Faze roditeljstva

Muška "pilula" stiže – i promeniće sve

Najnovije vesti iz oblasti kontrole rađanja za muškarce.

Muška "pilula" stiže – i promeniće sve

Autor: Aaron Hamlin, Executive director of the Male Contraception Initiative

Vasalgel je nehormonski muški kontraceptiv u vlasništvu medicinsko istraživačke organizacije Parsemus Foundation. Nakon kondoma drži poziju prvog muškog kontraceptivnog sredstva koje je odobreno od strane FDA (državna uprava SAD za hranu i lekove).

Štaviše, procenjuje se da će ovaj proizvod pogoditi američko tržište oko 2018-2020. – i mogao bi da promeni pogled na kontracepciju zauvek.

Veoma je lako. Jedna injekcija bi trajala godinama. Istraživači kažu da bi ih koristilo najmanje polovina muškaraca.

Vasalgel je u suštini polimer koji se pod lokalnom anestezijom ubrizgava u kanale koji sadrže spermu, koji su dostupni preko skrotuma – ne preko penisa ili testisa kao što se pogrešno navodi od strane nekih autora. Funkcioniše tako što dolazi do blokiranja sperme i očekuje se reverzibilnost davanjem druge injekcije koja rastvara polimer.

Još jedna prednost Vasalgela je ta što dok je sperma blokirana ostala tečnost može da prolazi.  To smanjuje rizik od bola zbog povratnog pritiska, što je povremeni problem kod vazektomije (trajna kontracepcija). Na taj način Vasalgel bi mogao da postane vodeći proizvod, čak i među muškarcima koji su u potrazi za trajnom kontraceptivnom opcijom.

Naravno, mogli biste bili skeptični prema tome da li će muškarci zapravo želeti da prime Vasalgel injekciju. Međutim, svake godine milioni muškaraca se podvrgnu vazektomiji. To je i invazivna metoda i – za razliku od Vasalgela – trebalo bi da je trajna.

Ali ima i drugih opcija

Gendarussa, nehormonski kontraceptiv, prošao je kroz II fazu kliničke studije u Indoneziji. Hipoteza je da ovaj kontraceptiv funkcioniše tako što sprečava sposobnost spermatozoida da oplode jajnu ćeliju.

Druga metoda, ovog puta iz SAD-a, predstavlja anti-Eppin agens koji pogađa sposobnost spermatozoida da plivaju. Obe ove nehormonske metode bi podrazumevale da muškarac uzima pilulu.

Ovi kontraceptivi su prvi u redu jer iza njih stoje kliničke studije. Ali ima mnogo drugih, uključujući „Clean Sheets Pill“– koja obezbeđuje orgazam inhibirajući ejakulaciju.

Razvijena je u Londonu. Zbog napedaka u biotehnologiji, istraživači nastavljaju da dobijaju nove ideje; većina se odnosi na nehormonske pilule.

Kao što bi mnoge žene potvrdile, izbegavanje hormona bi bio luksuz – izbegla bi se zabrinutost i sporedni efekti kontracepcije.

 

Izvor: http://www.telegraph.co.uk