Faze roditeljstva

Bilo bi dobro da sam ovo znala pre nego što sam postala majka

Kada bi moglo vreme da se vrati unazad da li postoje stvari koje bi radili drugačije? Pročitajte za čim žali mama četvoro dece, šta tada nije znala i šta je sada rešila da promeni.

Bilo bi dobro da sam ovo znala pre nego što sam postala majka

Blogerka Stefani Gejts trenutno po drugi put je mama blizanacima. Njeni stariji mališani su već veliki dečaci, a Stefani ne može da se ne seti dana kada su njih dvojica bili veseli dvogodišnjaci i trogodišnjaci koji trčakaraju naokolo. Takođe, ona se tada uvek priseti kakva je ona bila u tim danima: kako je držala jedno dete iznad WC šolje u javnom toaletu dok je drugo rukom ispruženom izvan kabine pridržavala napolju, kako je na igralištu kao skener neprestano i istovremeno posmatrala obojicu i još mnogo, mnogo toga...

- Briga o maloj deci je naporno iskustvo. I, hvala Bogu, dobila sam priliku da to uradim ponovo - piše Gejtsova.

S vremena na vreme, ona se priseća tih dana i razmišlja o tome šta bi sve volela da je znala ranije i šta sve želi da saopšti sebi iz prošlosti – mami koja je uvek bila u pokretu, gotovo nikada nije jela ni spavala i bila opsednuta strahovima za koje se ispostavilo da su potpuno neopravdani.

Postoje četiri stvari koje bi Stefani želela da je znala kada je tek postala mama, a one su sledeće:

1. To je zaista teško! Ne radiš ništa pogrešno.

Kada su njena starija deca bila mala, Stefani se neprestano pitala zbog čega često gubi igračke, dečju obuću i šeširiće, kako da njena deca budu mirnija i kada će konačno otići u park bez pravljenja scene.

- Neprestano sam sebe procenjivala i osmišljavala strategije - piše Gejtsova i objašnjava da je verovala da, čim postoji toliko prepreka, ona sigurno u nečemu greši.

Kada bi mogla da se vrati kroz vreme, jednostavno bi se opustila, priznaje.

2. Prihvati ličnosti svoje dece

Stefani je bila veoma zabrinuta dok su njeni stariji blizanci bili mali jer je jedan bio izrazito introvertan, dok je drugi bio tipična ekstrovertna osoba. Ona je uložila mnogo energije da ih pretvori u prosečne društvene osobe, a tek kada je odustala od toga – oni su počeli da se menjaju, svaki prema svojim interesovanjima i ličnosti.

3. Trud daje rezultate

Kako deca rastu, počećete da primećujete kako su napredovala. Stefani je ponosna mama čija deca odlaze u krevet na vreme, zadatke rešavju zajedno, vole da čitaju i razumeju koja je hrana dobra za njih. Život porodice nikada neće biti savršen, ali ne treba prestati s trudom i zalaganjem jer mališani usvajaju znanja koja im prenosite a kada nešto dobro nauče postaju neizmerno srećni ljudi.  

4. Uživaj u njihovom detinjstvu

Koliko god bilo teško prihvatiti to, deca rastu i ona neće zauvek biti malene bebe, nevini i veseli mališani. Isto tako, koliko god bilo teško buditi se više puta tokom noći, menjati pelene i sitniti hranu, i taj period će jednog dana proći, a vaša deca biće negovana, zdrava i sigurna da su voljena.

Izvor: yumama.com