Faze roditeljstva

MOJ STOMATOLOG: Najčešća pitanja trudnica i roditelja

Drage trudnice, mame i roditelji postavite pitanje našem stomatologu dr Suzani Dašić. Odgovor ćete dobiti u najkraćem roku, jer je Centar za trudnice „Bebologija“ tu da Vam pomogne i bude Vaša podrška tokom trudnoće i roditeljstva.

MOJ STOMATOLOG: Najčešća pitanja trudnica i roditelja

PITANJA I ODGOVORI

P:  U 25. nedelji trudnoće sam i primetila sam da mi krvare desni. Šta mogu da preduzmem (koju pastu smem da koristim)i ima li to veze sa trudnoćom ili ne?(Jelena)

O: Tokom trudnoće, a pod uticajem hormona, dolazi do brojnih fizioloških promena u organizmu žene. Generelno gledajući, stomatolozi u toku pregleda mogu uočiti promene koje se dešavaju u organizmu, a odražavaju se nekim  simptomima u usnoj duplji. Upravo tako je u trudnoći kada neke simptome koje predstavljaju neprijatnost za trudnicu može uočiti stomatolog, ali nije mali broj budućih majki koje se upravo zbog tih određenih neprijatnosti javljaju svom stomatologu.
Posledica tih fizioloških promena neretko su otečeni desni, koji mogu biti izrazito crvene i bolne, a krvarenje se može javiti čak i prilikom najmanjeg kontakta, tokom ishrane, a naročito tokom čišćenja i pranja zuba.
Trudnički gingivitis bi bio stručan naziv za sve ove promene tj. za ovakvu upalu desni.
Karakteristično je to da se ove promene javljaju u drugom trimestru trudnoće, ali se mogu javiti i ranije, posebno ako je buduća majka ušla u drugo stanje, a prethodno nije urađena sanacija zuba i mekih tkiva usne duplje.

Komplikacije trudničkog gingivitisa zaista mogu biti ozbiljne i nositi ozbiljne rizike za trudnicu čak povećati rizik od preveremenog porođaja.

Kako sprečiti krvarenje desni u trudnoći ?

Najvažnija je redovna i temeljna oralna higijena i to je upravo ono što i ja kao stomatolog savetujem svim budućim majkama. Oralna higijena uvek mora biti prijatna i nikada ne sme izazivati neprijatnosti i povrede sredstvima za higijenu

  1. Pranje zuba najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče. Trudnica sa izraženim problemima sa desnima mora obratiti pažnju na odabir četkice za zube. Moja prepruka je četkica soft ili ultra soft kod kojih su vlakna mekana i pranje zuba, gde već imamo otečene i bolne, desni će svakako biti prijatnije.
  2. Moja preporuka su interdentalne četkice koje moguproći kroz svaki međuzubni prostor, ali preporučujem i aparat oralni tuš kojim se pod mlazom vode pod pritiskom skoro savrešeno, potpuno bezbolno i bez ikakve traume očiste svi međuzubniprostori i džepovi koji su kod trudnica prisutni jer su i desni otečeni.
  3. Da ne zaboravimo da uz dobru četkicu mora bit dobar i izbor paste. Pasta mora biti obogaćena fluoridima, ali odabrati tipove pasta za zube koje nisu namenjene samo da uklone plak i naslage sa zuba, nego i da smiruju upalne procese na desnima, posebno zapaljnje desni sa kojima se sreće buduća mama.
  4. Javite se svom stomatologu kada osetite bilo kakve promene na zubima i desnima.

Čak i ako nemate nikakve tegobe, svakako treba da odete stomatologu kako bi on blagovremeno proverio i otkrio postojanje skrivenih patoloških promena i na vreme vam pomogao.
Budite spokojni, trudnoća je zaista „drugo stanje“ u svakom smislu, a tegobe o kojima sam vam pisala ce nestati onog dana kada vaši hormoni nakon prođaja „preusmere“ svoju aktivnost na nov period vašeg života.

P: Ako me zaboli zub tokom trudnoće i potrebna mu je popravka, da li smem da primim anesteziju? (Mila)

O:  Poporavke zuba i druge stomatološke intervencije mogu da se rade u sva tri trimestra trudnoće. Konkretna pitanja koja postavljaju trudnice svakom stomatologu je da li smeju ili da li je preporučljivo popravljati i lečiti zube tokom trudnoće, što zapravo predstavljaju dileme koje proističu iz straha od stomatoloških intervencija koje nisu baš uvek prijatne i komforne, straha od nepoznatog, straha od bola, od zvuka stomatološke mašine, ali i straha od samog primanja anestetika.
Buduće majke, zaparavo, najviše muči da li anestetik može naškoditi njihovoj bebi. To pitanje je zapravo osnova svakog straha i odustajanja od bilo kakve stomatološke intervencije. Iz tog razloga trudnicama uvek težimo da razbijemo strahove i razrešimo dileme. Anestetik ne može nikako naškoditi ni bebi niti u jednom trimestru trudnoće, a ni budućoj mami naravno. Količina  anestetika koji se aplikuje da se blokiraju nervi i izgubi osećaj bola je vrlo mali, ne ulazi samim tim u ceo organizam u velikim količinama, a ta mala količina adrenalina koju svaki anestetik u sebi ima omogućava da anestezija deluje dovoljno dugo da se bilo koja intervencija obavi u potpunosti bez bola.

Kroz moju praksu je prošao veliki broj trudnica kojima smo, pre svega uspeli da razbijemo strahove i kroz edukaciju otklonimo svaku dilemu vezanu za bilo koju stomatološku intervenciju I na taj način uspeli uraditi  čak i vrlo kompleksne protetske radove. Mogu se slobodno pohvaliti da su danas ta mala dečica moji pacijenti i sa radošću posećuju ordinaciju, dolaze na redovne kontrole zajedno sa svojim roditeljima. Sledeće što bi savetovala, a da se opet odnosi na naše današnje pitanje je da ni jedna buduća mama nikako ne treba čekati bol zuba jer to je samo po sebi velika i neprijatna tegoba koja još dublje, prosto, uvlači trudnicu u taj začarani krug straha, a sa druge strane stomatolozi takve zube moraju tretirati duže što zahteva više dolazaka radi jednog zuba, a nije ni mali broj slučajeva  završavao vađenjem zuba bez iakve mogućnosti da se dijagnoza upotpuni ili lečenje proprati rendgeskim snimkom. Lokalna anestezija je jedan od najsigurnijih I najjednostavnijih metoda eliminacije bola prilikom svih (bolnih) stomatoloških intervencija. Veoma je važno davati lokalnu anesteziju uz sve mere predostožnosti, o kojima svaki stomatolog mora da vodi  računa u regiji zuba koji se sanira. Dakle, napominjem još jednom, budući da nije u pitanju sistemska primena, nema nikakve bojazni da bi moglo biti negativnih uticaja na bebu.
Ono što bi ja mogla nazvati kontraindikacijom ako je reč o bilo kojoj vrsti stomatološke intervencije je nemogućnost dolaska trudnice kod stomatologa. To su situacije kada je kod trudnice konstatovana visokorizična trudnoća koja zahteva strogo mirovanje, čak I bolničko praćenje.
U svim drugim slučajevima gde su trudnoće uredne i uredno praćene, mogu samo poručiti kao stomatolog, ali i kao žena i majka da su sve dobrodošle kod svojih izabranih stomatologa.

NAŠ STOMATOLOG

Dr Suzana Dašić, doktor opšte stomatologije, završila Stomatološki fakultet u Beogradu 1999.godine. Nakon završenog pripravničkog staža radila je u DZ Savski Venac. Od 2006.godine radi u Stomatološkoj ordinaciji “Dr Dašić” čiji je vlasnik i osnivač.
Tokom dugogodišnjeg rada, redovno se usavršava u svim oblastima kojima se bavi opšta stomatologija, prati redovno predavanja i kurseve iz oblasti dečje i preventivne stomatologije, stomatološke protetike, estetske stomatologije i konzervative. Veliki akcenat u svom radu posvećuje preventivi.

Pitanja nam možete poslati na mejl: [email protected], ili u inbox Fejsa/Instagrama, a naš stomatolog će Vam odgovoriti u najkraćem roku. 

Pripremila: Vesna S. 
By Bebologija