Faze roditeljstva

Zdravom ishranom i vežbama tokom trudnoće do zdravog potomstva

Novo istraživanje je pokazalo da bi poboljšanje načina ishrane trudnica, značajno i dugoročno doprinelo zdravlju njihove dece.

Zdravom ishranom i vežbama tokom trudnoće do zdravog potomstva

Studija, koju su vodili King's College London, uz podršku British Heart Fondacije i Tommi humanitarne organizacija, ispitivala je kako dijeta u trudnoći i poboljšanje fizičke aktivnosti  trudnica, mogu pozitivno uticati na zdravlje žena i njihove dece čak tri godine nakon porođaja.

UPBEAT studija je randomizirano (slučajan izbor) kontrolisano ispitivanje koje je za cilj imalo poboljšanje ishrane i fizičke aktivnosti  trudnica širom Velike Britanije. Žene kojima je data korekcija u ishrani i vežbanju (eksperimentalna grupa) upoređivane su sa ženama iz kontrolne grupe, koje nisu promenile način života tokom trudnoće.

Kontrolni pregled dece je rađen tri godine nakon rođenja i rezultati su pokazali da mališani koje su rodile mame iz grupe koja se pridržavala posebnog režima ishrane i fizičke aktivnosti imaju niži puls u mirovanju od -5 otkucaja u minutu u poređenju sa decom mama iz kontrolne grupe. Viši puls u mirovanju kod odraslih povezan je sa povišenim pritiskom i nepravilnim radom srca i krvnih sudova.

nutriGenom je novi genetski test o vašem metabolizmu. Na osnovu njega dobićete personalizovanu dijetu koja u potpunosti odgovora Vašem organizmu, preporuke za vežbanje i moći ćete da smršate na najefikasniji i najbezbedniji mogući način i tokom trudnoće. Više o testu pogledajte OVDE.

Studija je takođe pokazala da su se majke iz eksperimentalne grupe i tri godine nakon porođaja, pridržavale zdravijeg načina ishrane.

„Ovo istraživanje pokazuje da je korekcija u načinu života kod trudnica, koja se fokusirala na poboljšanje ishrane i povećanje fizičke aktivnosti, povezana sa poboljšanim kardiovaskularnim sistemom deteta u uzrastu od tri godine i dugotrajnim poboljšanjem ishrane majki i tri godine nakon završetka ispitivanja. Ovi nalazi su veoma značajni jer dokazuju da je trudnoća prava prilika za uvođenje pozitivnih promena u načinu života koji su od koristi kao majci tako i njenom detetu " – istakla je vodeća autorka istraživanja autorka Kathrin Dalrimple sa King's College-a u Londonu.

Autor istraživanja, Profesorka Lucilla Poston na Tommi-jevoj katedri za zdravlje majki i fetusa, rekla je: „Gojaznost u trudnoći predstavlja veliki problem jer može povećati rizik od komplikacija u trudnoći i uticati na dugoročno zdravlje deteta. Želim da istaknem koliko je važno da deci omogućimo zdrav početak života “.

Tommijeva direktorka za istraživanje i politiku, Lizzie D'Angelo, istakla je: „Trudnoća može biti veći rizik za žene koje su gojazne, ali se ne preporučuje veliki gubitak kilograma tokom trudnoće. Naše istraživanje se upravo fokusira na pronalaženje novih načina da se trudnoća učini sigurnom i zdravom. Veoma je značajno videti da su naši istraživači dugoročno uspeli da poboljšaju ishranu majki i zdravlje srca dece, pomažući im na taj način da ove bebe dobiju najbolji početak života. "

Trejsi Parker, dijetetičarka iz Britanske fondacije za srce, rekla je: "Održavanje fizičke aktivnosti i održavanje uravnotežene ishrane važan su način održavanja našeg srca zdravim. Ovo istraživanje pokazuje da koristi za trudnice tu ne prestaju. Zdrav način ishrane pre, tokom i posle trudnoće može imati pozitivne dugoročne zdravstvene koristi i za majku i za dete “.

Tim istraživača će ponovo ispitati ovu decu u uzrastu od 8 do 10 godina kako bi utvrdio da li se ovo poboljšanje kardiovaskularne funkcije održava kroz detinjstvo.

Pripremila: Vesna Stanimirović Izvor: sciencedaily.com