Faze roditeljstva

Odgovori na pitanja: Sve o trudnoći sa dr Gordanom Kozarov

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Odgovori na pitanja: Sve o trudnoći sa dr Gordanom Kozarov

Odgovori na pitanja sa onlajn predavanja "Sve o trudnoći sa dr Gordanom Kozarov" 

Dr Gordana Kozarov, specijalista ginekologije i akušerstva, osnivač Klinike "Perinatal" u Novom Sadu dala je odgovore na pitanja koja su trudnice i mame postavile tokom onlajn predavanja pod nazivom “Sve o trudnoći sa dr Gordanom Kozarov” održanog 30. septembra. 

PITANJA I ODGOVORI:

P:Koliko obično vremenski traje 4D ultrazvuk? Meni je doktor za 15-ak minuta završio pregled i meni je to nekako bilo prebrzo. (Tijana)
O: Specijalistički 4D ultrazvučni pregled uključuje detaljnu analizu svih organskih sistema bebe i detekciju dodatnih genetskih “soft” markera. Pregled nije vremenski ograničen niti pretpostavljen, a zavisi i od položaja bebe, habitusa majke i lekara koji radi pregled. Pretpostavljam da je Vaš lekar u tom vremenskom periodu uspeo uraditi adekvatan pregled.

P:Čime se mogu tretirati spoljašnji hemoroidi bez drugih nuspojava u 7. mesecu trudnoće? (Jasmina)
O: Spoljašnji hemoroidi se mogu tretirati Factu kremom uz primenu higijensko-dijetetskih mera (održavanje redovne mekane stolice, redovno pranje posle stolice...)

P:Da li je normalno da me u 20. nedelji trudnoće boli donji deo stomaka? (Maja)
O: Tokom cele trudnoće postoji mogućnost pojave bolova koji su najčešće uzrokovani širenjem mišića materice. Ponekad bolovi mogu biti uzrokovani povišenim tonusom materice koji može dovesti do skraćivanja i otvaranja grlića materice te se preporučuje pregled i kontrola kod ordinirajućeg ginekologa.

P:Koji simptomi bi mogli da budu siguran pokazatelj spontanog pobačaja u ranoj trudnoći? (Marija)
O:Spontani pobačaj u početnoj trudnoći je najšeće posledica neadekvatnog razvoja trudnoće kada se najčeće ustanovi avitalna trudnoća te su simptomi početka spontanog pobačaja sukrvica, bolovi intenzivnijih od menstrualnih. Retko kada nastupa spontani pobačaj vitalne zdrave trudnoće. Uvek je potrebno potražiti mišljenje lekara.

P:Ja sam 29. nedelja, grlić mi je 1,5 cm i korostim Utrogestan 3x na dan, beba je okrenuta karlično? Da li je to rizično? (Milena)
O:Karlični položaj bebe nije rizičan za trudnoću, ali ponekad može biti razlog za operativno završavanje trudnoće. Skraćen grlić zahteva mirovanje i terapiju koju dobijete s obzirom da napredovanje uz skraćivanje grlića može dovesti do prevremenog porođaja.

P:Zanima me da li trudnoća pokreće perianalne fistule i da li se preporučije prirodan porođaj za zene koje su više puta operisane zbog pomenute bolesti? Da li je opasno po bebu ako se fistula pojavi tokom trudnoce? (Martina)
O: Recidiv perianalnih fistula tokom trudnoće ne ugrožava zdravlje bebe. U toku trudnoće se uvek češće pojavljuju problemi koji su postojali i pre trudnoće tako da je ponovna pojava fistule u trudnoći češća kod onih koji su je imali i ranije. Način završetka trudnoće zavisi o trenutnom stanju fistule u vreme termina porođaja.

P: U sedmoj sam nedelji trudnoće i imam urinarnu infekciju. Ono čega se plasim su antibiotici, iako sam ih dobila od ginekologa, ali ja vec 3.5 godine unazad imam infekcije koje se ponavljaju bukvalno svaki mesec. Popila sam mnogo antibiotika koji su mi napravili druge zdravstvene probleme, pa sad strahujem da li je bezbedno tokom cele trudnoće piti antibiotsku terapiju? (Bojana)
O:Urinarne infekcije su česta pojava u trudnoći, a naročito kod osoba koje su imale infekciju i pre trudnoće. Ima nekoliko antibiotika koji su dozvoljeni u toku početne kao i tokom cele trudnoće, tako da pretpostavljam da Vam je Vaš lekar ordinirao antibiotik koji možete koristiti i koji na osnovu nalaza treba da koristite. Češća upotreba istih antibiotika tokom trudnoće nije štetna.

P:Da li savetujete da trudnica primi vakcinu protiv sezonskog gripa? (Isidora)
O: Da. Vakcine protiv sezonskog gripa nisu štetne tokom cele trudnoće.

P:Vodim se kao rizična trudnoća, imam bolove u donjem delu stomaka, od početka trudnoće i koristim Utrogestan. Za 2 dana ulazim u 6 mesec (23. nedelja), kada je najbolje početi sa vežbanjem i da li je dozvoljeno? (Andreja)
O: Ako ste rizična trudnica i ako ste pod terapijom vežbanje nije dozvoljeno tokom trudnoće.

P:Trenutno sam 24. nedelja, imam skraćen grlić, međutim nije mi rađen serklaž. Da li mogu da očekujem da i u narednim trudnoćama imam isti problem? (Ksenija)
O: Skraćivanje grlića tokom trudnoće je najčešće proces koji, zavisno od uzroka, se ne mora ponoviti u sledećoj trudnoći. Češće kontrole sledeće trudnoće će ustanoviti ponovnu pojavu skraćivanja grlića i potrebu za postavljanjem šava cerclage (serklaž).

P:Kako razlikovati prave od tzv. “lažnih kontrakcija”? I koliko je lažnih kontrakcija u toku dana normalno za trudnicu pri kraju 6. meseca? (Jovana)
O:Teško je trudnici da razlikuje “prave” od “lažnih” kontrakcija. Ako imate pojavu stezanja stomaka i verovatne kontrakcije potrebno je da Vaš lekar ustanovi da li postoji skraćivanje grlića materice kao znak postojanja pravih kontrakcija.

P:Da li je normalno da se u 30. nedelji oseća pojava tvrdog stomaka s vremena na vreme? Nema nikakvih bolova, prosto "učvršćivanje" stomaka s vremena na vreme i određena vrsta pritiska u donjem delu stomaka. (Tijana)
O: Pojava tvrdog stomaka ili povišenog tonusa stomaka koji nije praćen bolovima je kod većine trudnica normalna i bezazlena pojava, a potrebno je da se obratite lekaru koji će ustanoviti pravi karakter tvrdog stomaka u slučaju pojave pritiska u donjem delu stomaka.

P:Kolika je verovatnoća da se beba koja je 2.5kg u 33. nedelji,  karlično okrenuta do 36. okrene kako trebe. Prva trudnoća je u pitanju i predlaže se carski rez. Grlic je zatvoren, ponekad osećam tvrd stomak. Od čega zavisi zakazivanje carskog rezan u odnosu na predviđen termin? (Sofija)
O: Kako odmiče trudnoća tako su i šanse za okretanje bebe na glavu manje. Ako ste prvorotka i beba ostane karlično položena preporuka je da se porođaj završiti operativno, carskim rezom. Isti način završetka porođaja se preporučuje i kod velikih beba u interesu bezbednosti prilikom vaginalnog, prirodnog porođaja iste, velike bebe. Procena načina završetka porođaja se obavlja oko termina jer se svaka beba može okrenuti i poslednji dan pred termin porođaja.

P:U prvoj trudnoći u 10. nedelji posteljica je bila do unutrašnjeg ušća, došlo do separacije ovojaka i obilnog krvarenja. Sa bebom je bilo sve ok. Sad u drugoj trudnoći da li treba da naglasim ginekologu da sam imala taj problem? Trenutno sam 12. nedelja i nemam nikakvih simptoma ni krvarenje. Ali me zanima da li je potrebno detaljnije gledati posteljicu i naglasiti doktoru prethodnu situaciju? (Ana)
O:Položaj posteljice u prethodnoj trudnoći nema nikakve veze sa položajem posteljice u aktuelnoj, sadašnjoj trudnoći. Ako u početku nije primećeno nisko usađena posteljica tokom ove trudnoće nećete imati problema sa istom.

P:Da li visina dioptrije (-4,25 i -5,25) ili očni pritisak određuje da li porođaj treba da bude prirodan ili carski rez? (Jasmina)
O: Procenu načina završetka trudnoće i indikaciju za carski rez obavezno daje oftalmolog jer on pretpostavlja moguće rizike nakon prirodnog porođaja. Inače je nekada granična dioptrija bila oko 7 i veća dioptrija od iste je bio razlog za carski rez, ali je obavezna individualna procena svake trudnice.

P:Da li savetujete prestanak korišćenja Utrogestana pred termin porođaja, radi lakseg otvaranja? (Jovana)
O:Utrogestan kao gestageni preparat koji pomaže iznošenju rizičnih trudnoća je najbolje ukinuti oko 37. gestacijske nedelje, kada ulazite u širi termin porođaja tj. 3 nedelje pre određenog verovatnog termina porođaja.

Pripemila: Vesna S 
By Bebologija