Faze roditeljstva

PMS ili rana trudnoća: kako prepoznati razliku u simptomima

Simptomi rane trudnoće se mogu vrlo često pomešati sa simptomima PMS- a, odnosno predmenstrualnim simptomima. Zato je ženama teško da procene da li su trudne na osnovu tih početnih simptoma.

PMS ili rana trudnoća: kako prepoznati razliku u simptomima

Ukoliko ipak ti simptomi nisu menstrualni, već je žena u drugom stanju, važno da što pre to sazna kako bi dobila odgovarajuću prenatalnu negu. Takođe, očekuju je određene promene u načinu života, kao što su: prestanak konzumiranja alkoholnih pića, prekid dijete ukoliko je prisutna i početak unosa odgovarajuće suplementacije.

U nastavku teksta izdvojamo neke od osnovnih razlika koje će Vam pomoći da prepoznate da li su u pitanju predmenstrualni simptomi ili simptomi rane trudnoće.

1.BOL U GRUDIMA

PMS: Osetljivost i bol u grudima mogu se javiti u drugoj polovini menstrualnog ciklusa i najizraženiji su pred sam početak menstruacije. Bol prestaje nakon početka menstruacije ili neposredno po njenom završetku.

Trudnoća: Grudi tokom rane trudnoće mogu biti bolne i osetljive na dodir. Takođe, one postaju teže i punije. Osetljivost i težina u grudima se javlja nakon nekoliko nedelja od začeća i može trajati neko vreme dok raste nivo progesterona tokom trudnoće.

2. KRVARENJE

PMS: Krvarenje uglavnom nije prisutno tokom PMS- a. Kada dobijete menstruaciju, krvarenje kreće i uglavnom traje do 7 dana.

Trudnoća: Ponekad, blago krvarenje je jedan od simptoma rane trudnoće. Pojavljuje se dve nedelje nakon začeća i može trajati dan ili dva. Bledoroze je ili braon boje i nije obilno.

3.PROMENE RASPOLOŽENJA

PMS: Možete se osećati nervoznije i napetije nego inače. Ti osećaji obično prođu kada počne menstruacija.

Trudnoća: Promene raspoloženja su prisutne tokom čitavog perioda trudnoće. Možete se osećati uzbuđeno i ushićeno zbog bebe, ali možete biti ii uplašeni i anksiozni i vrlo često plačljivi. Ukoliko osećate da bi Vam značilo da porazgovarate sa stručnim licem, ne oklevajte, jer ćete tako olakšati sebi.

4. OSEĆAJ UMORA

PMS: Umor i problemi sa spavanjem su uobičajne pojave tokom PMS- a koje prestaju sa početkom menstruacije.

Trudnoća: Oseća stalnog umora je izražen u prvom trimestru trudnoće, ali može trajati celu trudnoću. Kako bi pomogli Vašem telu da se oseća bolje, hranite se zdravo i trudite se da spavate dovoljno.

5. MUČNINA

PMS: Mučnina može biti sastavni deo PMS- a, ali retko kada je praćena povraćanjem.

Trudnoća: Za razliku od PMS- a, jedan od najčešćih simptoma u trudnoći je upravo jutarnja mučnina i povraćanje, koje se, nažalost može nastaviti i u daljoj trudnoći. I, iako joj ime govori drugačije, jutarnja mučnina se može dešavati i tokom čitavog dana.

6. POJAČAN APETIT ILI AVERZIJA PREMA ODREĐENOJ HRANI

PMS: Tokom PMS- a možete primetiti da Vas se menjaju navike koje se tiču ishrane. Jede Vam se čokolada, slatka ili izrazito slana hrana, a može se i desiti da izgubite apetiti. Žudnja za ovom hranom nije u istoj meri kada je trudnoća u pitanju.

Trudnoća: U trudnoći žudite za specifičnom hranom ili namirnicom. Takođe, možete biti izrazito osetljivi na mirise ili ukuse hrane koju ste do tada jeli svakodnevno. I jedan i drugi simptom mogu trajati čitavu trudnoću.

Najjednostavniji način za utvrđivanje da li je u pitanju trudnoća ili mentruacija jeste test za trudnoću. Možete uraditi kućni test ili otići kod izabranog ginekologa. Takođe, ne zaboravite da ovi simptomi variraju i da mogu biti različiti od žene do žene. Ukoliko dobijete pozitivan test, odlazak kod ginekologa je obavezan, a u nedeljama koje slede dobijaćete brojne savete o tome kako da Vaša trudnoća protekne u najboljem mogućem redu. U tome Vam može pomoći prenatalno testiranje. Preporuka Bebologije jeste Qualified prenatalni test koji Vam pruža informacije o trizomijama i monozomijama za sve hromozome dajući Vam širi uvid od standardnih prenatalnih testova. 

Pripremila: Brankica Bjelić   Izvor:https://www.healthline.com/