Faze roditeljstva

Zašto trudnice čeznu za nezdravom hranom?

Andželina Džoli je umirala za čokoladom sa cimetom i čili papričicama, Kejt Blanšet za kiselim krastavčićima i sladoledom, a priča se da je Britni Spirs htela da jede zemlju. O čemu se zapravo radi...

Zašto trudnice čeznu za nezdravom hranom?

Nedavno je na internet sprovedena anketa na osnovu koje je ustanovljeno da blizu 85 posto Amerikanki oseća u trudnoći snažnu potrebu za određenom vrstom hrane. Približno 40 posto trudnica poželelo je slatkiše, dok je 33 posto žudelo za slanim grickalicama. Na trećem mestu je ljuta hrana, za kojom čezne 17 posto žena, zatim sledi sveže voće, koje želi 10 posto žena.

Gorko…

Začudo, u samo nekoliko naučnih istraživanja ispitivani su neobični prehrambeni prohtevi trudnica. Tako je utvrđeno da trudnice često priželjkuju slanu hranu, ali da slabije osećaju ukuse i da su osetljivije na gorko.

Slano..

Potreba za solju možda je prouzrokovana povećanjem zapremine krvi u majčinom telu, zbog čega je trudnicama potrebno više soli da održe ravnotežu tečnostî u organizmu. Odbojnost prema gorkim ukusima teže je objasniti, ali poneko smatra da žene tako izbegavaju otrovne biljke, koje su uglavnom gorke.

Slatkiši…

A zašto trudnice čeznu za slatkim donekle rasvetljavaju istraživanja o promeni čula ukusa kod žena za vreme menstrualnog ciklusa. U drugom delu menstrualnog ciklusa raste nivo progesterona i žene često imaju potrebu za hranom bogatom ugljenim hidratima i mastima. U prvoj polovini ciklusa, kad je povišen nivo estrogena, više im prija slatko.

Hormoni diktiraju ili..

I mada u trudnoći skače nivo oba hormona, progesteron se luči srazmerno više od estrogena, što donekle objašnjava potrebu za slatkom hranom visoke energetske vrednosti, kao što su čokolada ili torta (najbolje i jedno i drugo istovremeno).

Mnogi ljudi smatraju da se čezne za hranom koja nedostaje organizmu. I mada ovu pretpostavku niko još nije konkretno ispitivao kod trudnica, postoje dokazi da bi to moglo biti tačno. 

Li Gibson i njegovi saradnici s Univerziteta Rohempton u Londonu dali su ispitanicima u eksperimentalnoj grupi da probaju dve različite vrste supe, jednu bogatu proteinima i drugu siromašnu. Nekoliko dana kasnije dobrovoljci su imali priliku da odaberu za ručak jednu od dve supe, ali su pre toga neko vreme smanjili unos proteina ili su dobili da popiju rastvor bogat proteinima. Ispitanici koji su unosili manje proteina radije su odabirali supu punu proteina i mnogo više su pojeli. Drugim rečima, ako vam nedostaju proteini, nesvesno ćete čeznuti za hranom koja obiluje njima. „Izgleda da brzo učimo da tražimo hranu koja nam obezbeđuje potrebne hranljive materije kao što su proteini“, kaže Gibson.

.. ili Hrana kao uteha

Shodno tome, možda je i potreba za slatkom, masnom hranom odraz potrebe za energijom, mada Gibson upozorava da takođe može biti odraz potrebe za emocionalnom utehom, jer nam ova hrana često donosi veliki užitak. I zato bi, kad osetite neodoljivu želju da pojedete sladoled, možda valjalo da se prisetite šta ste sve tog dana pojeli pre nego što zaključite kako vašoj bebi nedostaje nešto čega ima samo u keksiću s čokoladnim mrvicama.

izvor: Bebologija, Linda Gedes