Faze roditeljstva

MILICA GLINTIĆ – Odgovori na pitanja o emocionalnoj podršci trudnicama i budućim roditeljima

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

MILICA GLINTIĆ – Odgovori na pitanja o emocionalnoj podršci trudnicama i budućim roditeljima

MILICA GLINTIĆ, psiholog i psihoterapeut – odgovori na pitanja o emocionalnoj podršci za buduće roditelje

Milica Glintić diplomirani psiholog i psihoterapeut, odgovara na pitanja koja su trudnice postavile tokom onlajn vebinara Emocionalna podrška za buduće mame i tate održanog 9. jula.

P: Nakon saznanja da sam ostala u drugom stanju primetila sam da smo suprug i ja često nervozni i ulazimo u sitne svađe i sukobe. Kod mene se napetost smirila nakon urađenog dabl testa, ali kod njega i dalje primećujem nervozu. On je inače veoma smirena i staložena osoba. Kako bih mogla da mu pomognem da se opusti? Veoma je ponosna osoba i ne verujem da bi mi priznao šta je u pitanju. Kakvo je Vaše mišljenje o tome šta je razlog za njegovu brigu? (Marija)
O: Nervoza i zabrinutost su osećanja i stanja koja veoma često prate trudnoću i predstavljaju deo procesa prilagođavanja na veliku životnu promenu. Strahovi često budu jači u prvom trimestru i u osmom i devetom mesecu i mogu da se odnose na sam razvoj trudnoće, kasnije bebe, koju sve jasnije doživljavate kako odmiče trudnoća, promene u telu žene, porođaj, promene u odnosu sa partnerom i životu uopšte, zamišljanje sebe kao buduće majke i odnosa sa bebom. 
Sve te strepnje, strahovi, brige, razmišljanja, pitanja su deo pripreme za brigu o detetu, za prihvatanje svih promena i uloge roditelja. 
Kažete da se Vi sada osećate sigurnije a da je suprug i dalje nervozan. Moglo bi da bude važno to oko čega ste se u početku sukobljavali i da li ste to razrešili. S druge strane kažete da je smirena, staložena i ponosita osoba. Može da bude da mu je jako važno da se sve odvija kako treba i da uradi sve što može da ništa ne izmakne kontroli. Možda je zabrinut kako će se snaći u ulozi oca i možda počinje više da razmišlja o tome kakve će to sve promene doneti. 
Ako Vi, na osnovu toga šta do sada znate i osećate o njemu i sa njim, imate ideju šta bi moglo da ga brine pokušajte da mu pokažete da ste za to zainteresovani, da Vas time neće ugroziti već da će Vam biti lakše da delite osećanja i zajedno tražite rešenja za sve što je pred vama. Prepoznavanje osećanja otvara komunikaciju, a kroz blisku komunikaciju ćete se bolje pripremiti i za roditeljstvo. 

P: Kako prevazići strah od toga da se bebi ne desi nešto loše (npr. da ne oboli od neke teške bolesti)? Strah je manji nego u prvim mesecima bebinog života, ali i dalje postoji. Pretpostavljam da je u nekoj meri takav strah normalan, ali da li postoji način da se svede na minimum? (Valentina)
O: Takav strah jeste normalan i on je deo brižnosti koju u toku trudnoće razvijate i time se pripremate za negu bebe, za ljubav i stvaranje odnosa sa bebom. 
Sa druge strane, svi prenatalni testovi koji se rade mogu biti izvor i strepnje jer ukazuju na razne potencijalne probleme koje želimo da ispratimo ali nam je strašno što uopšte postoje, a mogu doneti i smirenje ako su nalazi dobri. Sve što imate kao brigu podelite sa svojim ginekologom da biste mogli da razdvojiti realne strahove od one opšte brige koju imamo u odnosu na razvoj bebe. Strahovi su i deo brižnosti koja nas priprema za negu bebe ali je važno da razumemo da nije svaki naš strah dokaz da nešto nije u redu. Uradite šta je do Vas (briga o sebi, prenatalni testovi, redovne kontrole, priprema za porođaj kroz neki program koji Vas i informiše a i psihološki osnažuje…). 
Pratite svoja osećanja ali se zapitajte da li trudnoća pokreće neka ranija pitanja koja Vas muče ili ste možda više usmereni na praćenje informacija o tome šta sve može da ne bude u redu ili kakva sve negativna iskustva žene imaju… To može da bude veliko opterećenje. 
Ima negativnih iskustava, ima problema ali još više ima situacija kada sve bude u redu. Sagledavanje te šire slike bi moglo da pomogne da se osetite bolje i sigurnije. 
Osim toga, važno je da izgradite svoju mrežu podrške (ne mora da bude velika) i da možete svoje strahove da podelite sa nekim. Tako se lakše podnose. 

P: Kako da uključim supruga u prve dane roditeljstva bez prevelikog pritiska, tj. da se ne oseća prinuđen da se uključi? (Marija)
O: Prvo mi se nameće pitanje zašto očekuje da će se on osećati pritisnuto i prinuđeno? Da li ste već o tome razgovarali, pa je on nešto slično rekao ili je to nešto što Vas brine?
Ako se on brine bilo bi dobro da ga saslušate, probate da razumete njegove razloge, da ga ohrabrite tako što ćete mu reći da se roditeljstvo uči i da će posebno kroz negu bebe uspeti da se sa njom poveže i da će oboje u tome uživati. Dakle, nega bebe se uči i u Centru za trudnice postoje razna predavanja i radionice na koje možete zajedno da dođete i da dobijete razne informacije i da savladate razne veštine koje vas pripremaju za negu bebe i odnos sa bebom. U vreme kada nas Corona brine i osujećuje borimo se da preko onlajn predavanja dobijete sve ovo na drugačiji način. Pratite naš sajt i informišite se o aktivnostima. 
Ako je ovo samo Vaša briga možda to ima veze sa nekim aspektima vašeg dosadašnjeg odnosa ili sa nekim iskustvima koja Vas od ranije brinu. Pokušajte da podelite sa svojim partnerom strepnje koje imate. Biće mu drago da ne želite da ga pritiskate i prisiljavate, a verujem da će ga obradovati da želite da bude uključen. Možete i zajedno da osmislite rešenje ove situacije. 

P: Kako partneru da objasnim da je normalno što mi se često menja raspoloženje tokom trudnoće i da treba to da prihvati? (Natalija) 
O:Možete mu potvrditi da je to normalno i da se osećanja i menjaju kroz trudnoću, da ima raznih strahova i dilema… 
Moglo bi da pomogne da razumete zašto on ima problem da to prihvati. Da li se on oseća ugroženo ili zapostavljeno ili se, možda, brine da će te promene raspoloženja ugroziti Vas ili bebu? To se često dešava. Muškarci često imaju utisak da je žena ugrožena ako ima intenzivna osećanja i onda misle da to treba da smanje ili izbrišu da bi ženi pomogli. Objasnite mu da bi Vam više značilo da Vas sasluša, da pita šta ne razume, da saoseća, da kaže kako se on oseća i da će to napraviti fleksibilniju atmosferu u kojoj lakše možete da svoj partnerski odnos prilagodite velikoj promeni, a i da se lakše pripremite za roditeljstvo i buduća dogovaranja i usaglašavanja. 

P: Moja trudnoća je predivna i uglavnom nemam većih oscilacija u raspoloženju. Međutim, primetila sam da čim se malo uznemirim odmah počnem da mislim: sad moj strah utiče na bebu, beba će biti uznemirena zbog toga kada se rodi itd. Kako mogu da se oslobodim takvih misli? (Ivana)
O: Veoma mi je drago da uživate u svojoj trudnoći. S druge strane, potpuno je prirodno da nekada budete i uznemireni i zabrinuti i uplašeni i u dilemi i razumljivo je da se zabrinete za dobrobit bebe. Bebu ne možete da ugrozite svojim osećanjima ali je važno da ih razumete da biste pomogli sebi, da biste se osnažili i kroz sve to još bolje pripremili za buduću ulogu majke. Ako razumete svoja osećanja lakše ćete razumeti i bebina. 

P: U 38. nedelji sam i kako se porođaj bliži ja sam sve više uznemirena i uplašena. Stalno mislim da će porođaj početi svakog časa i to me oprerećuje pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Kako da se opustim i manje razmišljam o tome? (Jelena)  
O: Vaše brige su veoma razumljive i prirodno idi uz period trudnoće u kome ste. U Centru za trudnice “Bebologija” postoje programi pripreme za porođaj koji Vas uče tehnikama relaksacije, uče Vas i šta sve porođaj podrazumeva, kako da prepoznate kada počinje i šta treba tada da radite, uče Vas kako sam porođaj izgleda i koje tehnike disanja mogu da Vam pomognu. Ukratko, to Vas osnažuje da aktivno učestvujujete u porođaju i da se ne osećate nemoćno ni tada, a ni dok ga iščekujete. 
Imamo i onlajn predavanja na tu temu, a moguće je zakazati i individualne termine. Inače se radi u grupama ali se prilagođavamo ovoj situaciji sa virusom korona. 

By Bebologija