Faze roditeljstva

Kutak za buduće tate: Kako da pomognete svojoj dragoj koja pati od jutarnje mučnine

Jutarnja mučnina je jedan od najupečatljivijih simptoma trudnoće. Češće se javlja kod prvorotki i žena sa višeplodnom trudnoćom. Nekad je baš nepredvidiva: ne znate u koje doba dana će da se javi, a onda odjednom nestane.

Kutak za buduće tate: Kako da pomognete svojoj dragoj koja pati od jutarnje mučnine

Dakle, nema ničeg olakšavajućeg u vezi jutarnje mučnine, bez obzira kada se javlja. I nemojte da Vas zavara to što se zove “jutarnja” jer se javlja u bilo koje doba dana. Jedino što je sigurno to je da se uvek slično ispoljava. Pitate se da li i kako možete da pomognete svojoj partnerki? Evo nekoliko saveta kako da Vašoj dragoj olakšate teret jutarnjih mučnina:

1. Budite spremni

Ništa ne kaže tako lepo:„Volim te“ - kao kada Vi preuzmete brigu o svemu u slučaju da Vašoj partnerki nije dobro. To, između ostalog, podrazumeva i da je snabdete svim onim stvarima koje bi mogle da joj olakšaju muke. Mentol bombone ili neki drugi „osveživač“ usta, flaširana voda (i to baš ona koja joj je omiljena), pa čak i tako trivijalne stvari kao što su plastične kese... Takođe, obavite kupovinu i ostalih namirnica i potrepština, i poštedite je dodatne muke – razmišljanja o tome u ovakvom stanju. Napravite spisak kako ništa ne biste zaboravili. To će sigurno da osvoji njeno srce.

2. Planirajte unapred

Ako znate da će Vaša draga biti izložena mučnini već ujutru, napravite plan: pokušajte da sprečite napad jutarnje mučnine tako što ćete da joj donesete lagan doručak u krevet. Ili joj na stočiću pored kreveta uveče ostavite proteinsku užinu, suve krekere, badem, kako bi odmah po buđenju mogla da spreči osećaj mučnine.

Ako Vaša partnerka češće ima napade mučnine u večernjim časovima, iznenadite je tako što ćete od večere koju ste vi pripremili - da sačuvate nešto što ona voli, ako kasnije bude mogla da jede.

3. Nemojte joj stajati na putu!

Ozbiljno, ako Vaša partnerka pokušava da se suzdrži od povraćanja, ili je „pozelenela“ od napora, učinite odmah ono što ona traži, čak i ako je „sve što želi“ jedino da je ostavite na miru, da ostane sama. Nipošto ne pokušavajte da se u tim trenucima poigravate humorom, poput nekih tata koji su u šali predlagali partnerkama da se trkaju do kupatila, uz začikavanje - ko će pre, dok su one poželele da povrate sopstveni stomak. To nije smešno.

4. Saznajte šta pokreće mučninu

Ako ikako možete da upravljate onim što predstavlja okidač za izazivanje mučnine kod Vaše drage, makar i delimično, pomozite joj da izbegne tegobe. Možda je u pitanju nepodnošenje nekog mirisa, na primer luka. Ne morate da ga jedete, čak ni kada niste kod kuće, ako ćete posle da mirišete na njega.
Ukoliko joj smeta duvanski dim, tu već nema rasprave, jer nikotin veoma štetno deluje na plod. Prestanite da pušite, i izbegavajte mesta sa puno dima kada zajedno izađete.

5. Patite u tišini

Nije Vam jasno? Evo jednostavnog objašnjenja. Ako je buduća mama iscrpljena povraćanjem, verovatno ne želi da sluša priče o Vašoj glavobolji, ili žalopojke o tome kako se osećate umorno. To definitivno neće da joj odvrati misli, da „isključi“ njen um od osećaja mučnine. Ali bi insistiranje na Vašim tegobama (zaista, kako uopšte porediti umor sa celodnevnim boravkom u kupatilu) moglo da Vas dovede u neugodnu situaciju (do spavanja na fotelji, na primer).

Mada, razumemo mi i Vas. Ponekad će Vam se dešavati „neprijatnosti“ a da ne učinite ništa što nije ispravno (bićete bez krivice krivi).

Zbog načina na koji Vas partnerka tretira, možda ćete povremeno biti i uvređeni, ili se osećati isključeno iz svega. Ali, setite se da to luduju hormoni, pa se „ugrizite za jezik“, kako ne biste rekli nešto što bi moglo da je uznemiri. Ako joj je potrebno, ostanite po strani, ne mešajte se dok Vas ne zamoli da to učinite. Biće lakše i Vama i njoj.

Pripremila: V. Stanimirović
By Bebologija