Faze roditeljstva

Zanimljivosti o trudnoći: Mama da li me čuješ?

Da li ste znali da se mališani igraju, sanjaju, proizvode zvukove u vašoj materici?

Zanimljivosti o trudnoći: Mama da li me čuješ?

Mnogo toga se dešava tokom ovih devet meseci trudnoće. Neke promene kroz koje vi prolazite mogu izgledati fascinantno a šta sve radi vaša beba u stomaku može vas i iznenaditi. Evo nekoliko interesantnih podataka:

- Sadržaj soli u plodovoj vodi je isti kao u moru.

- Parovi koji imaju samo devojčice, češće se odlučuju na još jedno dete.

- Prvi moždani talasi mogu da se snime već 40. dana trudnoće.

- Već sa 79 dana, beba u materici je sklonija slatkom nego kiselom ukusu.

- Fetus počinje da se mrda već u šestoj ili sedmoj nedelji trudnoće, ali njegove pokrete trudnica može da oseti najranije u sedamnaestoj nedelji.

- Zapremina krvi u telu trudnice se povećava 40 do 50 procenata. Na ovaj način obezbeđujete vašoj bebi dovoljno kiseonika i hranljivih materija. 

- Već u  dvanaestoj nedelji, beba počinje da sisa svoje prstiće.

- Bebe se igraju pupčanom vrpcom! Neka istraživanja čak pretpostavljaju da ako je fetus stisne dovoljno čvrsto, može da izazove neku vrstu adrenalinskog uzbuđenja zbog kratkog ograničavanja snabdevanja kiseonikom.

- Bebe u materici čuju već u 12. nedelji. Odmah nakon rođenja, prepoznaju glasove svojih roditelja, jer su ih slušale u maminom stomaku.

- Bebe sanjaju još dok su stomaku. Istraživanja pokazuju da već u 23. nedelji proživljavaju fazu brzog pokretanja očiju (REM fazu), koja nagoveštava sanjanje, a ono podstiče razvoj bebinog mozga.

- Materica se tokom trudnoće širi i prilagođava rastu bebe. Tokom prvog tromesečja, otprilike je veličine pomorandže da bi do trećeg tromesečja dostigla veličinu lubenice. 

- Blizanci između sebe razvijaju poseban odnos već u materici. Jedan italijanski psihoterapeut je ultrazvučno snimao blizance i "uhvatio" ih kako se lupkaju i diraju.

- Bebe mogu da proizvode zvukove u materici. Prema istraživanjima španskih naučnika, zvučne vibracije mogu da stvaraju već sa 18 nedelja.

- Novorođene bebe imaju urođenu ljubav prema ljudskim licima. Istraživanja su pokazala da sa više pažnje prate igračke koji su sličnije ljudskom licu od bilo kojih drugih šarenih uzoraka.

- Otprilike oko 30. nedelje trudnoće, beba može da primeti svetlo van majčinog tela. Ukoliko se svetlost usmeri direktno prema njoj, ona će u stomaku da se okrene prema izvoru svetlosti.

Pripremila: Vesna S. Izvor: yumama.comhealthline.com