigurnošću tvrde da količine hemikalija koje se nalaze u farbama apsolutno ne mogu da naškode bebi. Oko jednog se svi slažu, kosu ne bi trebalo farbati ako imate ranu ili posekotinu na koži glave bilo da ste trudini ili ne, jer se tada apsorbuje veća količina hemikalija.

Glavni problem sa kojim se svaka žena može suočiti prilikom farbanja kose, bilo da ste trudnica ili ne, je potencijalna alergijska reakcija od proizvoda koji dolazi u kontakt sa kožom.

Rešenje ima i priroda

Međutim, ukoliko ipak želite da prirodno potamnite kosu, isprobajte preparate na bazi oraha: još od davnina naše bake bojile su kosu natapajući je vodom u kojoj su se iskuvale ljuske oraha. Ako želite da vam kosa bude svetlija možete pokušati sa raznim kućnim preparatima na bazi meda, kamilice i limuna, dok uz pomoć cimeta mežete dobiti crvenkaste nijanse kose. Takav način toniranja kose nije najjednostavniji i zahteva određena znanja i veštine, ali je sigurno zdraviji od bojenja bilo kojom farbom koja sadrži amonijak i peroskid. Osim na promenu boje, prirodni sastojci pozitivno će uticati na vašu kosu i kožu glave.  

Prednost prirodnih metoda je i u tome, nakon što se nekoliko puta ponove, imaju trajan efekat. Zato se ne ustručavajte da posegnete za čajem od kamilice i drugim sastojcima koje možete pronaći u svojoj kuhinji pa isprobajte prirodne načine bojenja kose. Ako ipak svojoj lepoj, nabujaloj kosi želite dodati samo malo sjaja, namažite je maslinovim uljem – jednim od najzdravijih preparata iz prirode, koji će je učiniti sjajnim bujnom i čvrstom.

Izvor: jgl.hr