Faze roditeljstva

Vođenje trudnoće za vreme korone

Lekari ističu da čak 90 odsto trudnoća može da se prati u domu zdravlja, a praksa pokazuje da je sve više trudnica koje po svaku cenu odlaze na klinike, gde se stvaraju nepotrebne gužve.

Vođenje trudnoće za vreme korone

Trudnice često „preskaču“ ginekologe u domovima zdravlja i odlaze na klinike, najčešće zbog toga što kažu da im se ne posvećuje dovoljno pažnje od strane lekara u primarnoj zaštiti i zato što misle da će tako obezbediti doktora za porođaj.
Međutim, da može i drugačije dokaz je dr Bojana Dobriković Arsenijević, specijalista ginekologije i akušerstva, citoskriner zaposlena u Domu zdravlja „Dr Dragan Funduk“ u Pećinicima, kod koje trudnice dolaze tokom cele trudnoće. Mi smo posetili dr Bojanu i postavili joj nekoliko pitanja. 

Kada treba doći na prvi pregled i šta da rade žene koje nemaju izabranog ginekologa?
- Kada žena posumnja na trudnoću, potrebno je doći na prvi pregled kod ginekologa u dom zdravlja. Pregled se zakazuje kod izabranog ginekologa, ako žena nema izabranog ginekologa, to može učiniti veoma lako kad dođe u dom zdravlja. U našem Domu zdravlja u Pećincima na prvi pregled u trudnoći se čeka samo par dana.

Koje su prve analize i pregledi koje radite?
- Na prvom pregledu se upoznajemo, radi se ginekološki pregled, PA test ukoliko nije rađen u poslednjih 6-12 meseci, kao i ultrazvučni pregled kojim potvrđujemo trudnoću. Obavezan podatak na prvom pregledu je krvna grupa i Rh faktor trudnice. Dogovaramo se o planu vođenja trudnoće i analizama koje je potrebno uraditi.

Na koliko se nedelja radi UZ i da li je u svakom tromesečju isto?
- Ultrazvučni pregledi u domu zdravlja se rade na 4 do 6 nedelja, kao i osnovne laboratorijske analize: krvna slika , biohemija i urin. U svakom trimestru trudnoće radimo mikrobiološke analize; cervikalni i vaginalni bris, urinikulturu.


Dr Bojana Dobriković Arsenijević, ginekolog 

Da li imate trudnice koje vode trudnoću samo u vašem Domu zdravlja?
- Da, naravno, većina trudnica vodi trudnoću samo ovde, u domu zdravlja. Mi ovde imamo svu neophodnu opremu za vođenje normalne trudnoće tj. trudnoće koja je urednog toka.

Kada je propisano da se trudnoća vodi na Klinici?
- Trudnice retko traže uput za vođenje trudnoće na klinici. Naravno, u slučaju komplikacija, trudnica se uvek upućuje u ustanovu sekundranog ili tercijarnog nivoa. Najčešće su to trudnice koje imaju neku osnovnu bolest, nevezano za trudnoću, a koja može dovesti do komplikacija u trudnoći ili se može pogoršati tokom trudnoće, hipertenzija u trudnoći, trudnički dijabetes.

Da li se i po čemu razlikuje vođenje trudnoće za vreme korone?
- Trudnica koja posumnja na kovid infekciju se javlja u Kovid ambulantu našeg Doma zdravlja. Ukoliko je njeno stanje dobro, posle kućne izolacije i negativnog testa na Covid 19, nastavlja sa redovnim kontrolama u Domu zdravlja kod svog izabranog ginekologa.
Moje dosadašnje iskustvo pokazuje da nije bilo nepovoljnih ishoda niti komplikacija kod trudnica koje su bila zaražene korona virusom.

Da li volite svoj posao i kako ste se odlučili baš za ovu specijalizaciju?
- Obožavam svoj posao, mislim da je jedino sa ovim osećanjem moguće raditi ovaj posao. Konkurs za specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva je bio raspisan u ovom Domu zdravlja, prijavila sam se i dobila istu. Mi smo mali Dom zdravlja i ne možete birati specijalizaciju, ali iskreno, imala sam sreće, jer sam završila i radim ono što volim.

Vaš savet trudnicama?
- Savet trudnicama je da veruju svom lekaru i uživaju u svakom danu svoje trudnoće. Da budu srećne i vesele i tako dočekaju svoju bebu - poručuje omiljeni ginekolog mnogih trudnica dr Bojana Dobriković Arsenijević. 

Tekst: Vesna Stanimirović
By Bebologija