Faze roditeljstva

9 saveta za razvijanje samopouzdanja

Deca moraju znati da je sasvim normalno da ponekad ne uspeju u onome što su naumili i da je normalno osećati se tužno, uplašeno ili ljuto, objašnjava dr sc. Robert Brooks, jedan od autora knjige "Raising Resilient Children".

9 saveta za razvijanje samopouzdanja

Devet saveta za jačanje samopuzdanje kod dece

Već je od najranijeg razvojnog doba bitno da svom detetu pomažete da razvija samopouzdanje i da mu dopustite da samo napravi nešto što je naumilo bez vaše pomoći. U nastavku možete pročitati devet saveta kako svom mališanu možete pomoći da postane srećna, samouverena i uspešna osoba

1. Nemojte preterivati sa pohvalama

Naravno da je vašem detetu  potrebno da ga ohrabrite, nezavisno od toga da li ono uči da puzi, baca loptu ili crta krug. Međutim, dete se može toliko naviknuti na to da ga hvalite da neće moći da prepozna kada je zaista za svoj rad zaslužio pohvalu. Ne biste verovali, ali dete može i da prepozna kada preterujete u pohvalama, pa može početi da ignoriše vaše komplimente.

           

Nemojte hvaliti dete ako uradi nešto što je ionako trebalo uraditi, recimo, ako opere zube ili prljavu majicu stavi u korpu za prljav veš. Biće dovoljno da detetu kažete jednostavno "Hvala". Isto tako, umesto da detetu kažete "Tvoj crtež je predivan", možete pohvaliti i istaknuti kako je upotrebio neku boju na crtežu.

2. Ne spasavajte svoje dete

Prirodno je da se prema svom detetu ponašate zaštitnički, kao i da želite da ga sačuvate od povreda, od toga da ga neko povredi ili od toga da samo nešto pogreški. Međutim, dobro razmislite kada ćete reagovati. Nećete nimalo pomoći svom detetu ako prisilite nekoga da ga pozove na proslavu rođendana na koju prvobitno nije bilo pozvano ili ako od fudbalskog trenera tražite da vašem detetu da više prostora u igri.

Deca moraju da nauče da otklanjaju prepreke i da se nose sa njima, a ne da ih vi uvek uklanjate.

Deca moraju znati da je sasvim normalno da ponekad ne uspeju u onome što su naumili i da je normalno osećati se tužno, uplašeno ili ljuto, objašnjava dr. sc. Robert Brooks, jedan od autora knjige "Raising Resilient Children".

3. Neka samo donosi odluke

Kada detetu dopustite da samo odlučuje, ono će vremenom steći poverenje u svoju procenu. Previše kontrole nad detetovim odlukama nije dobro za njegov razvoj. Najbolje je detetu ponuditi dve, tri opcije između kojih može birati.

Na primer, nemojte svog trogodišnjaka pitati šta želi za ručak, već ga pitajte želi li testeninu, pirinač ili krompir. Ipak, neka vaše dete zna da o nekim stvarima odlučujete isključivo vi, na primer dajte detetu da odluči koju jaknu želi nositi, a vi odlučite kojom će se aktivnošću baviti.

4. Fokusirajte se na pozitivne stvari

Ako se vaše dete oseća poraženo nakon nekog razočarenja, pomozite mu da bude optimistično i da stvari sagleda s vedrije strane. "Podstaknite dete na razmišljanje kako bi moglo da poboljša neku situaciju kako bi postiglo cilj", kaže dr. sc. Karen Raivich, jedna od autora knjige "The Optimistic Child".

Ako je dete malo sporije od svojih vršnjaka u čitanju, objasnite mu da svako uči svojim tempom i ponudite mu pomoć u čitanju. Ako je razočarano jer nije postalo predsednik odeljenja, ohrabrite ga i predložite da zajedno napravite plan kako bi sledećeg puta povećalo svoje šanse za uspeh.

5. Podržite dečija interesovanja i hobije

Pokušajte da podstaknete dete da se oproba u različitim aktivnostima kako biste mu pomogli da nađe nešto što zaista voli. Deca koja uživaju u nekoj aktivnosti ili interesovanju, ponosna su na svoje znanje i verovatnije je da će biti uspešna i u drugim područjima života.

Hobiji detetu mogu pomoći i da se lakše uklopi među vršnjake i poveže se s drugom decom. Recimo, ako vaš sin voli da crta, a većina dečaka se bavi sportom, podstaknite ga da nacrta male sportiste.  

6. Vežbajte pregovaranje

Deca se osećaju sigurno ako uspeju da ispregovaraju nešto što sama žele, smatra dr. Myrna Shure, autorka knjige "Raising a Thinking Child". Njeno istraživanje pokazalo je da čak i malo dete možete naučiti da samo reši neki problem.

Ako vam se dete u parku požali da mu je neko uzeo kamion, pitajte ga kako bi ga moglo vratiti. Ako mu je prva ideja da zgrabi kamion i pobegne, pitajte dete šta bi se moglo dogoditi ako to učini. Postavite detetu pitanje i da li postoji neki drugi način da kamion dobije nazad. Dr Myrna Shure u jednom od svojih istraživanja otkrila je kako su 4-godišnjaci došli do iznenađujuće zrelih ideja. Jedno dete je tako na ovu situaciju odgovorilo detetu koje mu je uzelo kamion, da će se bolje zabavljati ako se zajedno igraju, nego ako se bude samo igralo.

7. Dopustite detetu da vam pomogne

Kada deca nekome pomažu, imaju više samopouzdanja. Jako je dobro kada deca imaju neke kućne zadatke, koje moraju sami uraditi, ali za vaše dete biće još bolje ako vam može pomoći u nekom poslu.

Recite detetu "Zaista bi mi značila tvoja pomoć". Iz prve ruke će se uveriti kako su naporne obveze odraslih, tako da će i svoje obveze lakše izvršavati.

8. Omogućite mu druženje s odraslima

Iako deca uživaju družeći se sa svojim vršnjacima, važno je da provode vreme i među starijom decom i odraslima. Kada provodi vreme s odraslima, to proširuje detetove vidike i daje mu mogućnost da sagleda i drugačije načine razmišljanja.

Jedno istraživanje pokazalo je da uspostavljanje bliskog odnosa s određenom odraslom osobom, npr. učiteljicom, ujakom, dadiljom ili prijateljevim roditeljima, decu čini otpornijom.  

9. Zajedno maštajte o budućnosti

Ako deca zamišljaju da će raditi nešto jako važno kada odrastu, imaju više samopouzdanja. Razgovarajte s detetom kako ste vi ili vaš suprug odabrali što ćete biti kad odrastete.

Ako vaše dete mašta da će postati pevač ili astronaut, nemojte mu smanjivati očekivanja. Čak i ako se predomisli, važno je da razmišlja o svojim ciljevima.