Faze roditeljstva

Vežbanje nakon trudnoće- saveti i preporuke

Sve što vas zanima o vežbanju nakon porođaja saznajte u ovom tekstu od Jovane Živić, sertifikovanog personalnog trenera i affa perinatal fitnes trenera i strukovnog nutricioniste-dijetetičara.

Vežbanje nakon trudnoće- saveti i preporuke

Najčešće pitanje porodilja kada je u pitanju fizička aktivnosti, jeste: Kada početi sa vežbanjem nakon porođaja? 

Postporođajni period se deli na 3 perioda:

  • prvi period, period koji žena provodi nakon porođaja u bolnici
  • drugi period se odnosi na period 4-6 nedelja nakon porođaja i to je rani postporođajni period.
  • treći period, koji traje od šeste nedelje do 1. godine od porođaja i naziva se kasni postporođajni perioUpražnjavanje fizičkih

Nakon porođaja i tokom postporođajnog perioda kod žena dolazi do velikih hormonskih promena. Estrogen i progesteron, značajno opadaju i dostižu svoj najniži nivo nedelju dana nakon porođaja. Pad hormona će dovesti do izbacivanja viška tečnosti nakupljene u periodu trudnoće, ali isto tako će delovati i na metabolizam.


Jovana Živić, sertifikovani personalni trener i nutricionista Bio Save Group


Koliko je vremena potrebno da prođe od porođaja je individualno i vrlo je važna prethodna konsultacija sa lekarom, ali preporuke stručnjaka su da se sa vežbanjem krene:

  • Vaginalni porođaj: 4-6 nedelja
  • Carskim rezom : posle 8 nedelje

Potrebno je oko 6 nedelja da se mišići trbušnog zida vrate u svoj položaj koji su imali pre trudnoće. Samim tim se zbog toga i savetuje da se sačeka određeni vremenski period. Tonus i snaga mišića vratiće se postepeno, ali će oporavak zavisiti od više faktora: aktivnosti, genetike, kao i opšteg zdravstvenog stanja.

Upražnjavanje fizičkih aktivnosti nakon porođaja se preporučuje kako bi se poboljšalo raspoloženje, smanjio stres, olakšao gubitak kilograma, poboljšala kondicija, tonizirali mišići i kako bi se smanjio rizik od pojave određenih bolesti.  Takođe, vežbanje doprinosi oporavku onih delova tela žene koje su pretrpeli najveće promene tokom trudnoće i nakon porođaja kao što su karlični i trbušni mišići. U tom periodu fokus je na oporavku, koji je ženi potreban, bez prevelikog forsiranja 

Koje vežbe se preporučuju za sam početak?

Važno je početi sa lakim vežbama i vežbanje u početku ne bi trebalo da traje dugo. 

Na startu su adekvatne Kegelove vežbe: lagane vežbe za aktiviranje stomačnih mišića (cora). Kegelove vežbe su jedne od retkih vežbi koje se preporučuju odmah nakon porođaja.

Kada je reč o aerobnom vežbanju, najbolje je početi sa pešačenjem, sami ili sa bebom u kolicima.

Vežbe snage mogu biti zabavne i praktične ako majka uključuje i bebu u svoje vežbanje- beba se može koristiti kao predmet opterećenja za jačanje mišića i gornjeg (podizanje bebe) i donjeg (čučnjevi) dela tela.

Takođe je bitno aktivirati velike grupe mišića. Na samom početku dok je beba još jako malo trening može biti isprekidan zbog dojenja i savet je da pre treninga bude podoj zbog laktata i same težine i bolnih dojki.

Najvažniji savet jeste da vežbate onoliko koliko vam odgovara i prija i da postepeno povećavate opseg vežbi i dužinu trajanja treninga.

by: Bebologija