Faze roditeljstva

OLIVERA KNEŽEVIĆ: Odgovori na pitanja – DNEVNA TOALETA BEBE

S obzirom na to da nam tokom webinara koji se održava u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne veliki broj pitanja a predavači ne uspevaju da odgovore na svako, odlučili smo da objavimo najčešća pitanja i odgovore.

OLIVERA KNEŽEVIĆ: Odgovori na pitanja – DNEVNA TOALETA BEBE

Olivera Knežević, pedijatrijska sestra i deo tima servisa Babica&Bebica, odgovara na pitanja koja su mame postavile tokom webinara održanog 24. aprila.

P: Da li će vaginalno brisanje odozgo na dole izazvati neku infekciju? (Marija)
O: Pri brisanju genitalne regije, treba voditi računa da smer brisanja bude uvek, od spreda ka pozadi. Razlog je mogućnost prenosa bakterija od analnog ka vaginalnom otvoru. Briše se tupferom vate natopljenim toplom vodom (jedan potez - jedan tupfer).

P: Da li bebi treba menjati pelene u toku noći? (Milena)
O: U prvih mesec dana prepovijajte bebu 8-10 puta dnevno. Kasnije, ako se beba nije puno upiškila, ukakila ili nema osetljivu kožu, preskačite noćno menjanje pelene (od ponoći do 5 h ujutru).

P: Koliko često je potrebno raditi toaletu očiju? (Nataša)
O: Kod bebe su oči veoma osetljive pa je zato toaleta veoma značajna. Normalno je da se ponekad u uglovima očiju nakupi sekret. Zbog toga je potrebno da se toaleta oka radi svakodnevno u prvih mesec dana u sklopu večernje toalete.

P: Beba nije kakila 9 dana, da li postoji nešto što može da joj pomogne? (Ružica)
O: Broj stolica i njihova učestalost zavisi od načina na koji se beba hrani. Bebe na prirodnoj ishrani tj.dojene bebe, mogu da imaju izostanak stolice i do 10 dana, dok bebe na adaptiranoj formuli do 5 dana. Da biste ubrzali prežnjenje creva, uvek možete primeniti masažu stomaka i vežbe (savijte bebi noge u kolenima i gurajte ih ka stomačiću). Zavisno od tog na koji se način hrani Vaša beba, obratićete se i pedijatru.

P: Kako obrađujemo pupak kad otpadne patrljak? (Ana)
O: Posle otpadanja pupčanog patrljka, potrebno je još nekoliko dana nakapavati povidon jod u pupčanu ranu (2-3 puta dnevno). Zaštitite pupak gazom. Pri poseti paronažna sestra će proveriti da li je proces završen. 

P: Koji šampon i sapun bi preporučili za kupanje? (Ružica)
O: Izbor kozmetike treba da bude usklađen sa standardima dermatoloških preporuka. Uvek je bolje izabrati preparate dermatološke kuće jer štite, razvijaju i hrane kožu bebe. Pratite reakcije bebine kože, jer će Vam ona dati odgovor da li joj taj preparat odgovara.

P: Da li je štetno za bebu ako proguta fiziološki rastvor i sadržaj iz nosa? Koliko je rastvora dozvoljeno koristiti u toku dana? I da li je Bebisol u ampulama isto što i boca fiziološkog od 500ml? (Marija)
O: Prilikom ukapavanja fiziološkog rastvora u nos i okretanjem bebe odmah posle toga preko ruke, najveću količinu sekreta i rastvora beba izbaci kroz nos. Ali nije problem ako deo tog sadržaja i proguta, izbaciće ga preko stolice. Za početak, Bebisol u ampulama je praktičan za upotrebu, a dovoljna je količina oko 0,5 ml (ako istisnete i manju ili nešto veću količinu rastvora, nije problem za bebu). Postupak možete ponavljati više puta u toku dana, ako ima potrebe (zapušen nos, čujno disanje ili suv vazduh u prostoriji). Bebisol ampule su fiziološki rastvor (NaCl 0,9 %), pakovan u ambalalaži od 5 ml, a fiziološki rastovor koji se koristi za širu primenu u zapremini je od 500 ml.

P: Da li bebine oči treba brisati svakodnevno rastvorom ili samo u slučaju da se pojavi sekret? (Jelena)
O: U prvih mesec dana toaletu oka zbog pojačane osetljivosti treba sprovoditi svakog dana. Kasnije je radimo po potrebi.

P: Možete li mi dati preporuku šta da koristim protiv grčeva kod bebe i koje vežbe su najbolje (Milica)
O: Grčevi su veoma česti kod beba. Pokušaje smireno i strpljivo da prođete kroz taj period sa Vašom bebom. Prijaće joj masaže stomaka (oko pupka u smeru kazaljki na satu ), utopljavanje stomaka i vežbe (savijanje nogu ka stomaku, obe ili naizmenično jedna pa druga). Na tržištu je prisutno dosta preparata za ublažavanje simptoma grčeva. Koji će pomoći Vašoj bebi ne možete znati u samom startu. Pratite efekat datog preparata. Ne postoji univrzalno sredstvo protiv grčeva.

P: Roditelji izbegavaju presvlačenje nakon jela a pre toga beba plače jer je gladna pa je teško pogoditi pravi momenat za presvlačenje... Imate li neki savet? (Sanja)
O:Preporuka jeste da se beba presvuče pre hranjenja. Ali u prvim danima, kada beba da znak da je gladna, bolje je odmah staviti je na dojku, presvući je a onda završiti hranjenje na drugoj dojci. Vrlo često beba se uspava već na prvoj dojci a presvlačenjem je razbudimo, pa nakon toga bude aktivna i na drugoj. Takođe, započinjanje hranjenja kada beba pokaže rane znake da je gladna (počinje da se meškolji, ispušta zvuke, koluta očnim jabučicama), vodi ka opuštenom i efikasnijem podoju.

P: Da li savetujete tretiranje pupka 3% hidrogenom, pre stavljanja povidon joda? (Dragana)
O: Po stručno-metodološkom upustvu pupak tretiramo samo povidon jodom i po potrebi ispiramo fiziološkim rastvorom.

By Bebologija