Faze roditeljstva

Dr Suzana Dašić: Odgovori stomatologa na pitanja trudnica

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Dr Suzana Dašić: Odgovori stomatologa na pitanja trudnica

Dr Suzana Dašić, doktor opšte stomatologije, odgovorila je na pitanja koja su trudnice postavile tokom onlajn predavanja pod nazivom “Za zdrav osmeh u trudnoći".

PITANJA I ODGOVORI

P:  Šta podrazumeva sanacija usne duplje? Ja sam neposredno pre trudnoće poverila sve zube i skidala kamenac. (Mina)
O:  Sanacija usne duplje podrazumeva sanaciju zuba i mekih tkiva usne duplje. Jasnije rečeno, uklanjanje kamenca skoro u potpunosti može smiriti zapaljenje desni. Zatim, uklanjanje kariesa sa zuba, lečenje zuba ili ukoliko postoji neki zub za vađenje, naravno izvaditi ga. Na taj način dobijamo čista i zdrava usta, a ukoliko pacijent ima parcijalnu krezubost, rešavati je adekvatnim protetskim nadoknadama (krunice ili mostovi) ili implantima.

P:  Koji rastvori za ispiranje usta mogu da se koriste u trudnoći, prilikom neke manje upale desni, naravno ukoliko je usna duplja sanirana? (Suzana)
O:  Moje lično mišljenje, a opet formirano na osnovu ličnog iskustva, da sva antibakterijska sredstva treba izbegavati u svakodnevnoj upotrebi jer oni mogu uzrokovati poremećaj ili disbalans normalne bakterijske flore koja se nalazi u usnoj duplji svakog čoveka. Moja preporuka za njihovo korišćenje je 2 do 3 puta nedeljno. Izbor rastvora je individualan, a moja preporuka tečnost za ispiranje Parodontax jer je na biljnoj osnovi. Takođe, pomenuću i čuveni čaj od žalfije koji je kao jedinstven i prirodan a neprevaziđen kao antibakterijsko sredstvo.

P:  Da li bi preporučili vađenje zuba i izradu mosta u 6. mesecu, kod zuba se pojavio i gnoj? Više puta operisana cista na istom i ugradnja veštačke kosti. (Dragana)
O:  Svakako bi preporučila da izvadite zub jer je gnoj tj. infekcija zuba konstanto žarište i treba ga izvaditi. Tek kada rana lepo zaraste, možete raditi i most. Naravno, ovo podrazumeva da je vasa trudnoća zdrava i da Vama to ne bi bio napor. Izradu mosta možete odložiti nakon porođaja, jer se bliži sedmi mesec, ali sa zubom koji je u gnojnoj infekciji, nemojte čekati dugo. Postoji opasnost od bola i oticanja, a trenutno ste u fazi trudnoće kada možete i treba da izvadite zub. Svaku dalju intervenciju odložiti dok rana ne zaraste kao prvo i drugo, trudnoća i Vaše opšte stanje će diktirati izradu mosta do porođaja ili ipak nakon toga.

P:  Tuš za zube umesto konca, da ili ne? (Marija)
O:  Apsolutno DA. Koncem za zube se pacijenti često povređuju, zasecaju gingiva, a tušem sigurno uklanjaju svu hranu, voda pod pritiskom masira desni i kao sredstvo za higijenu učinkovitiji je od konca, a pri tom je atrumatičan. Poenta je, oprati zube i očistiti sve međuzubne prostore kao i meka tkiva, ali ne povrediti ih prilikom toga.

P:  Šta mislite o električnim četkicama za zube? (Ana)
O: Nisam protivnik, ali smatram da su električne četkice učinkovite i namenjene onim pacijentima koji dobro savladaju tehniku manuelnog pranja zuba običnom četkicom za zube.

P: 37. nedelja trudnoće sam. Imam 25 godina. Počeo je da mi raste umnjak, imam upalu i bol. Da li bi trebala da se obratim zubaru? (Jelena)
O:  Obavezno, u takvom akutnom stanju nemojte čekati porođaj.

P: Otkrivena mi je gangrena korena zuba usled neadekvatnog punjenog kanala, a tada sam već saznala da sam trudna. Stomatolog je savetovao da to ostavimo za period posle porođaja jer zahteva svakodnevni odlazak duži vremenski period a zbog situacije sa koronom misli da je bolje da ostavimo za kasnije. Šta mislite o tome? Treba i da stavljam krunicu na 1 zub, sad sam 5.mesec trudnoće, ukoliko mi desni nisu osetljivi u narednom periodu, planiram to da završim. Ili je bolje da odložim za kasnije? (Aleksandra)
O:  Draga Aleksandra, nemojte odlagati ništa za kasnije. Što se tiče situacije sa epidemijom Covida 19…sa tim ćemo živeti dugo, ali svi stomatolozi bez obzira na epidemiju preduzimaju mere zaštite po svim protokolima. To smo radili i pre epidemije, a naravno i sad. Gangrenozan zub lečite jer to je ipak infekcija i ukoliko budete odlagali, možete ostati bez tog zuba. Takođe, nije problem da uradite i krunicu. Evo ide lepo vreme i može Vam prijati šetnja do stomatologa.

P:  U VI sam mesecu trudnoće, imam mučnine (celodnevne) od 6. nedelje i sve do danas, ali bez povraćanja. Ono što mi pomaže da ublažim mučninu jeste često pranje zuba (himalaja pastu i kuraproks česticu koristim) i žvakanje žvaka (bez šećera). Da li tim čestim pranjem (6-8 puta dnevno, nekad i više) mogu da oštetim zubnu gleđ i da li 1-2 žvake dnevno mogu da utiču loše na zdravlje zuba? Imam sve zdrave zube i samo 1 plombu, i volela bih da sačuvam to stanje. (Jana)
O:  Ako Vama pomaže u Vašem stanju oralna higijena ovakva i žvakanje žvake, to sigurno neće škoditi Vašim zubima. Izbor tvrdoće četkice da bude SOFT ili ULTRA SOFT i samo bez pritiska jer sa pritiskom ili četkicom MEDIUM možete oštetiti zubnu gleđ. Pasta za zube HYMALAJA odličan izbor.

P:   Da li je istina da bebama ne treba davati dudu jer ce im se zubi kasnije kriviti? (Jovana)
O:  Tačno tako, dudu treba izbegavati i ukoliko dete već ima formiranu naviku ka dudi koja je samo “smirivač”, postepeno odvikavajte dete, nikako naglo i agresivno jer može sa dude preći na palac i tek onda napraviti ozbiljne deformitete.

P:  Popravka karijesa i sređivanje ispale plombe u 8. mesecu trudnoće? (Marija)
O:  Ukoliko se dobro osećate, imate svu moju podršku. Posebno nemojte čekati kad je u pitanju zub na kom je ispala plomba.

P: Šta mislite o upotrebi vodonik peroksida za smanjenje i prevenciju upale desni? (Marija)
O:  Vodonik peroksid je hidrogen jačine 30% i moje mišljenje je da je to preagresivno kao sredstvo za umirenje upale desni. Najbolje je prvo ukloniti kamenac, zatim sanirati sve zube i zameniti nekorektne plombe. Održavati oralnu higijenu po savetu stomatologa. Na taj način ćete održavati i zdrave desni.

P:  Imam 24 god 32. nedelja trudnoće sam. Imam 5 mlečnih zuba, jako mi krvare desni i počeli su da se odvajaju ali samo oko tih mlečnih zuba, pritom se jedan klati i za vađenje je. Šta savetujete? (Andjela) 
O:  Savetujem Vam da, budući da ste u 32. nedelji trudnoće,  do porođaja sanirate sve u usnoj duplji što je akutno i što bi Vam u narednom periodu moglo predstavljati problem. Sve što treba da se vadi, izvadite, a nakon porođaja možete pristupiti kompleksnijim radovima u usnoj duplji koji će svakako biti neophodni. Za sada samo sanirajte bolna stanja.

Pripremila: Vesna S.
By Bebologija