Faze roditeljstva

Razvoj humora

U dobi od oko dve godine deca počinju raditi neobične i smešne stvari kako bi zabavila sebe i svoje roditelje, što je važan korak u razvoju duhovitosti.

Razvoj humora

Čemu se smeju dvogodišnjaci?

Nakon prvog rođendana deca se počinju pretvarati i koristiti neku stvar kao da je nešto drugo. Nije svaka igra pretvaranja humor, ali je ta nova sposobnost pretvaranja ono što detetu omogućuje stvaranje humora, objašnjava američki psiholog Paul McGhee, stručnjak za humor i smeh.

Pretvaranje da je neka stvar nešto drugo

U drugoj godini dete će početi da stavlja čančić, pelenu ili krpu na svoju ili vašu glavu, kao da je šešir, koristiti bilo koji tanki dugački predmet kao da je četkica za zube, ili držeći na uvetu daljinski ili ili kašiku govoriti "Halo, halo". Ova vrsta humora najčešće se može videti kod dece stare između godinu dana i tri, četiri ili pet godina.

Kako iz svog iskustva opisuje McGhee, njegov sin u dobu od 26 meseci nije želeo da mu menjaju pelenu pa je rekao "Neću novu pelenu, daj kaseti novu pelenu", stavio videokasetu na pelenu i smejao se.

Dok mu je sin imao 20 meseci, pre spavanja ga je zasmejavao tako što bi njegove pantalonice stavio sebi na glavu kao kapu. Kad bi ih skinuo, sin bi mu brzo vratio pantalonice i sa smeškom tražio da ih vrati na glavu.

Klasični primer ove faze u razvoju humora McGhee je, navodi, kod svog sina primetio kad je imao dve godine. Dečak je stavio cipele na ruke i rekao: "Gle, obukao sam cipele". Pritom se nije smejao, ali mu se na licu pojavio vragolast osmeh kao izraz ponosa na svoju pronicljivost.

Nazivanje stvari pogrešnim imenom

Dok se i dalje zabavlja korišćenjem stvari na "pogrešan" način, jezički razvoj u dobu od dve do tri ili četiri godine otvara detetu nove mogućnosti za stvaranje humora. Nakon druge godine deca počnu zapitkivati "Šta je to? Šta je to?", uzbuđena shvatanjem da svaka stvar ima ime i željna su saznati ga.

Budući da im je urođen poriv da se igraju sa svim svojim novim veštinama, samo je pitanje vremena kada će se početi igrati s imenima stvari. A to rade tako da stvari nazivaju pogrešnim imenima.

Ovu vrstu humora mogli biste primetiti kada od deteta zatražite da vam pokaže gde mu je nos. Iako ste vi u toj igri uvek pokazivali one delove lica ili tela koje ste imenovali, doći će dan kada će na vaše pitanje"Pokaži mi svoj nos", dete s nestašnim smeškom pokazati svoje uvo. Bez obzira hoće li se pritom smejati, ovo će mu sigurno biti zabavno.

Jednom kada dete shvati kako je urnebesno smešno nazvati nešto pogrešnim imenom, na red može doći bilo koja stvar ili osoba. Kad vidi mačku, reći će pas; umesto mama, reći će tata; tatu će zvati svojim imenom, i tako dalje. I pritom će se sjajno zabavljati. Vi mu se bez ustručavanja pridružite i uživajte zajedno s njim.