Faze roditeljstva

Vežbanjem u trudnoći do bržeg i lakšeg porođaja?

Novo istraživanje otkrilo je da vežbanje u trudnoći može uticati i na dužinu samog porođaja. Pročitajte kako su naučnici došli do ovih i još nekih rezultata.

Vežbanjem u trudnoći do bržeg i lakšeg porođaja?

Dok su neke žene tokom trudnoće potpuno aktivne, za druge je taj period prilično iscrpljujući. Trudnoća može prilično iscrpiti ženu, a sama pomisao na vežbanje je - što ne iznenađuje – na samom dnu lestvice.

Već je poznato da je vežbanje u trudnoći korisno za buduće mame. Stručnjaci preporučuju trudnicama barem 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno - bilo to plivanje, hodanje, vežbe snage, joga ili nešto drugo.

Novo istraživanje koje je sprovedeno na Tehničkom univerzitetu u Madridu pokazalo je da vežbanje u trudnoći može uticati i na to koliko će vremena buduće majke provesti u trudovima. Tim, na čelu s profesorom Rubenom Barakatom, sproveo je studiju u koju su uključili 508 zdravih žena. Slučajnim izborom podelili su ih u dve grupe. 253 žene su bile deo kontrolne grupe, a 255 žena u grupu koja je vežbala.


Foto: Designed by Yanalya / Freepik  

Žene koje su vežbale upražnjavale su umereni aerobni program, tokom tri nedelje. Naučnici su zatim analizirali niz faktora, posle porođaja, uključujući trajanje svake faze porođaja, način porođaja, povećanje težine majke, korišćenje epidurala i težinu beba.

Došli su do zaključka da su trudnice koje su učestvovale u programu aerobnih vežbi tokom trudnoće, manje vremena provele u trudovima od onih trudnica koje nisu vežbale.

Žene koje su vežbale u manjem broju slučajeva su primile epiduralnu na porođaju, ali su veće bebe rađale majke koje su bile u kontrolnoj grupi.

"Kontrolisan program fizičke aktivnosti tokom trudnoće smanjio je trajanje prve faze porođaja, kao i ukupno vreme prve dve faze zajedno, što je dovelo do smanjenja trajanja kompletnog porođaja", piše u zaključku istraživanja.

Ako vas je ovo istraživanje podstaklo na to da vežbate, onda samo napred. Međutim, ako nemate želju za vežbanjem – nemojte to da radite. I svakako, preporuka je, da nikako ne preterujete. Vi ipak najbolje znate šta najviše prija vašem telu i ni jedno istraživanje ne bi trebalo da utiče na donošene odluka protiv vaše volje. Uživajte u ovom drugom stanju!

Izvor: miss7mama.hr Foto: Designed by yanalya / Freepik