Faze roditeljstva

Jutarnja mučnina

Osećaj mučnine i povraćanje može se dogoditi u bilo koje doba dana, tako da je termin “jutarnja mučnina” delimična upotreba pogrešnog termina.

Jutarnja mučnina

Oko 75 posto žena pati od mučnina od 5. ili 6. nedelje trudnoće. Jutarnja mučnina obično nestane - ili postane blaža - do kraja prvog tromesečja. Čak i kada vas mučnina ne tera na povraćanje, može biti izuzetno neugodna i zaista iscrpljujuća

Osećaj mučnine i povraćanje može se dogoditi u bilo koje doba dana, tako da je termin “jutarnja mučnina” delimična upotreba pogrešnog termina.

Oko 75 posto žena pati od mučnina od 5., 6. ili 7. nedelje trudnoće. Jutarnja mučnina obično nestane - ili postane blaža - do kraja prvog tromesečja. Niko tačno ne zna šta je uzrokuje, ali većina stručnjaka veruje da je povezana sa humanim horionskim gonadotropinom (HKG).

Čak i kada vas mučnina ne tera na povraćanje, može biti izuzetno neugodna i uistinu iscrpljujuća. Ako vaše mučnine izmaknu kontroli - ako izgubite na težini, ako ne možete zadržati jelo ili piće ili ako vam se vrti ili vas hvata nesvestica - razgovarajte sa lekarom, koji će hteti isključiti trudničku hipermezu. Iznad svega, nemojte povećavati problem brinući se - mučnina je bezopasna za vas i vaše dete. Vaše optimalno povećanje težine u prva tri meseca je tek 2 kg. Čak i gubitak kilograma nije velik problem u ranoj trudnoći - što se događa kod brojnih žena.

Šta možete učiniti povodom toga

  • Jedite manje, češće obroke tako da Vam stomak nikada nije prazan.
  • Nemojte se toliko brinuti o uravnoteženoj ishrani u ovom kratkom razdoblju, jedite ono što možete.
  • Ako se mučnina pogorša kada perete zube, može pomoći promena zubne paste.
  • Đumbir - u obliku čaja, tableta ili keksa - pomaže nekim ženama.
  • Pokušajte jesti suvi tost, krompire i druge lagane ugljene hidrate koji su laki za varenje.
  • Držite kremaste kekseve pored kreveta - ako malo pojedete pre ustajanja, možete ublažiti mučninu.
  • Pokušajte sa akupunkturnim narukvicama za zglobove, koje se prodaju u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane.